Din cuprinsul articolului
Indigestia este una dintre problemele frecvente în cazul câinilor, la fel ca diversele tulburări gastrointestinale, în general. Ea poate fi gestionată eficient, dacă respecți recomandările medicului veterinar și observi, cu răbdare, care sunt reacțiile prietenului tău patruped la anumite alimente, astfel încât să știi ce hrană să eviți și care este cantitatea optimă pe care i-o poți da la o masă.
Indigestia sau dispepsia reprezintă un simptom al mai multor afecțiuni digestive, iar cele mai importante dintre ele sunt:
Indigestia la câini este, practic, de două tipuri. Indigestia organică la câini este atunci când apare pe fondul altor afecțiuni gastrointestinale, cum sunt cele de mai sus, și indigestia funcțională la câini care nu are drept cauză o afecțiune digestivă.
Dacă în ceea ce privește indigestia organică, lucrurile sunt destul de clare, în cazul celei funcționale, nu se știe exact care este mecanismul, dar studiile realizate până acum au demonstrat că există o legătură între aceasta și inflamațiile gastrice, aciditatea gastrică ori hipersensibilitatea viscerală.
La câini dacă indigestia apare ocazional, ea nu este neapărat o problemă, mai ales dacă observăm că apare atunci când câinele a mâncat prea mult și prea lacom.
Recomandarea este ca în această situație să-i reducem porțiile de mâncare ale câinelui și sa-l învățăm să nu se mai repeadă la bol.
Dacă, însă, este vorba despre indigestie cronică, atunci este nevoie de atenție specială. Indiferent de frecvența ei, indigestia la câini nu trebuie ignorată, pentru că poate fi semnul unei afecțiuni digestive.
Prin urmare, este foarte important să-ți duci câinele la medicul veterinar, pentru a identifica ce anume provoacă indigestia și pentru a ști care este metoda de tratament cea mai potrivită pentru el.
Diagnosticarea indigestiei la câini se poate face prin examinarea fizică și în funcție de intensitatea și frecvența manifestărilor, vârsta câinelui, existența unor afecțiuni digestive în istoricul medical al patrupedului, medicul specialist poate opta pentru mai multe metode de diagnosticare asistate:
De cele mai multe ori, indigestia la câini poate fi tratată foarte ușor, pentru că, frecvent, ea este rezultatul unui exces alimentar, al faptului că patrupedul a mâncat repede și cu poftă.
În funcție de manifestări și de istoricul medical al câinelui, medicul veterinar poate recomanda anumite pastile speciale pentru indigestia la căței sau suplimente care pot contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv.
Atenție, vărsăturile sau diareea pot duce la deshidratarea câinelui. Prin urmare, verifică elasticitatea pielii și gingiile. Ridică ușor pielea de pe spate sau dintre omoplați, ca și când l-ai ciupi. Dacă pielea revine rapid la forma inițială, totul este în regulă. În caz contrar, este nevoie să-ți rehidratezi cățelul. Totodată poți să observi dacă gingiile lui sunt uscate, în loc să fie umede.
Recomandarea este să nu îi dai apă, pentru că va avea tendința de a o bea foarte repede, fapt ce va duce la o accentuare a disconfortului gastric. Dă-i să lingă cuburi de gheață. Dacă după patru ore câinele nu vomită și nici nu mai are diaree, poți să-i dai apă, în cantități mici.
Apoi, după orice episod de indigestie, încearcă să nu-ți hrănești cățelul 12 ore, chiar 24. După acest interval, dă-i hrană ușoară (pui fiert, fără pieliță și fără oase, carne foarte slabă, orez) și în porții mici. După 2-3 zile de dietă ușoară, alimentația ar trebui să revină la normal. În cazul în care câinele slăbește foarte mult și simptomele nu trec, este indicat să-l duci, cât mai repede, la medicul veterinar.
Măsurile de preventive a indigestiei la câini pe care le poți lua, pentru ca patrupedul să aibă o digestie cât mai bună:
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…
Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…