Lumea animalelor

Câinii pot avea autism? Ce spun specialiștii?

Câinii pot avea autism? În ultimul deceniu, autismul, o tulburare de dezvoltare cu impact semnificativ asupra interacțiunii sociale, comunicării și comportamentului la oameni, a devenit mai frecvent diagnosticat și a beneficiat de resurse noi dedicate identificării și tratării acestei tulburări.

Chiar și la copiii foarte mici. Această creștere a conștientizării autismului în lumea umană a ridicat întrebări privind existența autismului în lumea veterinară: pot câinii să sufere de autism? Și dacă da, în ce mod se aseamănă sau se diferențiază de manifestarea umană a tulburării de spectru autist?

Câinii pot avea autism?

Ce este autismul? Tulburarea de spectru autist (ASD) este o tulburare de dezvoltare caracterizată de dificultăți semnificative în ceea ce privește interacțiunea socială, comunicarea și comportamentul.

Semnele autismului apar de obicei în copilărie și, în unele cazuri, pot fi diagnosticate încă de la vârsta de 2 ani. Cu toate acestea, pentru mulți oameni cu ASD, diagnosticul intervine mai târziu în viață, inclusiv la vârsta adultă.

La momentul actual, nu există teste sanguine sau medicale care să detecteze autismul. Diagnosticul se bazează pe evaluări comportamentale atente efectuate de profesioniști medicali calificați.

Unele dintre comportamentele asociate autismului la oameni includ:

  • Evitarea contactului vizual
  • Dificultatea în indicarea obiectelor de interes sau în urmărirea indicațiilor altor persoane
  • Dificultatea în relaționarea cu ceilalți sau în exprimarea interesului față de alți oameni
  • Dificultatea sau incapacitatea de a înțelege emoțiile altor persoane
  • Evitarea contactului fizic
  • Ne-răspunderea sau nepreluarea indicațiilor verbale sau a numelui
  • Lipsa jocurilor imaginative
  • Repetarea anumitor fraze sau cuvinte
  • Reacții puternice la schimbările de mediu sau rutină
  • Interese obsesive sau compulsive
  • Jocuri repetitive
  • Întârzieri în limbaj, mișcare, abilități cognitive și de învățare
  • Hiperactivitate, impulsivitate și/sau lipsă de concentrare
  • Tulburări convulsive
  • Stres sau anxietate
  • Obiceiuri alimentare și de somn neobișnuite

Pot câinii să sufere de autism?

Deși unele dintre aceste comportamente sunt specifice oamenilor, cercetătorii au descoperit că, de fapt, tulburarea de spectru autist poate apărea la câini, dar este denumită Comportament Disfuncțional Canin (CDC – Canine Dysfunctional Behavior).

Cercetătorii cred că CDC este o afecțiune idiopatică, adică cauza sa nu este cunoscută. Studiile sugerează că câinilor cu această tulburare le lipsesc anumiți neuroni din creier numiți „neuroni oglindă”. Acești neuroni sunt implicați în dezvoltarea abilităților sociale, iar absența lor în cazul câinilor ar putea explica similitudinea cu autismul la oameni.

Există cercetări în domeniul medical veterinar care investighează simptomele similare autismului la câini. Această cercetare a început încă din anii 1960.

În 2015, Asociația Americană a Specialiștilor în Comportamentul Canin (ACVB) a prezentat concluziile unui studiu care a identificat o posibilă legătură între autism și comportamentul de urmărire a cozii la câinii de rasă Bull Terrier.

Studiul s-a bazat pe observații făcute pe un eșantion de 132 de câini Bull Terrier, dintre care 77 nu prezentau comportament de urmărire a cozii, iar 55 prezentau acest comportament.

Afecțiuni similare autismului la câini

S-a constatat că comportamentul de urmărire a cozii în această rasă a fost mai frecvent la masculi decât la femele, și a fost asociat cu comportamente asemănătoare transei și comportamente agresive ocazionale.

Toate aceste comportamente repetitive și fobice au dus la concluzia că această formă de comportament de urmărire a cozii ar putea reprezenta o formă de tulburare a spectrului autist la câini.

În afară de tulburările de comportament canine, există și alte tulburări la câini care pot produce semne clinice similare cu autismul la oameni. Acestea includ:

  • Anxietatea canină: câinii cu această afecțiune pot prezenta comportamente compulsive, precum mestecarea compulsivă sau rotirea, hipersensibilitate la sunet și atingere, și/sau preferința pentru medii familiare și evitarea jocului sau contactului vizual.
  • Boli neurologice intracraniene, precum tumorile cerebrale sau encefalita: câinii cu aceste afecțiuni pot avea episoade anormale de comportament de privire în gol sau de rotire și pot manifesta comportamente obsesive, cum ar fi mestecatul obsesiv.
  • Hipotiroidismul canin: câinii cu această afecțiune pot avea letargie severă, ceea ce îi poate face să pară distanți sau lenți. De obicei, acest comportament nu este asociat cu activități compulsive, conform e-vet.ro.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

11 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

12 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

13 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

14 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

15 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

16 ore ago

Parteneri