Stiati ca

Calul din rasa Akhal-Teke, calul Paradisului. Unde își găsește acesta originile

Calul din rasa Akhal-Tek este atât de frumos, încât poate fi comparat cu o statuie de aur. Cu pielea foarte subţire, în lumina soarelui pare aproape metalizat.
Calul din rasa Akhal-Tek este considerat printre cei mai frumoși cai din lune. Legenda spune că nicăieri în lume în afară de Turkmenistan, nici natura și nici oamenii nu au reușit să creeze cai atât de eleganți, îndurători, viguroși și nobili precum caii Akhal-Teke. Acești cai nu sunt numai rapizi și rezistenți ci și spectaculos de frumoși, devenind emblema și mândria țării lor natale.
Rasa a apărut acum 3000 de ani în oaza Așgabat, caii fiind crescuți de un trib nomad numit Tekes.
Rasa de cai Akhal-Teke este o rasă foarte puţin cunoscută în România şi deloc reprezentată. Din câte ştim, nu există nici măcar un reprezentant al acestei rase în ţară.
Fiind o rasă atât de importantă, mai ales prin vechimea ei, Akhal-Teke are o culoare specifică, numită cremello.
Toate exemplarele au culori în variații ale acestei nuanțe. Și conformația sa este unică, făcându-l extrem de elegant și maiestuios, având o grație de nedescris atunci când merge sau aleargă.
Rasa de cai Akhal-Teke este puțin cunoscută în România
Calul Akhal-Teke are spatele înalt, cu umeri și piept înalți, o musculatură puternică, dar fină. De asemenea, un alt aspect propriu acestei rase de cai este coamă foarte scurtă, aproape inexistentă.
Akhal-Teke este un cal de curse sau de obstacole. Sunt în lume aproximativ 3.500 cai Akhal Teke de rasă pură, cei mai mulți dintre ei aflându-se în Turkmenistan şi în Federaţia Rusă.

Calul din rasa Akhal-Teke, emblema Turkmenistanului

Akhal-Teke (AKALT) sau calul turkmen este o rasă de cai de călărie foarte rară și foarte pură, originară din Asia Centrală și crescută de tribul Tekes, în Turkmenistan, țară a cărei emblemă este și în prezent. În urmă cu 3000 de ani, caii creșteau în această regiune, într-o oază din deșertul Karakorum.

Cal foarte rapid, extrem de îndurător, robust și sobru, Akhal-Teke mai este cunoscut și sub numele de ”cal de aur” deși faimoasa robă care l-a făcut celebru în toată lumea se regăsește la doar 1% dintre reprezentanții rasei.

Acest cal a jucat un rol decisiv în istoria independenței turkmenilor în fața vecinilor. Caii turkmeni dețin recorduri de rezistență și un record olimpic. Aflată la un pas de dispariție în timpul regimului sovietic, rasa a fost salvată de o herghelie privată din apropierea Moscovei.

Ulterior, rasa a depășit granițele natale fiind crescută din Gubden până în Daghestan, în herghelia Lugovsky în Kazakhstan, la Stavropol (Rusia) și, mai recent, în Germania, Statele Unite și Franța, unde rasa Akhal -Teke este recunoscută ca rasă străină încă din 2004.

Istoricul rasei

Denumirea rasei vine de la valea Akhal și de la tribul nomad și războinic Tekes care creștea din vechime acești cai. Cele mai vechi urme ale acestei rase se regăsesc în secolul IV- III a.Hr, autorii ruși susținând că rasa s-a format prin încrucișări succesive între caii robuști și rezistenți din diverse rase, unii provenind chiar din caravanele care plecau spre Asia și pe care tribul Tekes le atacau în trecere.

Climatul aspru al acestei zone a determinat de-a lungul timpului o selecție riguroasă a cailor și, treptat, s-au creionat trăsăturile tipice ale rasei.

După alți autori, acest cal descinde direct din calul turkoman ale cărui vestigii arheologice datând din epoca sciților au fost descoperite în mormintele din munții Altaï.

Calul turkoman ar fi dat naștere mai multor linii de sânge, iar cea din stepele Asiei Centrale ar fi Akhal-Teke.

Origini ancestrale

Calul pare a fi cunoscut încă din antichitate și este considerat a fi cel puțin la fel de vechi ca și pur- sângele arab, cu care, de altfel, împarte câteva caracteristici morfologice. Rasa a influențat multe alte rase de cai, inclusiv pur-sângele englez, unul dintre strămoșii rasei fiind Byerley Turk, un cal turkmen.

După războiul din 1880 și Revoluția din Octombrie, numeroase triburi care creșteau acest cal s-au refugiat în Iran. În 1979, după schimbarea regimului politic, legea interzice populației să dețină mai mult de un cal. Turkmenii și-au ascuns caii sau i-au eliberat în deșert, rasa fiind pe cale de dispariție.

Regimul lui Saparmurad Turkmenbashi, primul președinte al Turkmenistanului independent, contribuie însă la conservarea rasei, printr-un decret dat în 1986 care a autorizat creșterea cailor Akhal -Teke în ferme private și astfel salvarea rasei de la dispariție.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

15 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

17 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

18 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

19 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

20 de ore ago