Lumea animalelor

Câinii sălbatici africani votează prin strănut

Câinii sălbatici africani (Lycaon pictus) prosperau odinioară din zonele muntoase din regiunile subsahariene până în deșerturile cele mai aride.

În prezent pe cale de dispariție, aceste rude ale câinilor domestici trăiesc în haită. Ei mai au ceva populație în Botswana, unde cercetători precum Neil Jordan – cercetător la Universitatea New South Wales din Sydney și la Taronga Conservation Society Australia – îi studiază.

Câinii sălbatici africani sunt ciudați

Câinii sălbatici africani: Un câine domestic care petrece timp cu stăpânul său

Petrecerea unor ore imersive de observare pe teren este mai puțin obișnuită în rândul cercetătorilor în zilele noastre. Totuși, Jordan și colegii săi care lucrează cu Botswana Predator Conservation Trust cred că acest timp este un studio esențial.

„A fost în timpul acestor așteptări lungi când am observat pentru prima dată o posibilă relație între strănut și plecare”, a declarat Jordan. „Puteam să prezic dacă vor pleca sau nu, ascultând numărul de strănuturi”.

Nimeni nu ar fi trebuit să știe

Pentru a testa teoria, el și echipa sa au colectat date de la cinci haite de câini sălbatici africani în și în jurul Rezervației de vânătoare Moremi din Delta Okavango din iunie 2014 până în mai 2015. Colierele radio VHF atașate la cel puțin un câine din fiecare haită le-au permis oamenilor de știință să urmărească animalele.

Prin observații și înregistrări video, cercetătorii au documentat 68 de „adunări sociale” care au avut loc între cele cinci haite. Astfel de mitinguri sunt momentele în care acești câini interacționează unii cu alții. Cercetătorii au fost uimiți de faptul că datele au confirmat suspiciunile lui Jordan. Cu cât mai multe strănuturi, cu atât era probabil ca o anumită haită să se fi deplasat. „Strănutul acționează ca un fel de sistem de vot”, a spus Jordan.

Descoperirile sugerează că, atunci când strănută, câinii nu își curăță pur și simplu căile respiratorii. Există dovezi care susțin faptul că câinii domestici strănută atunci când sunt excitați sau anxioși. Astfel de sunete „nevorbite” sau mecanice se dovedesc a fi omniprezente la câini și la alte canide, potrivit livescience.

„Gâfâitul, pufnitul și strănutul sunt semnale observate la câinii domestici, coioți și șacali care folosesc expirația sau inhalarea aerului ca un sunet pentru a transmite o stare emoțională – mesaje care variază de la „hai să ne jucăm” la „văd un obiect necunoscut” sau „sunt speriat”. Așadar, este pentru prima dată când a fost văzut un semnal precum strănutul folosit în contextul luării deciziilor în grup.

Recent Posts

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

44 de minute ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

2 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

3 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

4 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

5 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

o zi ago

Parteneri