Din cuprinsul articolului
Bolile de piele la pisici. Ciupercile apărute pe pielea pisicilor sunt cunoscute ca micoza, în limbaj medical. Micoza la pisici este o afecțiune extrem de neplăcută, care, pe lângă faptul că provoacă disconfort, poate duce la pierderea părului.
Felinele, în special cele care pot să colinde libere, sunt foarte curioase și explorează locuri pe care ar trebui să le evite. Tocmai firea lor aventuroasă le face vulnerabile în fața acestei afecțiuni.
Dacă ai o pisicuță acasă, este bine să te pregătești și pentru bolile infecțioase de piele la pisici. Află ce este micoza, cum se manifestă și cum poate fi recunoscută, dar și ce trebuie să faci pentru a preveni și trata micoza la pisici.
Ce este micoza
Micozele – bolide piele – sunt provocate de niște ciuperci și apar cu precădere la pisicile cu vârstă înaintată sau cu sistem imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni sau a alimentației necorespunzătoare. Și puii sunt expuși în prima perioadă de viață, pentru că mecanismele naturale de apărare sunt în formare. Micozele se transmit cu ușurință de la un animal deja afectat, pot fi provocate de paraziții externi (purici, căpușe, păduchi), dar pot fi luate și dintr-un loc contaminat anterior de o pisică bolnavă.
Pisica va fi afectată destul de mult de această boală. Pielea, blana și chiar unghiile vor avea de suferit, iar mâncărimile permanente îi vor creea un disconfort major.
Care sunt simptomele micozei la pisici
Micoza are simptome care pot fi identificate cu ușurință. Din cauza apariției bolii, pisica începe să se scarpine mai des din cauza mâncărimilor intense pe care le simte. Treptat apar umflături de culoare roșie și cruste, mai ales în zona urechilor, la față și picioare, apoi părul începe să cadă.
Și unghiile sunt afectate, însă este o consecință indirectă a bolii. Scărpinându-se mai des, unghiile pisicii se usucă și se deformează, însă se ajunge în această situație dacă afecțiunea persistă și nu este tratată.
Și pisicile de vârstă medie și cu sistem imunitar bun pot dobândi boala, însă în cazul lor organismul luptă cu infecția și trece de la sine, fără un tratament specific.
Cum vindeci rapid și ușor bolile infecțioase de piele
În funcție de stadiul bolii, micoza la pisici se poate trata local, cu unguente prescrise de medic, dar și cu antibiotice administrate pe cale orală, dacă boala este avansată.
În afara tratamentului propriu-zis, este necesar să mai luăm câteva măsuri suplimentare. În primul rând, pisica bolnavă trebuie separată de alte animale, iar locul în care stă trebuie curățat și dezinfectat temeinic.
Poate cea mai importantă etapă a tratamentului este igiena pisicii. Dacă avem o pisică în această situație, ne asigurăm că igiena ei este corespunzătoare și îi facem o baie cu produse de îngrijire speciale pentru piele și blană.
Bolile de piele la pisici. Cum previenim apariția micozelor
Igiena locului în care trăiește pisica este foarte importantă pentru prevenirea micozelor. Iar dacă pisica este un pui – foarte vulnerabil în fața acestor infecții – trebuie să ținem cont și mai mult de acest aspect. În cazul în care pisica a intrat în contact cu un animal infectat, o spălăm și dezinfectăm, așa cum trebuie să procedăm și cu suprafețele cu care a intrat în contact acel animal și de care s-ar putea atinge animalul de companie.
Așa cum spuneam la început, boala apare pe un fond imunitar scăzut, așa că asigură-te că îi fortifici sănătatea și printr-o alimentație corectă.
Se poate lua micoza de la pisici?
Micoza este una din puținele afecțiuni pe care oamenii le pot lua de la animale, inclusiv de la pisici. Din acest motiv, este necesar să ne luăm măsuri de precauție dacă pisica este bolnavă. O primă măsură este să ne luăm mănuși chirurgicale atunci când o spălăm sau îi aplicăm tratamentul, ne dezinfectăm temeinic după această operațiune și trebuie să-i limităm accesul în spațiul până la vindecare, perioadă care poate varia foarte mult, în funcție de stadiul bolii.
Micoza la pisici este o afecțiune neplăcută și destul de serioasă, dar care se poate trata cu succes. Pisicile care trăiesc într-un loc curat și care sunt hrănite bine vor avea un sistem imunitar puternic și vor fi mai puțin expuse în fața riscului bolii.