Din cuprinsul articolului
Care este cea mai veche rasă de pisică? Mau egipteană este considerată nu doar una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume. Ci și singura reprezentată de exemplare cu blană punctată natural. Nu rezultate în urma unei mutații genetice sau prin încrucișarea cu alte rase de feline.
Istoria acestor pisici este fascinantă și atât de veche încât își pierde rădăcinile în negura vremurilor anticului Egipt. Scrierile literare, picturile și statuetele datând din jurul anului 1400 î.Hr. demonstrează existența pisicilor punctate încă de pe vremea faraonilor.
Care este cea mai veche rasă de pisică?
Se presupune că egiptenele Mau ar fi chiar urmașele pisicilor sacre, divinizate de către egipteni și reprezentate pe zidurile piramidelor.
Adepții cultului pisicii credeau că aceste mici feline ar fi întruchipări ale zeiței Bastet sau zeului Ra, iar machiajul elaborat al egiptencelor (desenat și pe măștile lor mortuare) trădează faptul că încercau să imite trăsăturile feței pisicii.
Un papirus datând din jurul anului 1100 î.Hr. îl reprezintă pe zeul Ra sub înfățișarea unei pisici punctate, decapitând șarpele Apep – simbolul răului la egipteni.
Un alt papirus, din anul 1580 î.Hr., citează un pasaj în care sunt redați cuvintele unei pisici punctate: „Eu sunt cea care a luptat în apropierea arborelui Persiei, din Annu, în noaptea în care au fost distruse armatele lui Neb-er-tcher.”
O pictură datând din 1400 î.Hr., descoperită într-un mormânt egiptean din Teba, reprezintă o pisică punctată care aduce o rață unui vânător.
Fapt care sugerează că micile feline nu erau doar divinizate, ci jucau și un rol important în viața de zi cu zi a locuitorilor Egiptului.
Iubitorii de pisici din Europa au făcut cunoștință cu egiptenele Mau la începutul anilor 1900. Un rol important în răspândirea rasei au jucat italienii, elvețienii și francezii, care au reușit să obțină numeroase exemplare „pur-sânge”.
Exemplarele actuale sunt descendentele unui cuplu de pisici Mau dăruite de către ambasadorul italian
Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial a însemnat decimarea pisicilor Mau egiptene, astfel încât, pe la mijlocul anilor 1940, rasa era pe cale de dispariție.
Exemplarele actuale sunt descendentele unui cuplu de pisici Mau dăruite de către ambasadorul italian. La Cairo prințesei ruse Nathalie Troubetskoy, aflată în exil la Roma.
Aceasta a reușit să salveze egiptenele Mau de la dispariție. Căci, în timp ce se ocupa cu găsirea și salvarea exemplarelor din Italia rămase în viață. Nathalie instrumenta și importul din Egipt a câtorva exemplare Mau, prin intermediul ambasadei siriene.
Baba – una dintre primele pisici rezultate din cuplul primit în dar de către prințesă. Lisa, o femelă din cuibul acesteia, au fost prezentate, în anul 1955.
La o expoziție organizată la Roma și au trezit un interes incredibil printre participanți. În 1956, Nathalie Troubetskoy a emigrat în S.U.A, luând cu ea și trei pisici Mau egiptene.
Curând după stabilirea în noua patrie, prințesa a înființat crescătoria „Fatima Cattery”. A început să se ocupe de răspândirea și popularizarea rasei.
Pisicile Mau au captivat numeroase persoane. Au format un club al cărui principal scop era ocrotirea acestei rase străvechi, cu o istorie atât de spectaculoasă.
Mau egipteană nu a fost încrucișată, de-a lungul timpului, cu nicio altă rasă. Tocmai pentru a-i fi conservate caracteristicile originare extraordinare, conform eva.ro.