Din cuprinsul articolului
Capacitatea olfactivă a șoarecilor. Pentru niște creaturi atât de mici, șoarecii au un simț al mirosului foarte acut. Este o trăsătură evolutivă necesară care le permite să găsească surse de hrană în medii întunecate sau în zone în care hrana este rară.
Este unul dintre motivele pentru care putem vedea că un șoarece a mâncat prin ambalajul alimentelor, deoarece poate mirosi mâncarea din interior chiar și atunci când este închisă.
Deși șoarecii sunt creaturi frumoase, ei reprezintă un risc de igienă în casele noastre și ar trebui să găsim modalități de a-i descuraja. Este esențial să facem acest lucru într-un mod lipsit de cruzime.
Multe specii alcătuiesc animalul pe care îl numim șoarece, dar cel mai comun este șoarecele de casă (Mus musculus). Sunt rozătoare care au populat pământul încă din epoca miocenă.
Ei percep mirosurile prin intermediul nasului, unde se află epiteliul olfactiv. Acesta este o membrană responsabilă cu trimiterea de informații către celulele olfactive, protejată de un strat de mucus.
Când particulele de aer care conțin mirosul reacționează, acestea trimit această informație către bulbul olfactiv, o parte a creierului care ajută la procesarea mirosurilor.
Au fost efectuate mai multe studii privind capacitatea olfactivă a șoarecilor. Unul de la Institutul de Neuroștiințe din Castilla y León al Universității din Salamanca a arătat că bulbul olfactiv al șoarecilor acționează într-un mod special pentru a procesa informațiile. Dacă există vreun obstacol în nas, creierul emite ordinul de a-și relaxa epiteliul, astfel încât să poată fi captate urme minime de miros.
Un alt studiu, publicat în revista The Anatomical Record, a arătat că șoarecii folosesc mirosul pentru a-și organiza dezvoltarea socială[1]. Atunci când un șoarece este incapabil să miroasă, acesta este izolat de semenii săi și dezvoltă depresie.
Din cauza hipersensibilității lor, există arome pe care șoarecii le urăsc. Dacă vă interesează să aveți acasă un repelent pentru șoareci, trebuie să știți ce substanțe sunt enervante.
De asemenea, puteți evita aceste mirosuri dacă doriți să îmbunătățiți mediul unui șoarece de companie.
Ținând cont de faptul că mirosul este unul dintre cele mai importante simțuri la șoareci, poate fi util să înțelegi la ce îl folosesc aceștia, potrivit animalwised.
Șoarecii își folosesc simțul mirosului în următoarele scopuri:
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…