Sari la conținut
Home » Boli letale și periculoase pentru pisici. Prevenție și tratament

Boli letale și periculoase pentru pisici. Prevenție și tratament

Ai sterilizat pisica?

Pisicile, ca orice altă ființă vie, sunt susceptibile la diverse boli letale care pot avea consecințe pe măsură dacă nu sunt diagnosticate și tratate din timp. În special în stadii vulnerabile, cum ar fi vârsta timpurie a pisicilor, vârsta înaintată sau atunci când sistemul imunitar este compromis.

sursă foto: vetcorbeanca.ro
sursă foto: vetcorbeanca.ro

Este esențial să acordăm prioritate măsurilor preventive. Inclusiv protocoalelor de vaccinare adecvate și controalelor veterinare regulate. Astfel,  ne protejăm companionii felini de cele mai letale afecțiuni. Înțelegerea riscurilor și aplicarea măsurilor proactive sunt responsabilități fundamentale ale proprietarilor de pisici.

Boli letale: Cancer

Cancerul nu este doar o boală extrem de mortală, ci și una dintre cele mai răspândite afecțiuni care afectează pisicile. Aceasta apare din cauza creșterii necontrolate a celulelor cauzate de mutații genetice în anumite tipuri de celule din organism.

Anumite tipuri de cancer au capacitatea de a face metastaze. Se răspândesc prin fluxul sanguin la organele vecine. Cum ar fi plămânii, rinichii sau oasele, complicând și mai mult situația. Potrivit Flint Animal Cancer Center, aproximativ una din cinci pisici va dezvolta cancer la un moment dat în viață. Incidența este mai mare la pisicile în vârstă.

boli letale la pisici: cancer; sursă foto: Rau Animal Hospital
sursă foto: Rau Animal Hospital

În oncologia felină, cele mai frecvent observate tumori includ limfoamele. Acestea pot fi, sau nu, asociate cu virusul leucemiei feline. Alte tipuri de cancer frecvent întâlnite la pisici sunt carcinomul cu celule scuamoase, cancerul mamar, adenocarcinomul intestinal, sarcomul de țesut moale, osteosarcomul și tumorile mastocitare.

Tratament

Abordarea tratamentului pentru cancerul felinelor depinde de tipul specific de tumoare și dacă aceasta a făcut metastaze. În cazurile în care tumorile pot fi îndepărtate chirurgical, excizia chirurgicală completă este tratamentul primar, uneori completat cu chimioterapie.

Pentru tumorile care nu au metastazat încă, chimioterapia este adesea cea mai bună opțiune. Medicamente citotoxice specifice adaptate fiecărui tip de cancer sunt utilizate pentru a ținti și distruge celulele tumorale.

rase de pisici fără păr: Sphynx; sursă foto: pethelful.com
sursă foto: pethelpful.com

În cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, se poate utiliza criochirurgia. În timp ce radioterapia ar putea îmbunătăți speranța de viață a pisicilor afectate de alte tipuri de cancer. În cazurile în care au apărut metastaze, iar cancerul a avansat semnificativ, prognosticul este slab.

Multe pisici aflate în astfel de situații nu pot fi supuse chimioterapiei din cauza stării lor slăbite. În aceste cazuri, accentul se mută pe furnizarea unui tratament pentru a îmbunătăți calitatea vieții pisicii. Depistarea timpurie și intervenția în timp util sporesc considerabil șansele de reușită a tratamentului.

Boli letale: Leucemia felină

Leucemia felină este o boală contagioasă cauzată de un retrovirus cunoscut sub numele de virusul leucemiei feline (FeLV). Acest virus are capacitatea de a se integra în materialul genetic al celulelor feline. Rămâne latent și asimptomatic la pisică pentru perioade îndelungate.

Virusul poate trece prin diferite stadii de infecție, inclusiv viremie primară și viremie persistentă. Pisicile cu viremie persistentă pot fi clasificate ca având fie o infecție regresivă sau progresivă.

sursă foto: cats.com
vaccinarea pisicii; sursă foto: cats.com

Infecția regresivă apare atunci când virusul este suprimat la niveluri scăzute, în timp ce infecția progresivă duce la o replicare virală continuă și la diverse probleme de sănătate, cum ar fi imunosupresia, anemia și un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Tratament

Tratamentul leucemiei feline are ca scop menținerea unei bune calități a vieții și gestionarea diferitelor afecțiuni cauzate de virus. Tratamentul simptomatic poate implica utilizarea de multivitamine, stimulente ale apetitului sau medicamente anabolizante.

Infecțiile care rezultă din imunosupresie pot necesita un tratament antibiotic prelungit. Cazurile severe de anemie pot necesita transfuzii de sânge. Stimularea sistemului imunitar al pisicii poate fi realizată prin utilizarea de medicamente antivirale și imunomodulatoare.

În cazul în care sunt prezente tumori, chimioterapia poate fi luată în considerare ca parte a planului de tratament. Bolile imunomediate pot fi gestionate cu corticosteroizi. În timp ce terapiile specifice sunt folosite pentru a aborda alte potențiale patologii care pot apărea.

Este important de reținut faptul că nu există un tratament definitiv pentru această boală. Monitorizarea regulată și colaborarea cu un medic veterinar cu experiență în leucemia felină sunt esențiale.

Imunodeficiența felină

Virusul imunodeficienței feline (FIV) este o boală foarte contagioasă la pisici. Este cauzată de un lentivirus care se răspândește prin contact strâns prin sânge și salivă. Apare frecvent în timpul luptelor dintre pisici. După infectare, virusul intră în fluxul sanguin și declanșează un răspuns imunitar.

În timp, acesta distruge progresiv limfocitele T CD4+ ale pisicii. Ceea ce duce la sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Pisicile cu FIV devin foarte sensibile la infecții, boli mediate imunitar și tulburări respiratorii, ceea ce crește rata mortalității.

sursă foto: College Manor Veterinary Hospital
Pisica și vaccinarea; sursă foto: College Manor Veterinary Hospital

Tratamentul are ca scop stabilizarea pisicii, menținerea unei bune calități a vieții și gestionarea complicațiilor imunosupresiei. Interferonul omega recombinant felin și complexele vitaminice pot fi utilizate, împreună cu terapia cu antibiotice pentru controlul infecțiilor secundare.

Prevenirea prin vaccinare și reducerea la minimum a expunerii la pisici infectate este importantă. Consultarea unui medic veterinar cu experiență în FIV este crucială pentru un management adecvat..

Boli letale: Rinotraheita felină

Rinotraheita felină este cunoscută și sub numele de herpesvirus felin-1 (FHV-1). Este o boală virală contagioasă care afectează pisicile. Este cauzată de herpesvirusul felin de tip 1, care poate rămâne latent la pisicile infectate și se poate reactiva periodic.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro
sursă foto: intreabaveterinarul.ro

Virusul se transmite prin contact direct cu pisici infectate sau prin intermediul obiectelor contaminate. Afectează în primul rând sistemul respirator superior și poate provoca o serie de simptome. Aceste pot fi secreții nazale, strănut, tuse, conjunctivită (inflamație a ochilor), febră și ulcerații pe corneea ochiului.

Tratament

În timp ce rinotraheita felină nu face parte din categora boli letale,, fatală la pisicile sănătoase, poate fi mai severă la pisoii tineri sau la pisicile cu un sistem imunitar slăbit. Pisicuțele pot dezvolta pneumonie și se pot confrunta cu o boală severă, ducând la moarte subită.

Tratamentul pentru rinotraheita felină implică medicamente antivirale, cum ar fi famciclovirul. Tobramicina este utilizată pentru ulcerele corneene. Iar chirurgia corneei poate fi necesară pentru cheratită cronică și sechestrare. Pot fi administrate antiinflamatoare și L-lizină. Dar, studii recente pun la îndoială eficacitatea L-lizinei în inhibarea replicării virale. Consultați un medic veterinar pentru un tratament adecvat, potrivit animalwised.com.