Din cuprinsul articolului
Imagini șocante care arată vulpi crescute în Finlanda cu ochii și urechile infectate și umflate, cu cozi rănite au fost publicate de grupurile de protecție a animalelor Oikeutta eläimille și Humane Society International/UK.
Filmarea expune suferința animalelor pentru moda blănurilor, chiar și într-o țară civilizată precum Finlanda. Această schemă promite „cel mai înalt nivel de bunăstare a animalelor”, însă condițiile atroce documentate arată o altă poveste.
Blana vulpei de Finlanda este folosită de cele mai renumite case de modă
Blana de vulpe provenită din Finlanda este folosită de mărci precum Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Herno, Ermanno Scervino și Max Mara și se găsește în magazine precum Harrods și Harvey Nichols.
Această dezvăluire are loc în contextul în care peste 1,2 milioane de cetățeni europeni au semnat până în prezent petiția Inițiativei cetățenești europene „Europa fără blană”, care solicită Comisiei Europene să interzică creșterea și vânzarea de blănuri în UE.
Imaginile șocante scot în evidență, de asemenea, dublul standard al Regatului Unit în ceea ce privește comerțul cu blănuri, deoarece, de la interzicerea creșterii blănurilor în 2000, Regatul Unit a importat blănuri în valoare de peste 16 milioane de lire sterline din Finlanda.
Comerțul cu hainele de blană trebuie stopat
Prin intermediul campaniei #FurFreeBritain, HSI/Marea Britanie îndeamnă guvernul să pună capăt acestei situații prin interzicerea importurilor de blănuri din Regat. O măsură susținută de 77% din publicul britanic. O petiție care solicită interzicerea vânzării și importului de blănuri în Marea Britanie numără în prezent peste 1,1 milioane de semnături.
Claire Bass, director senior de afaceri publice la Humane Society International/UK, a declarat: „Suferința pe care milioane de animale o îndură în fermele de blănuri, petrecându-și întreaga viață în cuști mici și sterile, este sfâșietoare. Rănile care supurează puroi, crizele psihice și canibalismul sunt realitatea creșterii animalelor pentru hainele de blană și sunt la milioane de kilometri distanță de PR-ul lucios pe care comerțul cu blănuri încearcă să îl vândă cu sistemele sale de asigurare.
Marea Britanie trebuie să înceteze să mai ofere o piață pentru blănuri provenite de la animale tratate îngrozitor ca acestea, iar magazinele de lux precum Harrods, care încă mai vând blănuri, ar trebui să recunoască faptul că nu există blănuri de proveniență responsabilă.
Comerțul cu blănuri, o afacere fără milă
În 2021, guvernul britanic a organizat o consultare cu privire la comerțul blănuri în Regatul Unit, la care au răspuns 30.000 de persoane, dar 18 luni mai târziu încă nu a publicat rezultatele sau nu a stabilit o poziție politică. Atâta timp cât Marea Britanie face parte din comerțul global cu blănuri, suntem complici la această cruzime. Sprijinul public enorm pentru interzicerea creșterii și vânzării de blănuri, atât în UE, cât și în Regatul Unit, oferă politicienilor un mandat copleșitor pentru a trimite acest comerț crud în cărțile de istorie o dată pentru totdeauna.”
Grupul finlandez de protecție a animalelor Oikeutta eläimille a filmat în șase ferme de blănuri selectate aleatoriu în regiunea Ostrobothnia din vestul Finlandei între iunie și noiembrie 2022. Kristo Muurimo, de la OE, a declarat: „Majoritatea finlandezilor doresc să interzică ținerea animalelor în cuști sterile doar pentru blana lor, dar politicienii noștri nu au reușit să pună capăt cruzimii.
O interdicție la nivelul UE ar ajuta animalele și în alte țări membre, unde lăcomia pentru bani este mai presus de bunăstarea animalelor. Regatul Unit, care a deschis calea cu prima interdicție a creșterii blănurilor, nu ar trebui cu siguranță să ofere o piață pentru produse obținute în mod rușinos din animalele bolnave, rănite și suferinde care lâncezesc în fermele de blănuri din Finlanda”, potrivit worldanimalnews.com