Din cuprinsul articolului
Câinii chiar plâng cu „lacrimi de fericire”? Este ușor să știi când câinelui tău îi place să te vadă (sau dulciurile pe care i le oferi) pentru că dă din coadă, sare de bucurie și te urmează la nesfârșit. Dar ce alte emoții manifestă câinele tău pentru a-și arăta dragostea față de tine?
Potrivit unei noi cercetări efectuate de oamenii de știință japonezi de la Universitatea Azabu, există un alt nivel al legăturii pe care câinii o au cu oamenii și modul în care o demonstrează: lacrimi de bucurie.
Un studiu inedit publicat în numărul din 22 august 2022 al revistei Current Biology a descoperit că, de fapt, câinii varsă lacrimi. Ideea de a testa dacă acest lucru se întâmplă i-a venit lui Takefumi Kikusui, profesor la Laboratory of Human-Animal Interaction and Reciprocity din cadrul Universității Azabu, în urmă cu câțiva ani, după ce pudelul său standard a avut pui. În timp ce privea cum mama își alăpta puii, Kikusui a observat că ochii ei lăcrimau.
Kikusui a spus că acest lucru l-a făcut să se gândească la efectele oxitocinei – hormonul sentimentelor bune – asupra câinilor. Ar putea acesta să le influențeze emoțiile la fel ca pe oameni?
Pentru a testa ipoteza, Kikusui și colegii săi au creat un experiment în care 18 câini au fost separați de stăpânii lor timp de aproximativ cinci ore – și apoi reuniți. Cercetătorii au măsurat volumul lacrimilor câinilor înainte și după reunire cu ajutorul testului lacrimal Schirmer. Acesta utilizează benzi de hârtie plasate în interiorul ochilor pentru a măsura cantitatea de lacrimi. De asemenea, au organizat întâlniri similare cu persoane pe care câinii nu le cunoșteau.
Rezultatele au fost concludente: Atunci când câinii au fost reuniți cu stăpânii lor, volumul lacrimilor lor a crescut, dar nu și în cazul câinilor străini. Pentru a înțelege rolul pe care oxitocina îl joacă în producerea lacrimilor canine, echipa a adăugat apoi picături oculare cu oxitocină. Așa cum bănuiau, oxitocina a crescut cantitatea de lacrimi produse de câini.
„Am descoperit că blănoșii varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive”, a declarat Kikusui într-o declarație de presă. „Am făcut, de asemenea, descoperirea oxitocinei ca un posibil mecanism care stă la baza acesteia”.
Oxitocina este un hormon „produs de glanda hipotalamus și eliberat în sânge de glanda pituitară”, conform Harvard Women’s Health Watch. Acesta face parte integrantă din naștere, stimulând contracția mușchilor uterini, crescând producția de lapte matern și încurajând o legătură emoțională între mamă și copil.
Oamenii, de exemplu, produc oxitocină atunci când simt „dragoste” pentru un partener, ceea ce, la rândul său, încurajează mai multe sentimente de afecțiune. Ar putea și câinii să fie susceptibili la acest tip de buclă de feedback? Se pare că răspunsul este „da”.
„Nu auzisem niciodată de descoperirea că animalele varsă lacrimi în situații de bucurie, cum ar fi reunirea cu stăpânii lor”, a declarat Kikusui.
Dar au existat și alte surprize. Studiul a cerut, de asemenea, oamenilor să evalueze imagini ale câinilor, unii cu lacrimi artificiale în ochi și alții fără. Câinii cu ochii înlăcrimați au primit mai multe răspunsuri pozitive.
Deși studiul nu a examinat dacă blănoșii plâng în momente de nefericire sau constrângere, cercetătorii intenționează să continue să exploreze implicațiile legăturii dintre om și câine.
„Câinii au devenit un partener al oamenilor și putem forma legături”, a spus Kikusui. „În acest proces, este posibil ca blănoșii care manifestă ochii înlăcrimați în timpul interacțiunii cu stăpânul să fie îngrijiți mai mult de acesta.”
Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…
Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…
Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…
V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…