Sanatate & Dresaj

Boala de piele la câini, o problemă ce nu trebuie ignorată

Boala de piele la câini, o problemă ce nu trebuie ignorată de stăpâni. Iubitorii de animale trebuie să conștientizeze faptul că acestea nu au nevoie doar de hrană pentru a trăi bine și pentru a se simți confortabil.

Știm că câinii sunt animale foarte iubitoare, care au și alte nevoi pe lângă cele fizice și, bineînțeles, afecțiunea pe care o merită. In momentul în care câinele nu mai este fericit, se comportă diferit decât de obicei, trebuie să descoperiți ce anume îl supară.

Simptomele constau în  mâncărimi, scărpinat excesiv sau umflături.

Boala de piele la câini. Cele mai frecvente afecțiuni

Dermatita este principala afecțiune a pielii, care se regăsește la 10% dintre câinii cu probleme ale pielii, este dermatita.

Infecția cu drojdie la câini poate fi recunoscută prin scărpinatul excesiv la nivelul urechilor, linsul lăbuțelor și încercarea de a rupe pielea cu dinții.

Foliculita bacteriană este o infecție care se caracterizează prin răni, cruste pe piele și umflături.

Seboreea este și ea o afecțiune a pielii în urma căreia pielea câinelui capătă un aspect uscat, începe să apară mătreața și, de cele mai multe ori, poate fi o afecțiune genetica ce se poate extinde pe toată durata vieți.

Alopecia se manifestă prin căderea părului.

Tumorile de piele pot apărea chiar și la câni și este esențială vizita la medicul veterinar pentru a stabili cauza acestora.

Alergiile cutanate sunt principalul motiv pentru care stăpânii de animale merg cu acestea la veterinar.

Alergiile alimentare sunt cauzate de consumul unui anumit tip de alimente sau de un singur ingredient. Printre alergiile alimentare se încadrează și cele de medicamente.

Atopia canină apare atunci când câinele inhalează polen, mucegai sau praf.

Urticaria este o altă problemă a pielii cu care câinii se pot confrunta oricând.

Boli de piele incurabile la câini

Bolile prezentate anterior sunt boli ale pielii la câini ce pot fi tratate, trebuie să știți că există și unele afecțiuni incurabile, pentru care sunt folosite tratamentele în vederea ameliorării simptomelor.

Dezechilibrele hormonale  apar cel mai des la rasa Golden Retrievers și destul de rar la rasele mici.

Tulburările autoimune, de asemenea, sunt încadrate în rândul afecțiunilor ce nu pot fi tratate și cu care animalul trebuie să învețe să trăiască.  Asa cum am spus, exista și anumite tulburări ereditare ale pielii, care nu se pot trata, se manifestă prin acnee canină, îngroșarea severă a pielii și crearea unei cruste uleioase. Acestea apar încă de la o vârsta frageda la câini și persistă pe toată durata vieții.

Cum apar bolile de piele la câini. Cauze

Dermatita. Aceasta apare în cazul în care câinii pot prezenta anumite alergii la hrana, produsele de îngrijire, mediu în care trăiesc sau la înțepăturile de insecte. In cazul în care câinele se confruntă cu o alergie, acesta se poate scărpina neîncetat, ceea ce poate duce la apariția unei urticarii serioase.

Medicamentele aplicate pe piele sau corticosteroizii sunt variantele cele mai bune pentru tratarea dermatitei.

De asemenea, pentru a evita orice alergie, încercați să țineți departe câinele de lucrurile care știți că îl afectează.  Schimbați-i alimentația, produsele de îngrijire și încercați să evitați zonele cu multe insecte.

Infecția cu drojdie la câini.  Principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt pielea iritată, mâncărimi și decolorarea pielii în zonele afectate. Aceasta se instalează în primul rând în zona labelor și a urechilor și se extinde în cazul în care nu e tratată. Este ușor de depistat și poate fi tratată cu ajutorul unui unguent aplicat pe zonele afectate. In cazurile mai avansate, medicul poate recomanda una sau mai multe băi cu anumite soluții.

Foliculita bacteriană. Este ușor de depistat la câinii cu blană mică și apare în urma unei alergii sau a unor răni. Tratamentul este unul ușor și constă în antibiotice orale, unguent pentru aplicarea locala și un șampon special pentru igienă, de preferat unui antibacterian.

Seboreea Ca o complicație a acestei afecțiuni pot apărea anumite alergii sau anomalii hormonale, dar este important să se trateze cauza principală a acestora. Un tratament destul de eficient și la îndemâna oricui sunt șampoanele medicinale, speciale pentru seboree.

Alopecia. Căderea părului este normală la câini, însă aceasta semnalează o problema în cazul în care se extinde pe o perioada mai lungă, iar câinele începe să rămână fără bucăți serioase de blană de pe corp. Uneori, căderea părului poate fi cauzată de o alimentație necorespunzătoare, stres sau o alta boală.

Dacă aceasta se extinde pe o perioadă mai mare de o săptămână, mergeți la medicul veterinar.

Tumorile de piele. Acestea pot fi rezultatul unui cancer de piele, dar nu este o regulă generală. În cazul în care tumorile sunt de mici dimensiuni, acestea pot fi extrase în urma unei intervenii chirurgicale.

Alergiile cutante. Aceste alergii apar în special la câinii care cresc în condiții dure, în același loc cu alți câini, înconjurați de mizerie și bacterii. Câinii cu imunitate scăzută sunt cei mai predispuși la alergiile cutanate. Chiar dacă la prima vedere poate fi dificil de depistat cauza acestora, trebuie să știți că alergiile sunt un răspuns natural al organismului la anumiți stimuli. Stimulii pot fi ceva ce a mâncat câinele sau a inhalat, ori pot fi o mușcătură de insectă.

Nu este nevoie de un alergen pentru ca animalul să dezvolte o alergie, ci în momentul în care corpul străin ajunge în organism, câinele se apără prin această alergie. Dacă la oameni alergiile se manifestă prin tuse, ochi roșii sau strănut, la câini acestea se manifestă prin mâncărimi. Trebuie depistată cauza apariției acestor alergii pentru a putea evita reapariția lor pe viitor.

Alergiile alimentare sunt cauzate de consumul unui anumit tip de alimente sau de un singur ingredient. Printre alergiile alimentare se încadrează și cele de medicamente. Alergiile alimentare se află într-o continuă creștere, reprezentând în acest moment 10% din totalul alergiilor prezente la câini. Acest lucru este cauzat de imunitatea scăzută a câinilor și de lipsa mineralelor și vitaminelor din alimentație.

Alergiile alimentare pot fi evitate prin eliminarea din alimentație a produselor sau ingredientelor care afectează câinele. In acest fel puteți urmări dacă mai apar simptome sau dacă animalul mai este alergic și la altceva.

Cele mai întâlnite alergii alimentare la câini sunt cele la grâu, porumb, soia, carne de pui sau ouă. Trebuie să faceți diferența între alergiile alimentare și intoleranță la anumite alimente. Alergiile pot provoca mâncărimi și alte probleme ale pielii, în timp ce intoleranța alimentară se manifestă prin vărsături și diaree, fără simptomele alergiilor.

Puteți evita alergiile alimentare prin schimbarea alimentației câinilor. Există numeroase sortimente de hrană pentru câini cu alergii și veți observa ca după o perioada cu noul tip de mâncare, alergiile nu vor mai apărea, iar câinele se va bucura liniștit de viată.

Atopia canină apare atunci când câinele inhalează polen, mucegai sau praf. Alergenii prezenți în acestea duc la apariția unor simptome precum respirația grea și înfundată. Câinele trebuie dus de urgenta la medicul veterinar, care va poate recomanda administrarea unui antihistaminic. Trebuie să aveți grijă la dozele administrate pentru a nu-i înrăutăți starea de sănătate.

Urticaria. Aceasta se manifestă prin umflături rotunde pe piele care provoacă mâncărimi. Acestea sunt vizibile chiar și în blană, mai ales că părul cade în zonele în care apare urticaria. Se poate instala chiar și pe pleoape și apare cam în jumătate de oră de la expunerea la alergenul care a provocat-o.

Urticaria poate fi provocată de numeroși factori, printre care se numără și mușcăturile de insecte, diverse medicamente sau unguente aplicate pe piele și la care câinii nu au răspuns pozitiv. Odată descoperitș cauza urticariei, medicul va poate prescrie un tratament și câinele se poate vindeca chiar și în 24 de ore.

Diagnosticarea bolilor de piele la câini

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți în momentul în care observați că animalul vostru de companie are anumite probleme cu pielea este să mergeți la medicul veterinar. Acesta este singurul care poate pune un diagnostic corect și vă poate oferi un tratament prin care să îi reduceți din suferință câinelui. Aveți întotdeauna grija la alimentația lor, la produsele cu care ii îngrijiți și la semnalele pe care vi le transmit aceștia.

Tratamentul bolilor de piele la câini

Cel mai potrivit tratament pentru bolile de piele la câini îl stabilește medicul veterinar, în urma unui diagnostic corect pe baza evaluării clinice și în urma testelor specifice. Cu excepția bolilor de piele incurabile cum sunt cele autoimune, pentru restul există tratament fie pe baza unor unguente sau medicamente, fie pur și simplu prin eliminarea din alimentația sa a agentului care a provocat reacția la nivelul pielii.

Prevenirea bolilor de piele la câini

Pielea câinilor este foarte sensibilă, chiar dacă poate fi greu de crezut, însă puteți tine cont de câteva sfaturi pentru a evita problemele de piele:

  • Hrăniți câinele cu mâncarea potrivită, fără alergenii care știți că îi fac rău
  • Clătiți bine câinele după ce îi faceți baie
  • Încercați să îi administrați un tratament cu ulei de pește, care îi va crește imunitatea și îl va feri de numeroase afecțiuni
  • Verificați câinele să nu aibă purici pentru a exclude varianta că acesta se scarpină încontinuu din cauze puricilor. Aceștia sunt vizibili în blana câinelui, dar îi puteți administra preventiv un tratament împotriva acestora, la anumite intervale de timp.

Orice decizie privind sănătatea animalului de companie trebuie luată doar în urma consultării medicului veterinar

Recent Posts

Limbajul pisicilor: ce comunică pisicile cu poziția cozii lor

Cât de bine cunoști limbajul pisicilor? Află ce încearcă să îți spună blănoșii prin poziția…

4 ore ago

Lucruri ingenioase de care orice proprietar de pisică are nevoie (în afară de cutia de carton)!

Toți cei care avem pisici știm că sunt creaturi exigente, dar și pretențioase. Și e…

5 ore ago

Alimente care sunt periculoase pentru câine: asigurați-vă că nu le va mânca vreodată!

Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…

6 ore ago

Veranda Mall devenit pet friendly! Cum să-ți planifici vizita alături de prietenul blănos

Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…

7 ore ago

10 semne care arată clar că câinele tău te iubește

Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…

7 ore ago

Acestea sunt rasele de câini care sunt potrivite chiar dacă locuiți într-un apartament mic

Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…

8 ore ago