Sanatate & Dresaj

Cancerul o boală frecventă la câine și la pisică

Cancerul este prima cauză a mortalității la câini și pisici. Oncologia veterinară, ramură a medicinii care se ocupă cu tratarea cancerului,  este o disciplină în puternică expansiune. Tumorile sunt tot mai frecvente și deținearea unor cunoștințe stiințifice solide reprezintă o necesitate pentru salvarea prietenilor noștri.

Cancerul la câini și pisici: aspecte generale

Cancerul este prima cauză a mortalității la câini și pisici. Oncologia reprezintă ramura medicinii interne care se ocupă de diagnosticul și tratamentul cancerului, iar în ultimii ani, a devenit foarte importantă pentru medicina veterinară; tehnicile de diagnostic s-au perfecționat și în prezent sunt disponibile terapii specifice atât pentru câini, cât și pentru pisici. Medicina veterinară începe să specializeze medici oncologi capabili să lupte cu această boală.

Cancerul de piele, incidență ridicată

Actualmente, tumorile cele mai frecvent întâlnite la câini și pisici sunt acelea care afectează pielea.Mastocitomul, localizat la nivelul pielii, este realativ ușor de observat și individualizat,  se observă apariția unui nodul cu ochiul liber sau prin palpație.O altă tumoră foarte des diagnosticată este limfomul și la câine frecvent se prezintă cu o îngroșare a limfonodurilor explorabile, ca de exemplu cele submandibulare. Limfomul este, de altfel, și cea mai frecventă tumoră întâlnită în rândul pisicii, dar deseori la această specie afectează tractul gastrointestinal și asta îl poate face dificil de diagnosticat.Din păcate multe tumori se dezvoltă în organele interne ale animalului nostru și putem avea doar impresia că „ceva nu este în regulă” cu propriul animal: din acest motiv controalele regulate la medicul veterinar pot ajuta în diagnosticarea precoce a bolilor.Indiferent de specie și rasă, de câine sau de pisică, acestea pot dezvolta orice tip de tumoră, în ciuda faptului că se cunoaște predispoziția de rasă la anumite tumori.De exemplu, Boxerul și Mopsul sunt predispuși să dezvolte mastocitom, Scotish Terrier să manifeste tumori ale vezicii urinare și Flat Coated Retriever sunt predispuși către tumori histiocitice. Ca și la om, factorii ereditari și cei ambientali contribuie la dezvoltarea tumorilor la câine și la pisică , explică Dr. Chiara Leo, specialist în oncologie.

Semne clinice care pot fi suspecte la câini și la pisici

Cancerul se poate prezenta în diverse maniere: poate fi vizibil ca și o formațiune pe corpul câinelui sau pisicii proprii, sau poate fi mai insidios. În general, sunt 10 semne clinice față de care atât proprietarii cât și medicii veterinari trebuie să manifeste atenție. Nu se vorbește despre semne clinice caracteristice pentru cancer, dar dacă sunt prezente merită în mod cert o atenție în plus.

  1. Orice nodul apărut recent sau care este prezent de multă vreme și și-a schimbat forma și dimensiunea; în acest caz este extrem de important să se efectueze un examen citologic sau un examen histologic pentru a stabili natura fiecărui nodul. Ochiul uman sau palpația nu sunt în măsură să să stabilească dacă un nodul este de natură beningnă sau malignă.
  2. Dificultate de respirație și tuse persistentă.
  3. Orice leziune sau ulcer care nu se vindecă prin intermediul tratamentelor comune.
  4. Modificări în ceea ce privește micțiunea și defecarea, ca de exemplu incontinența sau diareea persistentă.
  5. Dificultate de micțiune sau defecare, indiferent de apariția graduală sau bruscă.
  6. Dificultate de masticație sau deglutiție.
  7. Sângerări fără cauze aparente din orice parte a corpului (de exemplu din nas).
  8. Pierderea apetitului și a greutății corporale.
  9. Șchiopătură sau rigiditate a membrelor.
  10. Halitoză și pierderea salivei, însoșită de sângerare orală.

Și examenele de sânge pot determina suspectarea prezenței cancerului; de exemplu, anumite leucemii pot cauza anemie sau creșterea numărului de globule albe.

Terapie și calitatea vieții

Multe terapii oncologice care se folosesc pentru câine și pisică sunt similare cu cele utilizate la om. Dintre terapiile cele mai comune în tratarea tumorilor se pot enumera: chimioterapia, chirurgia, radioterapia și terapia cu țintă moleculară. Frecvent, protocoalele terapeutice prevăd combinarea mai multor abordări (tratamentul multimodal). Anumite tumori se pot vindeca, pentru altele este posibil doar tratamentul paleativ, dar obiectivul este întotdeauna unul: calitatea vieții câinelui sau pisicii.Este important de conștientizat că ceea ce face rău animalelor afectate de tumori este chiar tumora însăși și nu terapia: terapiile trebuie să fie adaptate în funcție de pacient, de exigențele cazului, cât și de exigențele logistice și economice ale proprietarului. Medicii veterinari oncologi reușesc să propună tratamente eficiente împotriva tumorii, iar câinii și pisicile bolnave, frecvent, reîncep să beneficieze de o bună calitatea a vieții, precum animalele sănătoase.

Recent Posts

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

24 de minute ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

o oră ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

2 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

3 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

23 de ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

o zi ago

Parteneri