Din cuprinsul articolului
Imaginați-vă că sunteți un bondar. Existența ta este o interacțiune vibrantă de culori și parfumuri, fiecare dintre ele ghidându-te în timp ce cauți nectar și polen.
Cu toate acestea, simțul olfactiv al bondarului fură spectacolul. Acesta este de aproximativ o sută de ori mai sensibil decât al nostru, fiind capabil să detecteze droguri ilegale sau explozibili în aeroporturi. Poate chiar să recunoască semnele timpurii ale sarcinii, ale cancerului sau ale diabetului.
Bondarii își folosesc simțul excepțional al mirosului pentru a-și localiza cuiburile, în special atunci când peisajul se schimbă brusc. Această ultimă revelație este raportată în Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Sonja Eckel, doctorandă la Departamentul de Neurobiologie al Universității Bielefeld din Germania a explicat cum funcționează sistemul olfactiv al bondarilor : „Aici arătăm că bondarii se bazează pe propriile urme de miros, pe care le depun la intrarea în cuib în timp ce pleacă în căutarea hranei, pentru a se regăsi acasă atunci când indiciile vizuale nu sunt suficient de fiabile.”
În sălbăticie, acești bondari își fac cuibul în găuri de șoarece libere, ascunse sub iarbă sau frunze. În laborator, albinele au fost antrenate să își identifice intrarea în cuib folosind două seturi de indicii vizuale în interiorul unei arene de zbor circulare și închise.
Bondarii sunt acoperiți de mai multe glande olfactive, care lasă o urmă chimică ori de câte ori ating orice suprafață, inclusiv intrarea în cuib. Cercetătorii au capturat aceste urme de miros prin plasarea unui inel de sticlă în jurul intrării, pe care fornăiașii o traversau inevitabil atunci când intrau sau ieșeau din cuib.
Oamenii de știință au înșelat apoi albinele, schimbând brusc și independent ambele seturi de repere vizuale. Reperele indicau acum locații false ale intrării. Adevărata intrare a fost ascunsă și niciunul dintre cei care se întorceau nu a putut să o localizeze.
În mod obișnuit, forajerii păreau la fel de concentrați pe oricare dintre cele două locații false, ceea ce indică faptul că se bazau pe ambele seturi de repere vizuale pentru a încerca fără succes să își localizeze cuibul. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au plasat inelul de sticlă cu urme de miros de bondar în jurul oricăruia dintre cele două locații, fornădițele s-au concentrat în mod covârșitor pe locația falsă sugerată de urmele de miros, sugerând că mirosul de bondar le ghida.
Cercetătorii au concluzionat că bondarii furajori își folosesc atât simțul olfactiv, cât și pe cel vizual pentru a găsi drumul înapoi spre casă, în special atunci când informațiile vizuale sunt contradictorii. În timp ce informațiile vizuale sunt percepute pe distanțe mai mari și conduc un bondar spre locația aproximativă a cuibului, semnele olfactive sunt folosite pentru a localiza cu precizie locația exactă a intrării în cuib în raza apropiată. Cel mai probabil, contactul fizic este necesar pentru a identifica mirosul”, a explicat Eckel.
„Analiza noastră chimică a arătat că acest miros este un buchet de hidrocarburi, acizi grași și alte substanțe, cum ar fi esteri și alcooli. Multe dintre aceste substanțe sunt cunoscute ca fiind folosite de bondari în alte contexte comportamentale, de asemenea, de alte specii de insecte.”
Cercetările lui Eckel deschid noi drumuri în înțelegerea noastră despre bondari, oferind informații interesante despre strategiile lor de navigație. Mai mult decât fermecătorii vizitatori ai grădinilor, bondarii se dovedesc a fi creaturi complexe, care navighează cu măiestrie în lumea lor folosind o combinație de indicii vizuale și semne olfactive.
Această scufundare profundă în lumea fascinantă a bondarilor și în modul în care aceștia miros oferă nu numai o mai mare apreciere pentru aceste insecte umile, ci și o potențială inspirație pentru noi aplicații tehnologice.
De la detectarea medicamentelor la ajutorul în diagnosticarea medicală, înțelegerea simțului olfactiv al bondarului ar putea avea implicații semnificative pentru multe domenii de studiu. Și cine știe ce alte secrete ar mai putea dezvălui acești navigatori zumzăitori ai lumii insectelor?
Bondarii sunt originari de pe aproape toate continentele de pe Pământ, dar sunt cel mai des întâlniți în climatele temperate. Sunt versatili și pot fi găsiți într-o gamă largă de habitate, inclusiv în păduri, pajiști, grădini și chiar în tundra arctică înaltă.
Trăiesc în colonii formate, de obicei, dintr-o singură regină și albine lucrătoare. Regina este mama tuturor albinelor din colonie. Lucrătoarele, care sunt toate de sex feminin, îndeplinesc diverse sarcini, cum ar fi căutarea hranei (polen și nectar), hrănirea puilor și apărarea stupului.
Ciclul de viață al unei colonii de bondari începe primăvara, când o regină, care a iernat și a supraviețuit într-un loc sigur, iese la suprafață și găsește un loc potrivit pentru cuibul ei. Ea dă startul coloniei prin depunerea de ouă care au fost fertilizate în anul precedent.
Bondarii sunt capabili de un proces cunoscut sub numele de polenizare prin bâzâit, în care albina se agață de staminele unei flori și își vibrează rapid mușchii de zbor. Această vibrație dislocă polenul care altfel ar fi rămas blocat.
Bondarii au un excelent simț al mirosului și al vederii. Ei pot distinge lumina UV și majoritatea culorilor, cu excepția roșului. De asemenea, se bazează pe simțul olfactiv pentru a-și localiza cuibul și chiar pentru a recunoaște semnele timpurii ale sarcinilor, cancerelor sau diabetului, după cum arată cercetările.
Populațiile de bondari se confruntă cu un declin semnificativ la nivel mondial din cauza unor factori precum pierderea habitatului, schimbările climatice, expunerea la pesticide și bolile. Acest lucru este îngrijorător nu numai din cauza importanței lor ecologice ca polenizatori, ci și din cauza rolului lor în susținerea florei sălbatice și a sistemelor agricole, potrivit earth.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…