Din cuprinsul articolului
Câinele tău are nasul cald? Deoarece este un regulator de temperatură, nasul unui câine poate fi cald, rece, umed sau uscat. Totul variază în funcție de mai mulți factori – momentul zilei, nivelul de activitate al câinelui și condițiile meteorologice. Dacă v-ați întrebat vreodată ” Câinele meu are nasul cald?” iată răspunsurile specialiștilor.
Nasul cățelului tău este adesea umed pentru că îl linge frecvent pentru a-l menține hidratat. Acest lucru ar putea părea ciudat până când te gândești că un nas umed îi îmbunătățește simțul olfactiv.
Un bot umed ajută la o mai bună captare a mirosurilor. Astfel încât cei 100 de milioane de receptori olfactivi ai câinelui dvs. să se pună la treabă. Și să-i spună al cui este mirosul, din ce direcție vine și chiar dacă omul sau animalul pe care îl miroase este temător sau anxios.
Umiditatea lăsată de limbă ajută la răcire și, ca urmare, nasul câinelui este adesea rece.
Dar un bot cald și uscat nu semnalează întotdeauna o boală. Ar putea fi cald dintr-o mulțime de motive:
– S-ar putea să fi dormit, o stare în care nu-și linge nasul.
– S-ar putea să fie cald afară. Pe măsură ce temperaturile cresc, crește și probabilitatea ca nasul câinelui dvs. să fie cald și uscat la atingere. Monitorizați-i aportul de apă și asigurați-vă că nu se supraîncălzește.
– S-ar putea să fie frig afară. Dacă câinele dvs. doarme lângă o gură de aerisire, aerul care circulă poate face ca nasul lui să se usucel.
– Este posibil să fie mai în vârstă. Câinii mai bătrâni dorm mai mult decât cei mai tineri. Ceea ce îi împiedică să își lingă nasul la fel de mult.
Un nas cald și uscat poate fi doar normal pentru câinele tău. Unii câini pur și simplu nu își ling nasul la fel de mult ca alții. Alții sunt predispuși la afecțiuni care afectează umiditatea naturală a nasului lor.
De exemplu, câinii cu botul scurt, cum ar fi Pug și Bulldog, au dificultăți în a-și linge botul. Ceea ce face ca nasul lor să fie în mod natural mai uscat. Alte rase, cum ar fi Lhasa apsos și cockerii spanioli, au adesea canalele lacrimale blocate. Acest lucru le împiedică să se scurgă în mod natural în pasajul nazal, ceea ce creează umiditate.
Răspunsul la această întrebare necesită nuanțări.
În mod obișnuit, un câine are un nas rece și umed. Cu toate acestea, diverși factori pot face ca nasul unui câine să fie cald, și nu toți sunt motive de îngrijorare.
De exemplu, dacă vremea este călduroasă afară, nasul câinelui dumneavoastră poate urma exemplul. De asemenea, este posibil ca animalul tău să fi suferit arsuri solare, care pot usca nasul.
Anumite rase pot avea, de asemenea, nasuri mai calde și mai uscate. Deoarece, din punct de vedere fiziologic, nu se pot linge pe nas ca semenii lor cu botul mai lung, cum ar fi un beagle.
Alteori, nasul cald al câinelui dumneavoastră ar putea fi un semn al unei probleme de fond. În astfel de cazuri apelați la un veterinar. Mai ales dacă animalul dumneavoastră nu urinează, gâfâie excesiv sau are febră.
După cum puteți vedea, folosirea temperaturii nasului câinelui dvs. pentru a-i evalua starea de sănătate nu este deosebit de fiabilă. Spre deosebire de credința populară, un nas cald nu înseamnă că câinele tău este bolnav. Totuși, următoarele condiții justifică un apel la medicul veterinar:
Dificultăți de respirație. Solicitați asistență medicală imediată pentru a exclude orice problemă pulmonară sau respiratorie. Precum și boli de inimă, tumori sau alergii.
Scurgeri anormale. Pot semnala orice, de la boli dentare până la alergii sau un virus respirator.
Sângerare nazală. Poate indica o leziune sau o infecție la nivelul tractului respirator.
Nas inflamat, cu mâncărimi sau cruste. Este un semn că animalul dumneavoastră poate suferi de alergii, deshidratare sau chiar de o arsură solară.
Așadar, dacă nasul câinelui tău este cald la atingere, păstrează-ți calmul. Oprește-te și gândește-te dacă este normal în funcție de nivelul său de activitate, vârstă sau a rasă. Și abia apoi caută alte simptome de suferință, ne sfătuiesc cei de la pawtracks.com.
Dacă aparent nu este nimic în neregulă cu nasul său, dar își pierde pofta de mâncare, începe să doarmă mai mult, bea semnificativ mai puțină apă sau începe să vomite sau să aibă diaree, probabil că se întâmplă altceva.
Începând de acum, luați aminte la nasul câinelul în timpul zilei. Observați când este rece și umed, precum și când este cald și uscat. Făcând acest lucru vă va ajuta să descoperiți motivele din spatele fiecărei situații. Astfel încât să puteți determina ce este normal pentru cățelul dvs.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…