Din cuprinsul articolului
ȘOCANT! Boală FATALĂ pentru pisici! Peritonita infectioasa felina este o boala care consta in inflamarea peritoneului si este de natura infectioasa.Am ales sa tratam acest subiect deoarece in clinica noastra diagnosticam un numar semnificativ de pisici cu aceasta boala. Astfel, dorim sa tragem un semnal de alarma si sa ii ajutam pe proprietari sa identifice primele semne clinice.Afectiunea este produsa de un virus ARN, genul Coronavirus. In cazul felinelor au fost identificate doua biotipuri: virusul peritonitei infectioase propriu-zis (manifestarea maligna) si coronavirusul enteric (manifestarea benigna). Acestia produc la pisica un tablou clinic dominat de enterita( inflamatia intestinelor), complicandu-se nefast cu peritonita.
Boala este raspandita in intreaga lume. Ultimele studii au aratat ca susceptibilitatea bolii este legata de familii si de linii de sange si nu neaparat de rasa. Boala afecteaza pisicile care au mai putin de 2 ani si mai mult de 10 ani, preferand extremele de varsta. In ceea ce priveste sexul, nu exista o predispozitie, insa, nesterilizarea lor le predispune la infectie.
Transmiterea transplacentara, de la mama la pui nu a fost dovedita pana in acest moment.Trecerea prin boala ofera protectie imunitara in doar 40% din cazuri, procentul majorandu-se la 80% in cazul pisicilor din adaposturi datorita cresterii rezistentei imunitatii.Majoritatea pisicilor se infecteaza in jurul intervalului de varsta 6-9 saptamani. In mai putin de 2 saptamani, intestinul gros , limfocentrii si ficatul sunt infectate.
Principalele semne observate de proprietar sunt: febra, inapetenta (lipsa poftei de mancare), pisica pierde in greutate, prezinta dificultate in respiratie( datorata acumularii de lichid in torace si pericard), abdomenul incepe sa isi mareasca volumul din cauza acumularii de lichid, diaree. Pot aparea si semne neurologice ( pierderea echilibrului si incapacitatea mentinerii patrupodale, orbire) si diverse inflamatii ale ochiului.
Avand in vedere tabloul clinic atat de nespecific, PIF este deosebit de greu de diagnosticat.Analizele paraclinice ofera medicului veterinar informatii in stabilirea diagnosticului.Analizele hematologice si biochimice ofera informatii importante. Acestea, impreuna cu datele examenului clinic si istoricul animalului, te orienteaza la diagnosticul de peritonita infectioasa.Examenele radiologic si ecografic sunt utile in depistarea prezentei de lichid in torace sau abdomen. Daca lichidul este prezent, poate fi evacuat prin punctie si examinat microscopic. Acest ultim examen este un factor important in stabilirea diagnosticului.Testele imuno-enzimatice pot detecta prezenta anticorpilor virusului Corona in organism, insa nu poate diferentia forma mutanta (PIF).In prezent, nu exista nici un test specific care sa arate faptul ca o pisica infectata cu Corona Virus poate dezvolta Peritonita infectioasa felina. Singura metoda diagnostica de certitudine se realizeaza prin biopsie sau prin examinarea organelor, a tesuturilor, post-mortem de catre un doctor anatomo-patolog.
Din pacate, nu exista pana in acest moment un tratament specific impotriva bolii. Medicii veterinari incearca folosirea tratamentelor pentru ameliorarea simptomatologiei.Prognosticul este nefavorabil in majoritatea cazurilor, mortalitatea fiind de 99%.Tratamentul simptomatic include antibiotic, corticosteroizi si imunomodulatoare alaturi de fluidoterapie, transfuzii de sange, suport nutritional, precum si drenarea lichidului care se acumuleaza.Exista pe piata mondiala farmaceutica, un vaccin intranazal, Primucell© FIP, Pfizer Animal Health ( momentan lipseste din Romania). Acesta ofera o protectie de 50-75% impotriva bolii, insa nu este eficient si la pisicile care au fost expuse anterior virusului. Previne infectia, insa nu o trateaza.
Peritonita infectioasa felina este o boala fatala in majoritatea cazurilor. Boala nu este contagioasa nici pentru alte specii de animale, nici pentru om ( din cauza mecanismelor particulare de replicare si de actiune pe care le are virusul in forma mutanta), insa expune indivizii din aceeasi specie la infectia benigna.Articol scris de Doctor medic veterinar – Briceag Clara, clinica veterinara Pet Stuff.Dacă ți-a plăcut acest articol, dă un LIKE la pagina de Facebook AnimalZooANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚI ȘI:
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…