Sari la conținut
Home » Câinii ar putea fi mai raționali decât oamenii. Curiozitatea neașteptată

Câinii ar putea fi mai raționali decât oamenii. Curiozitatea neașteptată

Abel bodog și câinee său; foto arhiva personală

Mai raționali decât oamenii. Câinii sunt „foarte buni la a învăța de la noi, dar s-ar putea să fie mai buni la a învăța de la noi decât suntem noi înșine”, a declarat Carlos Santos, psiholog la Universitatea Yale. Ce vrea să spuna expertul este că patrupezii noștri pot fi mai raționali decât oameni!

Într-un experiment cu mulți studenți de față, Santos a invitat un câine pe scenă pentru a încerca să deschidă o cutie.

Mai raționali decât oamenii? Foarte posibil!

Câinele duce o viață de lux
Câinele duce o viață de lux și își alege mâncarea

Cutia conținea o recompensă sub forma unei hrană pentru câini. Cutia avea și un mâner. Santos i-a arătat câinelui, la fel ca și oamenilor prezenți, cum să deschidă cutia. Să agite mânerul și să deschidă partea de sus.

Câinele a urmărit cu atenție, dar când a venit momentul să își revendice recompensa, nu s-a complicat.  A mirosit singur și, ignorând mânerul, a deschis capacul cu nasul. Mânerul nu era conectat la nimic din cutie și nu avea nicio legătură cu deschiderea acesteia. Santos a spus că, dacă ar fi rugat un om să deschidă cutia, acesta ar fi făcut exact același lucru. Adică ar fi încercat mai întâi să agite mânerul înainte de a încerca să deschidă capacul.

Concluzia

Ei sunt „mai puțin iraționali în a ne urmări comportamentul decât sunt oamenii”.

Oamenii, pe de altă parte, pot cădea pradă unui fenomen numit „supraimitație”, a spus Santos. „Uneori imităm prea mult; suntem atât de predispuși să avem încredere în ceilalți încât copiem într-un fel lucrurile pe care îi vedem pe altul făcând, chiar și atunci când acele lucruri pe care le fac ceilalți oameni s-ar putea să nu fie atât de inteligente”, a spus Santos.

Santos predă cursul său extrem de popular de la Yale despre cum să fii fericit. „Noi am dezvoltat această cogniție care ne poate permite să facem aceste lucruri uimitoare”, zice cercetătorul. Cum ar fi crearea de culturi și dezvoltarea de tehnologii, potrivt livescience.

„Dar nu suntem perfecți. Atunci când te uiți cu adevărat la comportamentul nostru observi niște tendințe greșite. Ele ar putea să ne conducă pe căi greșite tot timpul. Acest lucru poate fi umilitor”, opinează savantul.