Categories: Sanatate & Dresaj

Bunele maniere la masa pentru caini si pisici

Din cuprinsul articolului

Un animal de companie mofturos la mancare poate fi o pacoste pentru orice stapan. Mai mult, pe langa tentatia de a-i da diverse alimente neindicate pentru a-l face sa manance, apare si teama de boala.

Melissa Carreker, medic veterinar si directorul unei clinici veterinare din Georgia, a dezvaluit pentru webmd.com toate secretele canine-feline, in invatarea bunelor maniere la masa.

Cine e Alfa in casa ta?

Primii pasi in ritualul hranirii sunt si cei mai importanti. Un pui de caine sau de pisica trebuie hranit din palma. Acest exercitiu facut in primele 6 luni de viata ii arata animalului tau de companie ca tu esti cel care detine controlul asupra hranei, iar tu esti factorul esential al supravietuirii lui, legandu-se astfel o relatie puternica intre tine si el. Da, puteti sa spuneti ca dragostea chiar trece prin stomac!

Plus! Puii (pana la varsta de un an) trebuie hraniti cu portii mici, de 4-5 ori pe zi, pe cand un animal adult are nevoie de doar 2 mese pe zi. Seniorii pot manca de 3 ori pe zi, dar cantitatea hranei nu trebuie marita!

E ok sa aibă mereu mancare in castron?

„Hrana gratuita”, asa se numeste acest proces de hranire, iar el este gresit si va avea repercusiuni asupra comportamentului sau, spun specialistii.

„Orice animal de companie trebuie hranit la aceeasi ora, in fiecare zi, iar vasul cu mancare nu trebuie sa stea sub nasul lui mai mult de 20 de minute. Dupa ce timpul a expirat, vasul trebuie luat, chiar daca nu si-a consumat mancarea”, spune dr. Carrker. Uneori, companionii nosti cauta atentie, razbunare sau pur si simplu nu au chef sa manance. Dar daca saritul peste mese devine regulat sau prezinta simptome de letargie, apatie, somnolenta, patrupedul trebuie vazut de un veterinar.

Un motiv in plus pentru a nu-i lasa mancarea la discretie este obezitatea.

Plus! Un orar bine stabilit al hranei te va ajuta să il dresezi sa-si faca nevoile afara sau la litieră. La 10-20 de minute dupa ce a mancat, catelul și pisica au nevoi… fiziologice.

Cum iti transformi animalul intr-un mofturos?

Oferindu-i atentii si snakuri din mancarea ta. Daca esti la masa si companionul tau isi ia poziția de cersit, cel mai bun lucru pe care il poți face, si pentru tine, si pentru el, este sa-l ignori sau sa-l duci intr-o alta camera. Aceste mici atentii nu doar ca-i alunga starea de foame, ci il si obisnuiesc cu gusturi diferite, devenind mai pretentios la mancarea lui. Apoi, probleme dermatologice sau de ficat sunt la o mica distanta.

Plus! Ofera-i fructe si legume intre mese. Dar ideal este ca aceste mici tratatii sa vina la o ora dupa masa, astfel incat sa nu-i reduca apetitul pentru urmatoarea masa. „Nu i le oferiti in timp ce mancati, pentru a nu-l invata sa cerseasca”.

Cum te descurci cu agresivitatea lui cand mananca?

Unii caini (dar si unele pisici) devin foarte agresivi atunci cand se afla in fata bolului cu mancare. Acest comportament este extrem de periculos pentru oamenii din casa, in special pentru copii. Aceasta protectie excesiva este, de fapt, un instinct, care trebuie eliminat sau redus inca din primele luni de viata. Cum spuneam, la inceput e bine sa fie hranit din palma, apoi, atunci cand ii aduci castronul cu mancare, pune-te in fata patrupedului si mentine contactul vizual cu animalul timp de zece secunde sau chiar mai mult, daca el incepe sa se agite. Asteapta pana se calmeaza, apoi ofera-i hrana.

Plus! Primul simptom al stresului este agresivitatea! Nu te grabi sa-ti pedepsesti companionul sau sa-l cataloghezi gresit, ci cauta factorii care il fac sa se comporte asa. Trateaza cauza, nu efectul! 

 

Recent Posts

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

15 minute ago

Importanța vaccinării la câini și pisici: schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Cele mai frecvente boli care afectează câinii şi pisicile nevaccinate

Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…

o oră ago

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

2 ore ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

21 de ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

23 de ore ago