Din cuprinsul articolului
Totul despre camuflaj! Multe animale folosesc colorația criptică pentru a se amesteca în fundal. Dar cum anume fac acest lucru? În acest articol puteți afla mai multe despre superputerea animalelor de a se ascunde cât ai zice…cameleon.
Calamarul face parte dintr-un întreg spectru de specii care sunt capabile să-și schimbe culoarea. O abilitate care vine cu mai multe setări de viteză. Se mai pot camufla o mână de păsări și mamifere. Inclusiv vulpea arctică, ptarmiganul de salcie și iepurele de zăpadă, care suferă o albire sezonieră declanșată de scăderea lungimii zilei.
Transformarea are loc pe măsură ce pigmentul dispare din blană și pene. În cazul blănii mamiferelor, acest lucru face loc pentru mai mult aer, ceea ce oferă un bonus suplimentar de izolare suplimentară atunci când temperaturile scad brusc.
Alți factori de mediu, cum ar fi razele ultraviolete, dieta și mediul înconjurător, pot declanșa, de asemenea, modificări graduale ale culorii. Care implică modificări ale tipului și concentrației de pigmenți din piele, exoschelet, pene sau blană.
O tranziție determinată de regimul alimentar este realizată de mai multe specii de păianjeni crab. Păianjni care întind ambuscade insectelor care vizitează florile. Arahnidelor le ia aproximativ o săptămână pentru a trece de la alb la galben, ascunzându-se la vedere pe fundalul preferat de flori aurii.
În cazul crustaceelor, o schimbare lentă a culorii le permite să se adapteze la modificările din mediul lor. Creveții cameleon, de exemplu, trec de la verde la roșu. Creveții urmăresc apariția sezonieră a algelor marine în habitatul lor de pe țărmul stâncos.
Crabii de țărm capătă o culoare mai uniformă pe măsură ce se maturizează, ceea ce le permite să se amestece în timp ce migrează pe fundul mării din zona subtidală.
Modul în care animalele sunt capabile să-și schimbe culoarea și să se camufleze
La animale, colorarea se realizează în mai multe moduri. La păsări și mamifere, celulele pielii, cunoscute sub numele de melanocite, conțin pachete de pigmenți de melanină, care produc negru, maro, galben și roșu, care pot fi combinate în diferite modele.
Păsările pot, de asemenea, să adune pigmenți precum carotenoidele prin intermediul dietei lor pentru a produce galben și portocaliu, alături de verdele viu, albastrul și violetul create de structura penelor lor.
Paleta de culori este extinsă la pești, reptile, amfibieni, crustacee și cefalopode (caracatiță, sepie și calmar), care sunt dotate cu celule producătoare de culoare cunoscute sub numele de cromatofori.
Aceste celule fie conțin pigment, fie produc irizații, existând mai multe tipuri, printre care se numără melanoforii (negru, maro, roșu), xantoforii (galben), eritroforii (portocaliu și roșu), iridoforii (culori irizate) și leucoforii (alb irizat).
Dintre acestea, cele mai bine cunoscute sunt melanoforii. Pigmentul poate fi deplasat în interiorul structurii în formă de ramură a celulei. Atunci când pigmenții întunecați sunt împrăștiați pe tot cuprinsul melanoforului, ei ascund cromoforii vecini și fac ca animalul să pară mai întunecat. Atunci când sunt concentrați în centru, culoarea din jur devine mai vizibilă.
Iridoforii ovali conțin straturi subțiri de plachete de cristale care sunt utilizate în principal pentru a produce o gamă de albastru, verde și argintiu strălucitor, în funcție de modul în care sunt distanțate și orientate.
Iridescența este direcțională: o creatură poate părea extrem de izbitoare dintr-un anumit unghi, dar monotonă dintr-un altul, permițând vizualizări specifice.
Colibri, de exemplu, folosesc manifestări frenetice pentru a atrage un partener și se vor poziționa exact în unghiul potrivit față de soare pentru a uimi cu podoabele lor. Păsările se bazează pe lumină pentru a-și manipula irizațiile.
Anumiți pești, inclusiv peștele biciuitor de paradis, își pot modifica de fapt înfățișarea prin variația spațiului dintre straturile de trombocite din iridoforii lor. În acest fel, ei modifică lungimea de undă a luminii reflectate de celule și pot astfel să își schimbe rapid dungile reflectorizante ale capului de la albastru la roșu.
De asemenea, micuța caracatiță cu inele albastre își modifică iridoforii pentru a arunca un semnal de alarmă orbitor atunci când începe să se simtă amenințată.
Cromatoforii sunt controlați fie cu ajutorul hormonilor, fie cu ajutorul neuronilor. Permițându-se astfel, o schimbare de culoare mult mai rapidă decât cea observată la mamiferele și păsările care se schimbă în funcție de anotimp.
Celulele pot fi împrăștiate în mozaic pe tot corpul sau grupate pentru a crea modele, cum ar fi dungile unui pește zebră. La unele reptile, amfibieni și pești, cromatoforii sunt stratificați în piele.
Xantoforii fiind cei mai apropiați de suprafață, urmați de iridofori și, în cele din urmă, de melanofori. Acest lucru oferă un mare potențial pentru controlul rapid al aspectului și permite realizarea unor spectacole impresionante, potrivit discoverwildlife.com.
Unele broaște, șopârle și crabi își folosesc cromatoforii ca întrerupătoare naturale. Își reglează culoarea și luminozitatea pe măsură ce ziua se transformă în noapte.
În timp ce aceste schimbări zilnice asigură camuflajul – permițând, de exemplu, unei broaște să se estompeze în întunericul pădurii, ele pot juca, de asemenea, un rol în reglarea temperaturii și în protecția împotriva razelor ultraviolete dăunătoare.
Culoarea și modelul sunt elemente importante din camuflaj. Cameleonii și peștii au capacitatea de a se amesteca în habitatul lor, luând indicii vizuale din mediul înconjurător pentru a se ghida în deciziile privind combinația de culori pe care să o folosească.
Peștii selectează substraturile pe care sunt mai capabili să le imite. Ajustările comportamentale, de la apendice ondulate ale peștilor de piatră, până la mersul tremurător caracteristic cameleonilor sporesc șansele de reușită și asigură un camuflaj perfect.
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…