Din cuprinsul articolului
Câinii se pot stresa din diverse motive. Modificările în mediu sau rutină, interacțiunile cu câini sau oameni agresivi, zgomotele puternice, schimbările în dietă, fluctuațiile hormonale și lipsa de activitate fizică sunt doar câteva dintre motivele care pot duce la stres la câini.
Vom enumera câteva dintre simptomele frecvente ale stresului la câini. Dacă observi una sau mai multe dintre aceste manifestări în comportamentul animalului tău de companie, este esențial să ceri ajutor de la un medic veterinar cât mai curând posibil.
Câinii se pot stresa din diverse motive
Probleme digestive
Stresul poate fi unul dintre factorii care duc la apariția problemelor digestive la animalul tău de companie, precum constipație sau diaree. Dacă aceste simptome persistă timp de mai mult de trei zile, este indicat să examinezi posibilele surse de stres din viața sa și să consulți un medic veterinar.
Agitație excesivă și agresivitate
Atunci când câinele devine neliniștit, agitat sau își schimbă comportamentul brusc, acesta poate fi un semn al stresului. Câinele poate să devină mai vocal, să devină hiperactiv sau, dimpotrivă, să aleagă să se retragă și să se ascundă în locuri liniștite.
De asemenea, câinii pot manifesta agresivitate atunci când sunt stresați sau când au probleme de sănătate.
Cum pot comunica câinii?
Limbajul trupului
La fel ca oamenii, câinii pot comunica prin mișcările și poziția corpului lor. Dacă observi că patrupedul tău evită în mod repetat contactul vizual cu tine sau cu alte persoane apropiate, tremură, cască frecvent sau zgârie obiectele din jurul lor, acestea pot fi semne de stres.
Somn excesiv sau insuficient
Dacă câinele tău doarme mai mult sau mai puțin decât de obicei, acest lucru poate indica stresul. Câinii pot avea schimbări în programul lor de somn atunci când se confruntă cu stres. Dacă observi aceste schimbări prelungite în comportamentul animalului tău, este recomandat să consulți un medic veterinar, conform clickpentrufemei.