Din cuprinsul articolului
Află care e diferența dintre o pisică sălbatică și una de casă. Majoritatea animalelor domestice arată foarte diferit față de strămoșii lor sălbatici. Gândiți-vă la diferențele dintre câini și lupi sau porci și mistreți.
Dar nu și camarazii noștri feline. Fiecare pisică domestică se trage din pisica sălbatică africană, o specie atât de asemănătoare cu pisicile noastre de acasă încât dacă ai vedea una prin fereastra bucătăriei tale. Prima ta gândire ar fi ,,Uită-te la acea pisică frumoasă din curte,” nu ,,Cum a ajuns acea pisică sălbatică africană în New Jersey?”
Nu toate pisicile de companie sunt imagini oglindă ale acestor feline sălbatice. Unele pisici domestice au culori, modele și texturi ale blănii variate, care nu se întâlnesc la pisicile sălbatice. Altele au caracteristici fizice distincte, cum ar fi picioarele scurte ale rasei Munchkin, fețele alungite ale rasei Siameze sau absența botului la rasa Persană.
Cu toate acestea, multe pisici domestice par practic nediferențiate de pisicile sălbatice. Numai 13 gene au fost modificate prin selecția naturală în procesul de domesticire. În comparație, aproape de trei ori mai multe gene s-au schimbat în timpul evoluției câinilor din lupi.
Există doar două modalități de a identifica fără îndoială o pisică sălbatică. Poți măsura dimensiunea creierului său, pisicile de casă, la fel ca alte animale domestice, au evoluat cu reducerea părților creierului asociate cu agresiunea, frica și reactivitatea generală. Sau poți măsura lungimea intestinelor sale mai lungi la pisicile domestice pentru a digera hrana de bază.
Cele mai semnificative schimbări evoluționiste în timpul domesticirii pisicilor implică comportamentul lor social. Perspectiva obișnuită că pisicile domestice sunt solitare și distante nu ar putea fi mai departe de adevăr.
Când trăiesc împreună mai multe pisici domestice, formează grupuri sociale foarte asemănătoare cu leii. Ele se joacă și se culcă una peste alta, își alăptează puii reciproc, chiar ajută la nașterea acestora. Această sociabilitate este diferită de comportamentul pisicilor sălbatice africane.
Similaritatea evoluționară a acestor două specii se extinde și la modul în care se salută reciproc. Pentru a semnala intenții prietenoase, o pisică care se apropie își ridică coada drept în sus. Ele folosesc acest mesaj ,,vreau să fiu prieten” și către oameni, indicând că ne includ în cercul lor social.
Clar, puținele schimbări evoluționare pe care le-au făcut pisicile domestice au fost cele corecte pentru a se strecura în inimile și casele oamenilor. Cum au reușit?
Felinele mari ( leii, tigrii) sunt celebritățile care atrag atenția în lumea felinelor. Din cele 41 de specii de feline sălbatice, majoritatea au aproximativ dimensiunea unei pisici de casă.
Puține persoane au auzit de pisica cu picioare negre sau de pisica din Borneo, cu atât mai puțin de kodkod, oncilla sau pisica marmorată.
În teorie, oricare dintre aceste specii ar fi putut fi strămoșul pisicii de casă, dar studiile recente de ADN demonstrează fără echivoc că pisicile de casă de astăzi au apărut din pisica sălbatică africană, în mod specific, subspecia nord-africană, Felis silvestris lybica.
Pe scurt, a fost specia potrivită la locul potrivit în momentul potrivit. Civilizația a început în Cercul Fertil cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, când oamenii s-au stabilit pentru prima dată în sate și au început să cultive alimente.
Această zonă este locuită de numeroase pisici mici, inclusiv caracalul, servalul, pisica de junglă și pisica de nisip. Dar dintre acestea, pisica sălbatică africană este cea care, și în ziua de azi, intră în sate și poate fi găsită în preajma oamenilor, conform livescience.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…