Lumea animalelor

Câinii pot avea Sindromul Down?

Câinii pot avea Sindromul Down? Sindromul Down, o afecțiune cromozomială frecventă la oameni, este caracterizat de întârzieri cognitive și anumite trăsături fizice distinctive, precum și un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate.

Atunci când vă confruntați cu semne care par a indica prezența acestui sindrom la câinele, este important să înțelegeți cum acesta se manifestă la câini.

Câinii pot avea Sindromul Down?

Pentru a putea aborda această întrebare, este esențial să cunoaștem în primul rând ce presupune sindromul Down. În fiecare celulă a organismului uman, se găsește un nucleu care găzduiește materialul genetic sub formă de gene.

Genele conțin informația responsabilă pentru trăsăturile moștenite și sunt grupate pe cromozomi. De obicei, un individ uman are 23 de perechi de cromozomi, dintre care jumătate provin de la fiecare părinte.

Sindromul Down apare atunci când o persoană prezintă o copie suplimentară a cromozomului 21, fie parțială, fie completă.

Această adițională genetică produce o serie variată de efecte. Indivizii cu sindrom Down pot prezenta anumite niveluri de deficit intelectual.

Pot varia de la ușoară până la moderată, în funcție de caz. De asemenea, există trăsături fizice comune asociate sindromului, precum tonus muscular scăzut și prezența unei cute palmare.

Deși anumite trăsături pot fi comune, ele nu sunt universale și pot varia de la un individ la altul. Cu toate acestea, o întrebare care se ridică este: pot câinii să dezvolte sindromul Down?

Sindromul Down nu a fost observat la câini.

Din punct de vedere genetic, există asemănări între oameni și câini, dar și diferențieri importante. Oamenii au 23 de seturi de cromozomi, pe când câinii au 39. Sindromul Down apare în urma unei duplicări a cromozomului 21, iar efectele acestei duplicări diferă între cele două specii.

Simplu spus, răspunsul este negativ. Până în prezent, sindromul Down nu a fost observat la câini. Existenta acestui sindrom la câini ar putea fi exclusa din mai multe motive posibile:

  1. Tipurile de anomalii cromozomiale asociate cu sindromul Down in mod obișnuit duc la decesul timpuriu la câini.
  2. Analizele genetice necesare pentru identificarea sindromului Down la câini ar putea să nu fi fost efectuate.
  3. Este posibil ca această afecțiune să nu existe cu adevărat în rândul câinilor.

Cu toate acestea, există afecțiuni congenitale sau de dezvoltare care pot prezenta simptome asemănătoare sindromului Down la câini.

Acestea includ hipotiroidismul congenital, care este cauzat de nivele scăzute sau absente ale hormonului tiroidian la naștere și în primele etape ale vieții.

Și care se manifestă prin creștere lentă, limbă mărită, membre scurte, tonus muscular slab, întârziere cognitivă și deschiderea întârziată a ochilor și urechilor, conform e-vet.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

7 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

9 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

10 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

11 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

11 ore ago