Din cuprinsul articolului
Câinii își pot pierde abilitatea de a mirosi? Când vă scoateți câinele la plimbare, știți că vă veți opri la fiecare tufiș, hidrant, cutie poștală și orice alt element „marcat” de pe traseu. Și asta pentru că, câinii au mirosuri foarte sensibile. Nasul lor procesează în permanență informațiile lăsate de alți câini din cartier sau de creaturile care au trecut prin teritoriul lor cu nasul lor uimitor.
Oamenii de știință spun că simțul olfactiv al câinilor este de 10.000 până la 100.000 de ori mai acut decât al oamenilor. Câinii au fost antrenați să adulmece bombe în aeroporturi, să participe la operațiuni de căutare și salvare și chiar să detecteze anumite boli, cum ar fi diabetul și posibilul coronavirus. Dar, la fel ca oricare alt simț, inclusiv văzul, auzul sau gustul, simțul olfactiv poate dispărea dintr-o serie de motive. În acest caz, câinele poate fi derutat și poate fi dificil de diagnosticat.
Anosmia – pierderea sau diminuarea capacității de a mirosi – este un simptom destul de comun pe care oamenii îl resimt în caz de boală sau traumă. Am auzit despre aceasta cel mai recent în timpul pandemiei COVID-19. Atunci când se întâmplă acest lucru, oamenii îl raportează singuri. Din păcate, câinii nu le pot spune oamenilor lor ce se întâmplă. În schimb, se pot alege de mâncarea lor sau se pot comporta ciudat.
„Atunci când diagnosticăm sau documentăm anosmia la un câine, o facem pe baza schimbărilor de comportament sau a lucrurilor pe care obișnuiau să le facă și pe care nu le mai pot face”, spune Dr. Sarah Moore, medic veterinar și profesor în cadrul „1qw de la Universitatea de Stat din Ohio.
Moore este, de asemenea, specializată în neurologie și neurochirurgie veterinară. Ea spune că este nevoie de un stăpân foarte isteț pentru a descoperi anosmia la câini.
„Este destul de greu, mai ales dacă este doar o parte a nasului”, spune ea. „Dacă încă mai pot mirosi din cealaltă parte, poate fi foarte dificil pentru stăpân să realizeze că este ceva în neregulă.”
Moore spune că, de obicei, proprietarii aduc câinii atunci când acest lucru le afectează munca – de exemplu, un câine polițist care face muncă de miros sau câini de la aeroport care adulmecă droguri. Ea a avut un caz de anosmie la un câine care adulmeca ploșnițe de pat.
„Câinele mergea la casele oamenilor și mirosea gândacii de pat, iar proprietarii au observat o schimbare în modul în care își făcea treaba”, spune ea. „Acest lucru declanșează adesea vizita la veterinar și până atunci este de obicei o pierdere completă a mirosului, deoarece acești câini sunt atât de buni la compensarea oricărei pierderi a mirosului.”
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…