Preferinta pentru utilizarea unuia dintre membrele superioare in activitatile cotidiene nu se manifesta exclusiv la oameni si la unele primate, ci si la canguri, releva un studiu publicat in revista ”Current Biology”, citat de AFP.
Aceste marsupiale din Australia, la fel ca si oamenii, prefera sa foloseasca unul dintre cele doua membre superioare in activitatile lor de zi cu zi, dar cu o diferenta notabilă – cangurii sunt mai ales stangaci, explica autorii studiului.
Aceasta descoperire arunca o lumină noua asupra unui aspect unic al evolutiei mamiferelor, afirma oamenii de stiinta.
”In toate actiunile investigate in cazul cangurilor bipezi am descoperit o preferinta puternica pentru stanga”, a declarat Igor Malashichev, biolog la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg (Rusia), principalul autor al studiului. Totusi, aceasta caracteristica nu este evidenta la cangurii arboricoli.
Cercetatorii au fost surprinsi sa observe preferinta pentru a-si folosi una dintre labe de catre cangurii bipezi si alte marsupiale, avand in vedere diferentele dintre creierele lor si ale altor mamifere placentare, inclusiv primatele. Cangurii nu poseda acelasi circuit neural care leaga emisferele stanga si dreapta ale creierului, au explicat oamenii de stiinta.
Ei au studiat doua specii de canguri si o specie bipeda de Wallabie, tot din familia cangurilor, intalnita pe continentul australian si insula Tasmania. Conform concluziilor, cangurii gri din estul tarii si cangurii rosii sunt in mod natural stangaci in toate activitatile lor cum ar fi sprijinirea corpului in anumite pozitii, efectuarea toaletei, ridicarea unei frunze sau indoirea unei ramuri.
In ceea ce-i priveste pe cangurii Wallabie cu gat rosu, acestia isi folosesc laba stanga cand mananca frunzele de pe ramurile copacilor pe care le tin cu laba dreapta, ca si celelalte doua specii de canguri.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…