Din cuprinsul articolului
Mașini, veverițe, bicicliști, skateboarderi, pisici și alergători toate acestea sunt ținte posibile, oricare dintre ele pot atrage un câine obsedat de urmărire într-o situație potențial periculoasă.
Comportamentul poate declanșa, de asemenea, reacții ostile de înțeles din partea oamenilor care văd acest lucru ca pe o agresiune atunci când un câine străin vine în fugă spre ei. Până când vă puteți împiedica câinele să alunge urmărirea, țineți-l în lesă în public.
Acasă, asigurați-vă că mediul este securizat corespunzător, fără posibilitatea de a săpa pe sub gard sau de a sări peste poartă. Iată ce trebuie să știți despre comportamentul de urmărire a câinilor.
Aproape toți caninii sunt programați să urmărească prada. Fără acest impuls vital, câinii din sălbăticie nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire. Câinii domestici, bineînțeles, nu au nevoie să vâneze pentru hrană, dar instinctul rămâne intact și se manifestă prin unele impulsuri improbabile.
Unele rase sunt în mod natural mai mult orientate spre pradă decât altele, ogarii și anumite tipuri de terieri sunt vânători notorii și trebuie să țineți acești câini sub control cu o lesă sau cu o curte împrejmuită. Asigurați-vă că acea curte este securizată, mai ales dacă puiul dumneavoastră este un artist al evadărilor. Dar toate acestea nu înseamnă că nu se poate învăța și ascuți controlul impulsurilor.
Să înveți un câine să nu mai alerge necesită timp și efort obținerea ajutorului unui dresor de renume este puternic recomandată. Există, totuși, măsuri pe care le puteți lua pe cont propriu:
Ca și în cazul oricărei probleme de comportament, asigurarea multor exerciții fizice și mentale reduce nevoia câinelui dvs. de a-și găsi propria cale de evacuare. Prezentați mijloace alternative de eliberare. Cursurile de agilitate sunt o modalitate atât distractivă, cât și eficientă de a stăpâni dorința intensă a câinelui dumneavoastră de a urmări.
Joacă-te cu el la „fetch” sau aruncă un Frisbee și recompensează-l doar atunci când urmărește ținte adecvate. Cu alte cuvinte, antrenați-i să recunoască faptul că singura pradă acceptabilă este cea pe care o aruncați dumneavoastră. Învățați-i comanda „vino”. Acest lucru îmbunătățește controlul impulsurilor.
Adăugați în mod continuu la repertoriul lor de trucuri. Capacitatea de a răspunde la numeroase comenzi îmbunătățește comportamentul câinelui și oferă stimularea mentală necesară.
Stabiliți un cuvânt cheie care să nu dea greș. Adică, creați un indiciu care să îi semnaleze animalului de companie că urmează să vină spre el răsfățul său preferat. Fiți pregătiți să o livrați dacă ocazia o cere.
De exemplu, dacă brânza puturoasă îi trimite pe lună, folosiți cuvântul „brânză”, folosindu-l doar atunci când este necesară recompensa de cea mai mare valoare (de exemplu, este pe cale să fugă și a ignorat comanda de „vino”). Desigur, pentru ca semnalul să își păstreze puterea de reținere, trebuie să oferiți recompensa de fiecare dată când răspunde cu succes.
Stabilirea unei baze solide de antrenament de obediență este esențială. Dresajul nu numai că creează un animal de companie respectuos, ci și perfecționează controlul impulsurilor și îi întărește tendința de a se uita la dumneavoastră pentru a fi îndrumat.
Obișnuiții cu ordine precum „vino” și „nu” de la început și asigurați-vă că sunt bine crescuți atât în lesă, cât și în afara ei. Ar trebui să vă bazați pe un dresor profesionist, dacă este posibil, mai ales dacă nu sunteți un părinte experimentat în materie de câini.
De asemenea, aveți grijă să nu încurajați, fără să vreți, urmărirea. De exemplu, dacă patrupedul fuge cu papucii de casă, nu-l urmăriți, participarea la jocul lor recompensează de fapt comportamentul.
Dorința de pradă este o parte instinctivă a comportamentului canin; majoritatea câinilor iubesc fiorul urmăririi. Dar pentru că acest comportament îi poate duce direct în calea răului, este important să îl tratați, dacă nu chiar să îl preveniți cu totul. Dresajul câinelui trebuie să implice multă mișcare una din cele mai eficiente tactici, informează dogtime.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…