Sari la conținut
Home » Cangurii ar putea fi animale mai deștepte decât se credea anterior

Cangurii ar putea fi animale mai deștepte decât se credea anterior

animalsaustralia.org; doi canguri se îmbrățișează

Un studiu recent sugerează că cangurii ar putea fi animale mai deștepte decât se credea anterior, depășind în acest aspect chiar și alte mamifere, inclusiv omul.

Contrar percepției anterioare, care îi considera mai puțin evoluați, acest studiu arată că marsupialele, cum ar fi cangurii, au suferit modificări mai semnificative în dezvoltarea lor în comparație cu mamiferele placentare, de la ultimul strămoș comun.

Cangurii ar putea fi animale mai deștepte decât se credea anterior

Marsupialele, cum sunt cangurii, aduc pe lume pui incomplet dezvoltați, care sunt apoi plasați în marsupiu, o pungă abdominală. La naștere, acești pui sunt mici, lipsiți de ochi și urechi. Iar dezvoltarea lor continuă în marsupiu, unde sunt hrăniți direct de mamă până la dezvoltarea completă, care are loc după 8-9 luni.

Dezvoltarea marsupialelor, care dau naștere la pui în stadii incipiente de dezvoltare, sugerează că acestea pot fi considerate mai inteligente decât alte grupuri de animale.

Această concluzie este susținută de faptul că procesul de dezvoltare este mai complex decât cel al monotremelor. Mamifere care depun ouă, cum ar fi ornitorincul.

Complexitatea poate să apară și să se piardă repetat în cursul evoluției unei specii.

Evoluția este adesea greșit înțeleasă ca o direcție constantă către o complexitate mai mare, cu speciile mai vechi.

Cercetările recente în genetica și înțelegerea mai profundă a trăsăturilor neobișnuite arată că complexitatea poate să apară și să dispară în mod repetat pe parcursul evoluției unei specii.

Un exemplu este dezvoltarea craniilor la marsupiale, cum ar fi cangurii. Studiul a analizat specimene din diferite stadii de dezvoltare ale a 22 de specii de marsupial. Pentru a înțelege cum s-a schimbat dezvoltarea lor în timp.

Rezultatele au arătat că marsupialele au dezvoltat o strategie de reproducere. Aceasta implică nașterea unor pui în stadii foarte incipiente de dezvoltare.

Aceasta s-a dovedit a fi o strategie mai specializată și mai complexă decât cea a mamiferelor placentare. Și chiar decât strămoșul comun terian comun de acum 160 de milioane de ani.

Dezvoltarea craniilor la marsupiale este încetinită și modificată în comparație cu celelalte grupuri de mamifere.

Studiul sugerează că complexitatea și adaptarea în evoluție nu urmează întotdeauna o cale directă sau simplă, ci pot apărea în diferite moduri și pot implica pierderea sau schimbarea unor trăsături în funcție de nevoile și condițiile mediului, conform impact.ro.