Din cuprinsul articolului
Bolile care afectează oasele și articulațiile la câini! Totul despre prevenire și tratare.
Modul prin care putem preveni și trata bolile de picioare la câini!
Sănătatea patrupedului nostru ține foarte mult de modul în care noi îl îngrijim. Astfel, este foarte important ca noi să fim corect informați, iar la cea mai mică problemă pe care o vedem la câine, trebuie să anunțăm medicul veterinar pentru a afla exact ceea ce se întâmplă și modul prin care putem preveni și trata o afecțiune.
Dacă observi la câinele tău un șchiopătat care durează de câteva zile, trebuie să știi că și animalele noastre iubite pot suferi de o serie de boli de picioare. Cauza șchiopătatului poate fi minoră și se poate rezolva de la sine, dar există și afecțiuni mai serioase, cum ar fi artrita, care îl va chinui destul de mult pe prietenul tău patruped.
Există mai multe afecțiuni care pot determina ca labele unui câine să-și piardă puterea și abilitățile normale. Ceea ce face ca afecțiunea să fie cu adevărat înfricoșătoare este faptul că ea s-ar putea manifesta într-o manieră foarte bruscă, aparent fără avertisment.
Atunci când ajungi cu cățelul la veterinar, acesta poate recomanda o radiografie, pentru că doar în acest fel se poate determina cu exactitate afecțiunea de care suferă.
Principalele motive pentru care patrupedul tău poate suferi de probleme ale articulațiilor sunt:
Odată cu îmbătrânirea, carilajele articulațiilor la câini se vor uza progresiv. Deși acest lucru este se întâlnește mai frecvent la câinii vârsnici, câinii mai tineri pot suferi și ei de articulații rigide.
Anumite rase sunt mai predispuse la dezvoltarea articulațiilor rigide. Rasele „vulnerabile“ de câini includ Labrador Retriever, Golden Retriever, Ciobănesc German, și Rottweiler.
Excesul de greutate pune o presiune excesivă asupra cartilajului și articulațiilor câinelui dvs. și crește riscul articulațiilor rigide.
Traumatismul cartilajului poate duce la articulații rigide mai târziu în viață.
Unele rase pot avea afecțiuni congenitale sau ereditare care le face mai predispuse la dezvoltarea de articulații rigide mai târziu în viață.
Potrivit mobile-vet.ro, bolile de care pot suferi câinii sunt extrem de diverse, dintre care amintim:
Este o boală a câinilor de rasă mare și foarte mare și este cauzată de o inflamație în plăcile de creștere ale oaselor lungi. Cele mai frecvente simptome sunt durerile articulare, inflamațiile și pierderea poftei de mâncare. Fiind cauzată de o creștere rapidă, de cele mai multe ori, afecțiunea nu are efecte secundare permanente.
Boala este cauzată de un defect de dezvoltare al unei bucăți mici de os care se găsește pe partea din spate a osului mai lung de la antebraț. Un câine care suferă de această afecțiune va avea o articulație a cotului instabilă. Boala poate fi dureroasă, iar câinii vor șchiopăta. De asemenea, afecțiunea se dezvoltă rapid într-o boală degenerativă a articulației sau artrită. În acest caz, intervenția chirurgicală este necesară.
Artroza apare la câinii maturi, din cauza uzurii progresive a articulațiilor. Vor suferi dureri și se vor mișca din ce în ce mai greu. Afecțiunea nu este tratabilă, dar poate fi prevenită și ameliorată prin diete, suplimente alimentare și exerciții.
Este o boală des întâlnită la câini, cauzată de o degradare a unor țesuturi de la capetele oaselor genunchilor. Zona de os este lipsită de vascularizare și suferă modificări de structură, iar cartilajul se înmoaie. În unele cazuri, afecțiunea trece de la sine, dar există și situații în care cartilajul se va desprinde de osul afectat și unul sau mai multe fragmente pot „pluti” în spațiul articular.
Panosteita este o afecțiune temporară a oaselor câinilor de talie mare, care sunt în creștere. Cauzele afecțiunii nu sunt foarte clare și nu există un tratament specific, însă boala trece de la sine în jurul vârstei de 2 ani. Panosteita afectează doar oasele lungi, iar principalul simptom este șchiopătatul. În timpul examinării, câinii cu panosteită manifestă semne de durere atunci când le sunt palpate oasele lungi.
Ca și oamenii, câinii pot suferi de artrită, o afecțiune cât se poate de serioasă, care provoacă inflamarea articulațiilor, iar mobilitatea va fi serios perturbată. Boala apare odată cu înaintarea în vârstă, dar poate apărea și din cauza unor infecții sau boli autoimune. Un câine cu artrită va simți disconfort permanent și dureri puternice.
Semnele artritei sunt următoarele: șchiopătat, durere la mers, schimbare de personalitate – câinele va deveni apatic sau agresiv. Artrita este incurabilă, dar poate fi ameliorată, iar durerea și disconfortul pot fi reduse cu o dietă specifică, medicamente sau fizioterapiei.
Displazia de cot la câini este o boala care afectează articulația cotului și apare în timpul creșterii, în general la câinii de talie medie sau mare. Cățeii cu displazie de cot vor suferi o alterare a țesutul osos dacă nu sunt tratați la timp și, de aici, pot apărea complicații mai grave. Este o boală genetică, care este transmisă din generație în generație, dar și dieta joacă un rol crucial.
Simptomele apar atunci când cățelul are între 4 și 5 luni. Dacă animalul tău de companie suferă de displazie la cot, vei observa că se ridică cu dificultate, începe să șchiopăteze și va da semne de durere.
Displazia de șold este o afecțiune frecventă în general la câinii de talie mare, care apare din motive genetice. Veterinarii recomandă o dietă specială și controlul greutății animalului de companie, mai ales în primul an de viață. Alimentația, numărul de calorii consumate și rata de creștere a oaselor în timpul perioadei de dezvoltare sunt factori de risc pentru apariția displaziei de șold.
Cum putem preveni aceste boli?
Un stil de viață sănătos va preveni o parte din bolile de picioare de care poate suferi cățelul. De aceea, este absolut indispensabil să ai grijă la tipul de hrană și numărul de calorii pe care le primește animalul de companie încă din primele săptămâni de viață. De asemenea, există o varietate de suplimente care ajută fie la prevenirea, fie la tratarea unor afecțiuni.
Dar dacă observi că animalul tău de companie șchiopătează mai multe zile și simte durere, este necesar să te adresezi veterinarului, pentru că poate avea nevoie de tratament medicamentos sau chiar operație.
Alimentația rămâne însă cea mai importantă modalitate prin care poți preveni o multitudine de posibile boli la patrupedul tău, așa că alege să te informezi cât mai corect, mergând la medicul veterinar.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…