Din cuprinsul articolului
Câinii joacă un rol crucial în salvarea în caz de dezastre, așa cum am văzut în recentele misiuni de căutare și salvare după cutremurul din Turcia.
Acești eroi cu patru picioare se pot cățăra, săpa și alerga mult mai repede chiar și decât cel mai bun salvator uman – și au un simț al mirosului de 100.000 de ori mai puternic.
Dresarea unui câine de salvare
Cu ocazia unei vizite la Unitatea Specială 1 pentru Dezastre (EMAK) din suburbia Aspropyrgos din Atena, reporterii de la Euronews l-au întâlnit pe Argo, un frumos labrador auriu cu abilități vitale de salvare a vieților. Dresajul câinelui începe din momentul în care dresorii iau cățelul acasă și îl integrează în familia lor.
Rutina zilnică a acestora include antrenamente în condiții simulate, combinate cu joacă și recompense. Dresajul centrează toate lucrurile cele mai importante din viața câinelui în jurul companionilor lor umani. Astfel se consolidează o legătură puternică între câine și dresor.
„Rutina lor zilnică începe cu antrenamentul de dimineață, urmat de o pauză, apoi antrenamentul de după-amiază sau o altă activitate de obediență și din nou odihnă”, explică Gregory Leonidou, pompier șef la 1st EMAK.
„Legătura este extrem de importantă, deoarece relația dintre cei doi trece prin multe etape. Mai ales atunci când ești într-o misiune reală de salvare și nu de antrenament, câinele de salvare trebuie să înțeleagă că, deși antrenamentul nu este relaxat, este o zi de antrenament și că există o diferență între modul în care trebuie să se comporte atunci când se află în misiune”, adaugă Gregory.
Câinii reprezintă 70% din efortul de căutare
Cât de valoroși sunt câinii de salvare în timpul unui dezastru? În misiunile de căutare a persoanelor blocate, câinii reprezintă 70 % din efortul de căutare, iar salvatorii umani 30 %. Aceștia sunt esențiali pentru misiunea de salvare. Unii l-au descris pe Argo, labradorul auriu, de la 1st EMAK din Atena, ca fiind un înger păzitor.
Nu este o muncă ușoară – dar instinctele de supraviețuire ale câinelui îl protejează în general, explică Gregory Leonidou.
„Din momentul în care câinele intră într-un mediu periculos, clădirea a fost verificată de autoritățile competente, astfel încât să putem continua. Dar nu știi niciodată ce se poate întâmpla de la o replică, dintr-un punct ascuns care poate că nu a fost verificat sau la care doar câinii pot avea acces”, adaugă pompierul șef de la 1st EMAK.
„Întotdeauna există un pericol. Desigur, câinele are un sentiment de teamă, dar atâta timp cât i se oferă posibilitatea de a evita anumite situații, instinctele sale de supraviețuire îl vor proteja”, potrivit euronews.com