Sari la conținut
Home » Boala inflamatorie la câini: adenită sebacee. Simptome și tratament

Boala inflamatorie la câini: adenită sebacee. Simptome și tratament

De ce au animalele codițe? sursă foto: Wikipedia

Boala inflamatorie a pielii la câini este o condiție care implică glandele pielii patrupedului. De obicei, provoacă pierderea părului și pielea solzoasă. Afecțiunea este cunoscută sub numele de adenită sebacee.

Din fericire, afecțiunea este rară. În ciuda acestui fapt, anumite rase sunt, din păcate, predispuse. În special, unele dintre aceste rase includ Samoyedul, pudelul standard, Akitas, Vizslasul maghiar și chiar Havanezul.

Boala inflamatorie la câini

Dacă observați semnele adenitei sebacee la câinele dumneavoastră, mergeți la un medic veterinar pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Simptomele bolii inflamatorii a pielii la câini

Afecțiunea produce o gamă largă de simptome. Rasele cu părul lung și cele cu părul scurt prezintă simptome diferite de adenită sebacee. De exemplu, unele dintre simptomele comune pentru rasele cu părul lung includ.

Smocuri de păr mat, Păr tern și textură fragilă a blănii; leziuni ale pielii pe cap și de-a lungul coloanei vertebrale; Alopecie difuză, cu pierderea simetrică a părului pe fiecare parte a corpului. La Akita, o infecție profundă a pielii care duce la letargie sau lenevie, febră și chiar pierdere în greutate

Cauze ale bolilor inflamatorii ale pielii la câini

În acest moment, cauza adenitei sebacee rămâne necunoscută. Ca atare, această afecțiune este menționată de obicei ca fiind de natură „idiopatică”.

Cu toate acestea, anumite rase par a fi predispuse la această afecțiune. De exemplu, Caniche; Akita; Samoyed; Springer Spaniel, câinele ciobănesc german; Havanez

Tratamente pentru boala inflamatorie a pielii la câini

În primul rând, medicul veterinar vă va întreba despre simptomele câinelui dumneavoastră. În al doilea rând, va întreba despre istoricul medical.

După aceea, va încerca să excludă alte afecțiuni ale pielii, inclusiv tegumentul. În consecință, pot fi utilizate teste endocrine și răzuieli ale pielii pentru a ajuta în acest proces.

Boli comune: matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro
matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale acestei afecțiuni este că simptomele pot dispărea și reveni. În consecință, va fi probabil necesară o biopsie a pielii.

În cele din urmă, tratamentul va depinde de gravitatea afecțiunii. De asemenea, câinii cu păr lung și cei cu păr scurt vor avea nevoie de un tratament diferit. De exemplu, șampoanele speciale pot fi de ajutor în unele cazuri.

Alte terapii topice, inclusiv spray-uri și mousse-uri de specialitate, pot să reducă descuamarea pielii la câinii cu această afecțiune. Alternativ, ar putea fi necesare produse antibacteriene.

În acest caz, medicul veterinar vă poate sfătui să începeți tratamentul cu Ciclosporină, care este cunoscută și sub numele de marcă Atopica și Optimmune. De asemenea, poate fi prescrisă prednison. În plus, suplimentele de vitamina A și E pot fi de ajutor, potrivit dogtime.com.