Din cuprinsul articolului
Oricine a interacționat cu un cal știe că sunt animale magnifice. Caii fac parte din viețile noastre de mii de ani, ca tovarăși, animale de muncă și atleți în sporturile ecvestre. Deși caii sunt animale atât de cunoscute, următoarele fapte vă pot surprinde!
Caii sunt respiratori nazali obligatorii. Acest lucru înseamnă că ei nu pot respira prin gură, așa cum pot face oamenii. Caii pot respira doar prin nas.
2. Caii pot dormi în picioare
Caii au un „aparat de ședere”, care este un sistem de tendoane și ligamente care permite calului să își blocheze picioarele în poziție, astfel încât să se poată relaxa fără să cadă. Atunci când nu dorm, caii folosesc acest aparat și pentru a se odihni în timp ce stau în picioare pentru perioade lungi de timp.
Acest lucru le permite să își conserve energia în timp ce stau în picioare, astfel încât să fie gata să își ia zborul dacă este nevoie. Este un mit că caii nu se întind niciodată – ei petrec o scurtă perioadă de timp în fiecare zi întinzându-se pentru un somn mai profund. În medie, caii dorm două ore și jumătate pe zi.
Fiind un animal de pradă, trebuie să aibă un auz sensibil pentru a supraviețui. Oamenii au doar trei mușchi pentru a-și controla urechile, în timp ce caii au 10! Acest lucru le permite cailor să își rotească urechile la aproape 180 de grade și să le miște independent unul de celălalt.
Capacitatea de a-și roti urechile le permite cailor să audă sunetele din jurul lor fără a fi nevoiți să întoarcă capul.
4. Au un câmp vizual de aproape 360 de grade
Acest lucru se datorează poziționării ochilor lor pe părțile laterale ale capului. Cu toate acestea, ei au două unghiuri moarte – unul direct în spatele lor, iar celălalt direct în fața capului. Acest lucru înseamnă că nu pot vedea iarba pe care pasc sau morcovul pe care i-l întindeți!
În schimb, își vor mișca capul sau își vor folosi buzele mobile și sensibile, mustățile și simțul mirosului pentru a ști ce se află în fața lor.
Fiind un animal de pradă, caii trebuie să reacționeze rapid în cazul în care apare o situație de fugă sau de luptă. Atunci când trebuie să lupte, caii pot trece de la a sta nemișcați la a da o lovitură puternică în doar 0,3 secunde, în timp ce timpul de reacție al oamenilor este de 1,6 secunde.
6. Mânzii pot merge și alerga în câteva ore de la naștere
Puii sunt relativ maturi și mobili încă de la naștere. Puii sunt cei mai vulnerabili în fața prădătorilor după naștere, așa că trebuie să fie capabili să fugă de pericol dacă este necesar.
7. Sunt animale foarte inteligente
Ei pot fi învățați multe sarcini diferite prin întărire pozitivă și dresaj cu clicker, la fel ca și câinii. Un studiu a arătat că caii au capacitatea de a-și comunica nevoile către gardienii lor; acești cai au învățat să comunice dacă vor să pună sau să scoată o pătură prin atingerea unor simboluri pe o tablă.
Caii pot fi pătați, pot avea pete de culoare sau pot fi de o singură culoare principală cu culori diferite pe față sau pe picioare. Fiecare dintre aceste culori ale cailor are un nume unic. Ca și în cazul câinilor, rasa calului va influența culoarea acestuia.
9. Se estimează că cel mai vechi strămoș al calului a trăit acum 55 de milioane de ani
Acest strămoș era doar de mărimea unui labrador retriever! Caii au fost domesticiți în urmă cu aproximativ 6000 de ani, conform estimărilor din dovezile găsite în siturile arheologice.
10. Sunt animale foarte sociabile
Caii își găsesc siguranța într-o turmă și formează relații sociale puternice între ei. Își folosesc simțurile pentru a recunoaște caii familiari și petrec timp cu cei cu care au legat o prietenie. În herghelie, un cal va sta de pază pentru a veghea în timp ce ceilalți cai își iau timp pentru a mânca, a se odihni și a dormi, potrivit spca.bc.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…