Lumea animalelor

Călătoria cu patrupedul în mașină vă neliniștește? Venim în ajutorul vostru cu recomandări pentru a transforma această experiență într-una mai puțin stresantă

Călătoria cu patrupedul în mașină poate fi una plăcută, dacă reușim să gestionăm emoțiile cățelului. Puțină pregătire înainte de a pleca într-o călătorie cu animăluțul de companie ne va ajuta în acest sens, facilitând o călătorie mai puțin stresantă.

Un antrenor de câini împărtășește câteva sfaturi pentru călătorii fără stres cu câinii

Călătoria cu patrupedul în mașină fără să aveți parte de stres necesită două lucruri: modalități de a vă calma câinele atunci când devine anxios și modalități de a-i distrage atenția atunci când se plictisește.

Aceste recomandări sunt suficiente, nu este nevoie de un antrenament suplimentar pentru aceste soluții. Ele vă ajută pur și simplu să faceți călătoria câinelui dvs. cât mai plăcută posibil.

Cum să vă mențineți câinele calm în timpul mersului cu mașina

Utilizarea feromonilor de liniștire a câinelui, ajută la reducerea anxietății prin imitarea aceluiași miros pe care îl emană o cățelușă când alăptează. Pulverizați așternutul unei lăzi sau al unui transportor cu un astfel de produs, cum ar fi un produs de tip spray sau o zgardă de calmare pe care câinele dumneavoastră să o poarte la gât.

O vestă antistres de la ThunderShirt reprezintă o soluție potrivită și sigură pentru patrupezii stresați și înspăimântați, întrucât funcționează pe baza principiilor de acupresiune. Aceasta face câinele să se simtă mai sigur, având ,totodată, un efect calmant prin faptul că asigură o presiune constantă asupra corpului.

Aceasta se folosește pentru: frica de mașini sau de călătorie, teama de furtună, iritabilitate, teama de alți câini, teama de separare, reactivitate, tragerea lesei, teama de orice zgomot, probleme cu lătratul.

Nutraceutice precum L-Theanina și Lactium au proprietăți calmante și au fost aprobate pentru utilizarea la câini. Dar aveți grijă: nu dați niciodată unui câine ceva care conține ingredientul xilitol, care se găsește în unele vitamine de uz uman. Xilitolul este foarte toxic pentru câini.

Acoperișuri care blochează vederea. Dacă câinele dvs. este sensibil la obiectele care trec cu viteză pe lângă geam în timpul mersului cu mașina, încercați să îi acoperiți cușca pentru a-i minimiza vederea.

Instrumente pentru distragerea atenției câinelui 

Jucăriile de tip puzzle îi oferă câinelui dvs. o stimulare mentală în timp ce conduceți sau zburați. Vă recomand să aveți mai multe pregătite pentru o călătorie lungă.

Delicii de mestecat, cum ar fi batoanele, urechile de porc și oasele medulare, vor dura ceva timp pentru a fi mâncate, oferind distracții mai lungi. Uitați-vă cu atenție la etichetele acestor produse; verificați dacă există informații despre siguranță și proveniență.

A folosi sau a nu folosi cușca?

Dacă câinele este mic, o cutie de transport cu laturi moi este potrivită. Căutați un model care să aibă o plasă prin care patrupedul să vadă, dar nu atât de mult încât să se simtă prea expus. Partea din spate a transportorului ar trebui să fie întunecată pentru ca să se ghemuiască în el dacă se simte speriat.

În cazul în care patrupedul are peste 6 kg, este indicat să alegeți una care este suficient de mare pentru ca animăluțul de companie să poată sta confortabil în picioare, să se întoarcă și să se întindă, cu o mulțime de găuri pentru ventilație.

Pentru a evita frigul, față de un covoraș moale care se află pe podeaua transportatorului, așezați o pătură călduroasă și confortabilă sau două pentru ca animăluțul de companie  să fie protejat.

Alte accesorii pentru siguranța cățelului în mașină

Deși lădițele și cărucioarele de transport sunt cel mai sigur mod de a călători în mașină, ele nu sunt o necesitate. Dacă se anunță o călătorie și nu v-ați dresat câinele în cușcă, luați în considerare unui ham care are rolul de a proteja câinele și șoferul împotriva accidentelor.

Căutați un ham care este testat în caz de accident sau, cel puțin, care are o buclă pentru conectarea la centura de siguranță pentru a vă menține cățelul în siguranță. De dragul siguranței, câinele dumneavoastră ar trebui să călătorească întotdeauna pe bancheta din spate sau în partea din spate a mașinii.

Totodată, o lesă special concepută pentru zgarda sa, o plasă sau o husă, au rolul de a separa animalul de scaunele din față. Accesoriile precum plasa sau husa se prind de tetierele din faţă şi de centurile din spate.

Cum să vă antrenați câinele pentru prima călătorie 

Dacă nu v-ați mai pus niciodată câinele în cușcă, va trebui să faceți câteva antrenamente înainte de călătorie pentru a împiedica ca patrupedul să aibă o cădere nervoasă.

Unii câini se acomodează rapid și ușor la cușcă. Alții au nevoie de desensibilizare pentru a accepta că spațiul este sigur.

Introduceți lada sau transportatorul

Așezați cușca (sau transportatorul) în bucătărie, în camera de zi sau în altă zonă a casei în care familia își petrece timpul în mod regulat. Faceți-o confortabilă în interior cu un covoraș moale și pături.

Hrăniți câinele cu mâncare sau recompense în interiorul cuștii. Începeți cu ușa deschisă. Când a început să intre și să iasă cu ușurință din ladă, încercați să închideți ușa cutiei de transportat pe durata mesei.

Oferiți-i recompense

Oferiți-i amicului dumneavoastră blănos, în interiorul cuștii, recompense de mestecat pentru care timpul alocat este mai mare, cum ar fi bețele, urechile de porc, oase medulare sau jucării cu recompense.

Lasă-l să se bucure de jucărie sau de obiectul de mestecat cu ușa deschisă la început, apoi încearcă să închizi ușa lăzii în timp ce ronțăie fericit.

Creșteți treptat timpul petrecut de cățelul dvs. în interiorul cuștii. Câinii ar trebui să beneficieze de o pauză din cușcă la fiecare trei ore, cu excepția cazului în care se află într-un zbor.

Desensibilizare

Dacă ați introdus câinele în cușcă în mod corespunzător și încă refuză să intre de bunăvoie sau să rămână înăuntru chiar și pentru perioade scurte de timp, adăugați desensibilizarea la dresajul dumneavoastră. Încercați următorii pași, avansând încet, astfel încât să nu vă stresați prea mult sau să vă speriați câinele.

Aruncați o recompensă în cușcă și încurajați-vă cățelul să o urmeze înăuntru. Închideți ușa pentru o secundă, apoi lăsați-l să iasă din nou afară. Repetați de cinci ori.

Creșteți timpul petrecut în interiorul cutiei de transport

Aruncați o recompensă și închideți ușa timp de 5-10 secunde înainte de a-i da drumul afară. Repetați de cel puțin cinci ori. În continuare, încercați același lucru, dar pentru 10-20 de secunde, și așa mai departe. Adăugați mai mult timp doar dacă prietenul dumneavoastră blănos poate finaliza încercarea anterioară fără să vocalizeze, să sape sau să intre în panică.

Ajungeți până la câteva minute și chiar mai mult, crescând durata puțin câte puțin pe măsură ce cățelul dumneavoastră progresează.

Cu aceste sfaturi, călătoria cu patrupedul în mașină se poate transforma dintr-una stresantă la început într-una relaxantă atât pentru amicul blănos, cât și pentru dumneavoastră.

 

 

 

 

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago