Greutate: 50 – 80 kg
Inaltime: 60 – 70 cm
Origine: Africa de Sud,
Istoric rasa Originile aceste rase sunt inca incerte si se pierd in negura trecutului. „Boer” in limba africana inseamna fermier, si se presupune ca acesta era un caine al fermierilor. Unele surse presupun ca acest caine dateaza din vremea lui Alexandru cel Mare, cand astfel de caini mari si puternici erau folositi pentru vanatoare si luptele cu alte animale. Alte surse presupun originile acestei rase mult mai tarzii, si anume atunci cand Jan van Riebeek a ajuns in Cape in anul 1652, acesta ar fi adus cu el niste caini masivi asemantorii cu cei de tip Mastiff. Mai tarziu colonistii europeni au adus de asemenea astfel de caini, care incrucisati cu caini locali au avut ca rezultat Boerbeolul de astazi. In 1830 acesti cani erau mai mult copoi intrucat au insotit colonistii europeni in Marea Calatorie pe o distanta de mai bine de 1400 km (870 mile) de la Cape la Gauteg. Boerboelul de astazi si-a pastrat in mare caracteristicile fizice, dar acum este un caine de familie, cu un comportament bland si protector, nicidecum un caine de vanatoare sau de lupta.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, masiv, viguros, bine construit, cu un corp puternic, musculos si gratios. Capul este scurt, lat, adanc, patratos si musculos. Are un stop moderat si un bot negru si nari largi si departate. Mandibulele sunt puternice, adanci cu o dantura alba, bine dezvoltata, muscatura acestuia fiind de tip foarfece. Ochii sunt inchisi la culoare, in general maro inchis si niciodata albastri. Urechile sunt in forma de V, medii ca marime si lasate pa langa cap. Corpul este compact, puternic si solid cu un piept adanc. Este puternic pigmentat pe nas, pleoape, buze, ochi, pernute, gheare; pielea este de asemena neagra. Membrele sunt solide, viguroase si musculoase. Coada este groasa, puternica, ascutita la varf si poate fi taiata. Blana este scurta, neteda, lucioasa si poate fi bej, maro roscat, maro, cafeniu, maro inchis sau tigrat. Are o masca neagra la bot ce uneori se poate intinde pana la ochi.
Personalitate Este un caine atent, linistit, jucaus, curajos, extrem de inteligent, echilibrat si foarte sensibil, care se adapteaza usor si intelege repede. Isi iubeste enorm stapanul si familia acestuia. Este loial si tolereaza si jocurile mai dure ale copiilor. Daca nu este antrenat pentru lupa este un caine foarte pasnic, linistit, tolerant, iubitor si deloc agresiv. Daca insa este dresat pentru lupte atunci devine o fiara, un inamic foarte periculos, puternic si agresiv. O poveste antica despre acest caine circula printre specialistii acestei rase:
„Regele Albaniei, dorind sa-si arate consideratia fata de regele Macedoniei – Alexandru cel Mare la vremea aceea ii ofera drept cadou un caine mare, impresionant prin infatisarea si statura lui. Acesta se bucura nespus dar devine dezamagit cand observa ca acest patruped urias refuza sa se lupte cu un urs, apoi cu un mistret si mai apoi cu un cerb. Considerandu-l inutil ordona supusilor sai sa il ucida pe loc. Auzind acestea regele Albaniei se intristeaza intrucat cainele trimis era doar un caine de companie. Astfel ii trimite din nou regelui Macedoniei un al doilea caine aproape identic cu primul. Alexandru cel Mare il arunca pe acesta in lupta cu un leu si mai apoi cu un elefant. Regele devine placut surprins si foarte uimit de ferocitatea, agilitatea si curajul cainelui in lupta cu animalele salbatice”
Ingrijire Nu necesita foarte multa ingrijire. Un periaj ocazional si o baie o data pe luna este suficient. Are un nivel mediu de naparlire.
Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii si de talie mare, de aceea are nevoie de spatiu de miscare. Se poate acomoda si intr-un apartament daca este scos zilnic la plimbare si sa isi faca exercitiile. Are nevoie de socializare, dresaj si multa miscare inca de mic. Un Boerboel plictisit devine distructiv si poate produce pagube considerabile. Ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge, sa se joace cu mingea. Se recomanda un stapan cu experienta in cresterea cainilor si dominant; este genul de caine care trebuie sa stie ierarhia in haita, iar seful „haitei” trebui sa fie stapanul. Trebuie pus de mic in situatii noi, sa cunoasca lume noua.
Dresaj Acest caine nu este foarte dificil de dresat dar totusi este recomandat ca dresajul sa fie facut de o persoana cu experienta. Are nevoie de un dresaj bland, echilibrat, consecvent, cu rabdare. Se recomanda un dresaj bazat pe ascultare si supunere. Nu trebuie antrenat pentru lupta. Este priceput la concursurile de agiliate, flyball si de aport.
Utilitate Este un excelent caine de paza si protectie. Daca nu este deloc antrenat pentru lupta este si un excelent companion.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…