Sari la conținut
Home » Câini care muscă din ”senin”. Animal Zoo vă prezintă câteva tehnici simple pentru a recăpăta încrederea în prietenul blănos

Câini care muscă din ”senin”. Animal Zoo vă prezintă câteva tehnici simple pentru a recăpăta încrederea în prietenul blănos

sursă foto:stirileprotv.ro; câinii agresivi trebuie sp poarte botniță

Faptul că un câine vă mușcă pe dumneavoastră sau pe altcineva este una dintre cele mai înfricoșătoare situații cu care se confruntă stăpânii animalelor de companie. Câinele tău este adesea văzut ca fiind cel mai bun prieten al tău și este greu de înțeles de ce ar recurge la un comportament agresiv.

Dacă patrupedul tău a mușcat pe cineva, este normal să te întrebi dacă mai poți avea vreodată încredere în el. Vestea bună este că, în multe situații, un câine care a mușcat poate continua să trăiască o viață lungă și fericită, fără alte incidente. Dar pentru a ști dacă un câine care a mușcat poate fi din nou de încredere, este vital să înțelegem de ce a mușcat în primul rând.

De ce mușcă câinii?

Este important de știut că, doar pentru că iubiții tău patruped mușcă, nu înseamnă că este un câine rău. În anumite circumstanțe, orice câine poate mușca.

Pentru a înțelege mai bine câinii și pentru a afla dacă poți sau nu, să mergi mai departe de incident, trebuie să afli care sunt circumstanțele care au provocat mușcătura. Iată câteva motive pentru care, în general patrupezii mușcă, chiar și cei care nu sunt recunoscuți pentur acest lucru.

  1. Frica

Toți câinii au un prag de stres. Sub acest prag, câinele dumneavoastră este relaxat, fericit și receptiv la dresaj. Atunci când întâlnește un factor declanșator, pentru el, nivelul de stres va crește. Odată ce a depășit pragul, câinele devine prea copleșit pentru a răspunde „rațional”, dacă putem spune așa.

În aceste situații de „depășire a pragului”, mulți câini vor recurge la mușcături ca mijloc de evadare. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt atât de stresați și speriați încât nu știu cum să răspundă în alt mod. Ceea ce face ca nivelul de stres al unui câine să crească diferă de la un câine la altul, la fel ca și nivelul de prag al acestuia. Pentru unii, este vorba de zgomote puternice. Pentru alții, ar putea fi prezența mașinilor sau a altor câini.

Mulți patrupezi devin „guralivi” sau se mușcă ușor atunci când se joacă. Pentru noi, acest comportament poate părea și suna agresiv, dar este perfect natural pentru câini. Mușcatul este o modalitate obișnuită pentru ei de a interacționa unul cu celălalt și cu lumea. Dacă mușcă în timp ce se joacă cu dumneavoastră sau cu un alt câine, acesta este un comportament care poate fi abordat cu ușurință cu ajutorul unui dresor.

2. Apărare

Câinii nu sunt în mod natural predispuși să împartă, iar mulți vor dezvolta un obicei de pază al resurselor. Acest lucru înseamnă că se pot revolta la tine sau la un alt câine care încearcă să se apropie de mâncarea, jucăriile sau orice altceva pe care îl consideră valoros.

În mod similar, unele rase sunt predispuse să abordeze o atitudine protectoare față de familia și casa lor. Dacă un câine simte că locuința sa este amenințată sau că familia sa este în pericol, poate să se ia „la trântă” cu amenințarea percepută.

3. Durere

Faptul de a fi rănit, bolnav sau de a suferi în orice alt mod este de înțeles că este un factor stresant. Nu numai că durerea fizică le afectează comportamentul, dar teama de ceea ce se întâmplă poate, de asemenea, să vă pună câinele peste pragul său individual.

Dacă încercați să vă ridicați câinele și acesta se repezeste brusc la dumneavoastră, există o mare probabilitate ca acesta să fie rănit sau să sufere. Luați legătura cu medicul veterinar cât mai curând posibil pentru ca acesta să poată evalua situația.

4. Frustrarea

La fel cum frica vă poate pune câinele peste pragul său, frustrarea poate, de asemenea, să se adauge la nivelul de stres al cățelului. În situația în care  prietenul dumneavoastră cel mai bun a fost pus la colț sau s-a confruntat cu o situație în care s-a simțit prins în capcană, este posibil să muște din frustrare și ca mijloc de evadare.

De asemenea, poate deveni copleșit sau frustrat în timpul unei plimbări dacă lesa îl reține de unde vrea să meargă. Acest lucru se numește mușcătură redirecționată, iar ei își canalizează frustrarea față de ceea ce simt că îi reține.

Înțelegerea limbajului corporal al câinilor

Când înțelegeți ce a determinat câinele să muște, puteți lucra la gestionarea mediului lor pentru a preveni mușcăturile viitoare și pentru a reconstrui încrederea între voi. Odată ce înțelegeți factorii declanșatori ai câinelui este crucial să înțelegeți și limbajul corpului și să urmăriți semnele care indică faptul că sunt stresați și că ar putea recidiva. Semnele comune care arată că patrupedul este stresat și se apropie de pragul maxim de suportabilitate includ:

scuturarea; lingeri frecvente; plânsul sau lătratul; pupile dilatate; postura rigidă a corpului; codaă încolăcită sau rigidă; mai multă scleră (alb) a ochiului lor (cunoscută și sub numele de „ochi de balenă”).

În situația în care câinele dumneavoastră prezintă oricare dintre semnele menționate mai sus, înseamnă că a depășit pragul suporta și este foarte probabil să muște. Fiți conștienți de faptul că nu toți câinii vor prezenta aceste semne înainte de a mușca, așa că este important să le urmăriți limbajul corpului înainte de a ajunge în acest punct și să le atenuați stresul pe cât posibil.

Poți să-ți antrenezi câinele să nu muște?

Pentru multe situații, cum ar fi mușcăturile de joacă, puteți lucra cu un dresor pentru a vă învăța câinele bunele maniere de a se juca cu dumneavoastră și cu alți câini. În unele situații, câinii se maturizează, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânesc.

Cu suficientă răbdare și îngrijire, mulți câini pot învăța cum să își gestioneze mai eficient nivelul de stres. Pe măsură ce vă construiți abilități de comunicare mai bune cu caninul dumneavoastră, veți începe, de asemenea, să vă reconstruiți încrederea în el.

Abordați întotdeauna cu prudență un câine care a mușcat și lucrați cu un dresor profesionist de câini sau cu un specialist în comportamentul animalelor pentru a vă ajuta să le modificați reacțiile. Nu uitați, orice câine va mușca în circumstanțele potrivite. Așadar, depinde de tine să înveți cum să le citești mai bine limbajul corpului și să eviți o situație care te pune pe tine sau pe alții în pericol, potrivt petplace.com.