Din cuprinsul articolului
Frica este una dintre cele mai frecvente tulburări comportamentale la câini. Ca emoție, frica este o reacție normală și vitală care ajută indivizii să supraviețuiască în circumstanțe amenințătoare. Atunci când frica este excesivă și perturbă viața câinelui, se vorbește de o problemă de comportament. Frica excesivă poate afecta în mod semnificativ bunăstarea câinelui și se știe, de asemenea, că slăbește relația dintre câine și stăpân.
Câinii din mediul urban sunt mai temători decât verii lor de la țară
Frica socială la câini este asociată în special cu frica legată de ființe umane și câini necunoscuți. La Universitatea din Helsinki, factorii de risc care predispun câinii la frica socială au fost investigați cu ajutorul unui set de date aparținând la aproape 6.000 de câini. Setul de date a fost selectat dintr-o bază mai mare, un studiu comportamental care cuprindea aproape 14.000 de câini.
Pe baza studiului, socializarea inadecvată a cățeilor la diverse situații și stimuli a avut cea mai puternică legătură cu frica socială. Mediul de viață pare să facă, de asemenea, o diferență, deoarece s-a observat că acei câini care trăiesc în mediul urban sunt mai temători decât cei care trăiesc în mediul rural.
„Acest lucru nu a fost de fapt investigat anterior la câini. Ceea ce știm este că problemele de sănătate mintală la om apar mai frecvent la oraș decât în zonele rurale. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare înainte de a se putea spune mai multe despre cauzele care țin de mediul de viață”, spune Jenni Puurunen, cercetător postdoctoral la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Helsinki.
În sprijinul dovezilor din cercetările anterioare, s-a demonstrat că frica socială este mai frecventă în rândul femelelor castrate și al câinilor de talie mică.
Alături de mărime și sex, activitatea este un alt factor asociat cu frica. Câinii temători au fost mai puțin activi decât cei mai îndrăzneți, iar stăpânii lor i-au implicat, de asemenea, în antrenamente și alte activități mult mai rar. Profesorul Hannes Lohi de la Universitatea din Helsinki speculează dacă aceasta este o cauză sau o consecință.
„S-a constatat deja că activitatea și stimulii au un efect pozitiv asupra comportamentului, atât la câini, cât și la oameni. Desigur, activitatea mai redusă a câinilor temători se poate datora și faptului că stăpânii lor doresc să evite să-și expună câinii la situații stresante. S-ar putea ca oamenii să nu fie la fel de activi cu câinii temători”, subliniază Lohi.
În plus, în cadrul studiului au fost identificate diferențe semnificative între rase. Câinii de apă spanioli și câinii ciobănești Shetland au manifestat cel mai mult teamă socială, în timp ce Wheaten Terrier au fost printre cele mai curajoase rase. Cairn Terrierul și Pembroke Welsh Corgi au exprimat doar puțină teamă față de alți câini.
„Diferențele dintre rase susțin ideea că genele au un efect asupra fricii, precum și asupra multor alte probleme de sănătate mintală. Acest lucru ne încurajează să efectuăm cercetări suplimentare, în special în ceea ce privește ereditatea. Per total, acest studiu ne oferă instrumente pentru a îmbunătăți bunăstarea celui mai bun prieten al nostru: o socializare diversă în perioada de cățeluș, un stil de viață activ și alegeri de reproducere făcute cu atenție pot diminua semnificativ frica socială”, rezumă Lohi.
Grupul profesorului Lohi investighează comportamentul canin, precum și factorii de mediu și genetici și modificările metabolice aferente.