Din cuprinsul articolului
O pereche de căței noi poate fi incitantă și puțin stresantă în același timp, mai ales când le vezi dimensiunile mici și ochii bine închiși. S-ar putea să vă întrebați dacă este sigur să îi luați în brațe sau chiar să îi atingeți și când vor deschide ochii și vor începe să meargă.
Cățeii deschid ochii pentru prima dată când au aproximativ două săptămâni, dar este nevoie de aproximativ 10 săptămâni pentru ca ochii lor să se dezvolte complet. Cu alte cuvinte, vederea cățelușului poate fi limitată în primele câteva săptămâni de viață.
Cel mai probabil, ochii cățelușului se vor deschide în momentul în care va împlini două săptămâni de viață. Dar unii căței își pot deschide ochii mai devreme, după aproximativ 10 zile, în timp ce alți căței pot să nu-și deschidă ochii decât după aproximativ trei săptămâni. Momentul poate varia de la un câine la altul și de la o rasă la alta.
„Rasele de câini care își deschid ochii mai devreme decât altele sunt cele uriașe, cum ar fi Marele Danez, Mastiff și Saint Bernard”, spune medicul veterinar Tehreem Puri.
Evitați să deschideți ochii cățelușului dumneavoastră, chiar dacă durează mai mult de două săptămâni. Ochii unui cățeluș se dezvoltă într-un mod și într-un timp foarte specific, iar deschiderea ochilor prea devreme ar putea provoca daune de durată.
Dacă dumneavoastră considerați că puiul ar fi trebuit să își deschidă deja ochii, apelați la un medic veterinar pentru mai multe îndrumări. Cum să depistați o problemă cu ochii unui cățeluș nou-născut. Dacă observați că ochii câinelui dumneavoastră sunt de un albastru-cenușiu atunci când se deschid pentru prima dată, nu trebuie să vă faceți griji. Acest lucru este complet normal, iar vederea cățelului dumneavoastră va continua să se dezvolte în următoarele câteva săptămâni.
Cu toate acestea, este important să le păstrați mediul înconjurător foarte curat pentru a preveni orice infecții și să fiți atenți la orice semn de îngrijorare în ceea ce privește dezvoltarea. Uneori, cățeii pot dezvolta afecțiuni precum leziuni ale corneei, ochi uscat sau entropion, care se întâmplă atunci când pleoapele se rostogolesc și le zgârie corneea.
Unele dintre simptomele acestor afecțiuni includ:
Ochi injectați cu sânge; tinerea ochilor închiși; lacrimi excesive; scurgere din ochi; clipire frecventă a ochilor
Atât rănile, cât și infecțiile, cum ar fi conjunctivita, pot provoca daune permanente dacă nu sunt tratate. Întotdeauna este mai bine să consultați imediat un veterinar dacă aveți orice îngrijorare cu privire la ochii cățelului dumneavoastră, dar veți dori să apelați imediat la veterinar dacă observați semne de conjunctivită, inclusiv: plânsul sau secreția oculară, care poate fi limpede sau verde; albul ochilor înroșit; umflături sau umflături în jurul ochilor sau sub pleoapă; lovitură la ochi; strâmbarea frecventă a ochilor sau clipitul;
Ochii unui cățeluș se vor deschide odată ce creierul lor atinge un anumit punct de maturitate. De fapt, acesta este cazul majorității mamiferelor, inclusiv al oamenilor. Dar, spre deosebire de oameni, unele mamifere nasc înainte ca creierul bebelușilor lor să atingă acel anumit stadiu de maturitate.
Acest lucru se datorează faptului că mamiferele se nasc în diferite stadii de dezvoltare a corpului și a creierului, în funcție de nevoile lor de supraviețuire și de șansele lor de supraviețuire. În sălbăticie, cățelele mame trebuie să nască puii mai repede, pentru a-i putea lăsa într-un loc sigur și pentru a putea continua să vâneze și să le asigure hrana. Atunci când se nasc pentru prima dată, cățeii nu au nevoie să își folosească imediat ochii.
Ei au nevoie doar să respire și să alăpteze pentru a continua să crească și să se dezvolte. De la naștere și până la primele 16 săptămâni de viață ale cățelului tău, vei observa o mulțime de schimbări majore. Pe măsură ce cățeii cresc și își dezvoltă simțurile, vor depinde mai puțin de mama lor și vor socializa mai mult cu frații lor.
De asemenea, vor începe să se deplaseze, să se joace, să exploreze și să latre. Iar când ajung la vârsta de aproximativ șase săptămâni, cățeii pot începe să formeze atașamente față de oameni, informații culese de pe rover.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…