Stiati ca

Care este cel mai veninos păianjen din lume?

Care este cel mai veninos păianjen din lume? Dacă Hollywood-ul ar fi o sursă fiabilă de informații științifice, păianjenii zburători ar reprezenta o amenințare existențială, iar tarantula blănoasă, vedeta a nenumărate filme horror, SF și de aventuri, ar fi o amenințare majoră.

Dar nivelul real de amenințare al acestor arahnide și care dintre ele au dreptul să se laude – cum ar fi cel mai veninos păianjen – este o altă chestiune, mult mai puțin dramatică.

Amintiți-vă că diferența dintre creaturile veninoase și cele otrăvitoare este că cele veninoase injectează toxine victimelor lor (precum un păianjen care își mușcă prada), în timp ce creaturile otrăvitoare trebuie mâncate sau atinse pentru ca toxinele lor să își facă efectul. Prin urmare, dacă nu aveți obiceiul să mâncați arahnide, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la păianjenii otrăvitori, ci doar cu privire la cei veninoși.

Păianjeni cu pânză de pâlnie din Sydney

Deși nu există un răspuns definitiv la întrebarea care este cel mai mortal păianjen din lume, experții plasează adesea păianjenul cu pânză în formă de pâlnie din Sydney, sau Atrax robustus, în fruntea listei. Această specie de arahnide este responsabilă pentru cel mai mare număr de mușcături și de decese umane dintre toți păianjenii [sursa: Alcock].

Cu colți suficient de puternici pentru a penetra unghiile degetelor de la mâini și de la picioare, în cazuri extreme, o mușcătură de pânză de pâlnie poate ucide o persoană în 15 minute. Acesta este un păianjen periculos! Cu toate acestea, de la descoperirea unui antivenin pentru păianjenul pâlnie în 1980, nimeni nu a murit din cauza mușcăturii sale.

După cum se poate deduce din numele său, păianjenul Sydney funnel-web este originar din Australia și se găsește pe o rază de 160 km (99 mile) în jurul orașului Sydney. Oamenii întâlnesc păianjeni cu pânză de pâlnie de culoare închisă mai ales în timpul sezonului de împerechere, vara și toamna, când masculii își părăsesc vizuinile în căutarea femelelor .

Din punct de vedere comportamental, păianjenii pânză de pâlnie sunt mai periculoși decât văduvele negre sau căprioarele brune, deoarece devin agresivi atunci când sunt amenințați. Dacă ați încercat să alungați unul, este mai puțin probabil să plece. Masculii sunt mai periculoși decât femelele și păianjenii tineri – și sunt cei mai predispuși să atace.

Păianjeni rătăcitori brazilieni

De cealaltă parte a lumii, păianjenul rătăcitor brazilian, sau Phoneutria nigriven, se situează adesea pe locul al doilea (după păianjenul pâlnie din Sydney) ca fiind cel mai mortal păianjen din lume. Cartea Recordurilor Guinness din 2007 l-a numit de fapt cel mai veninos păianjen din lume, deoarece este capabil să injecteze 1 până la 2 miligrame de venin în victimele sale.

Puteți recunoaște aceste arahnide (numite uneori păianjeni banană) după firele de păr roșii de pe gât. Ca și păianjenul pâlnie, păianjenul rătăcitor brazilian are tendințe agresive și este cunoscut ca păianjen vânător.

Văduvele negre

Sursă foto: arhiva AnimalZoo

Din punct de vedere statistic, păianjenii văduvă neagră (Latrodectus mactans), cu cartea lor de vizită în formă de clepsidră roșie, reprezintă o amenințare mai mare pentru oameni decât păianjenii recluși bruni. Aceștia sunt cei mai veninoși păianjeni pe care îi puteți întâlni în Statele Unite, cu un venin puternic care se crede că este de 15 ori mai puternic decât cel al unui șarpe cu clopoței obișnuit.

Totuși, doza face otrava, iar majoritatea mușcăturilor de păianjen văduvă neagră nu injectează suficient venin pentru a ucide o persoană.

O statistică utilă confirmă acest lucru: Înainte ca medicii să descopere antiveninul pentru familia de păianjeni văduvă, rata mortalității pentru victimele mușcăturilor era de aproximativ 5%. Acum, cu antiveninul, rata este chiar mai mică.

Asta nu înseamnă că ar trebui să hărțuiți văduvele negre, dar le puteți privi cu un pic mai puțină teamă.

Văduvele brune

Păianjenul văduvă brună (Latrodectus geometricus) are un aspect oarecum similar cu văduva neagră, deoarece exemplarele mature ale ambelor au un semn în formă de clepsidră pe abdomen. Cu toate acestea, coloritul văduvei brune poate varia de la maro închis la cafeniu, iar clepsidra este portocalie, nu roșie.

Văduvele brune sunt considerate unii dintre cei mai veninoși păianjeni, din cauza veninului lor care este de două ori mai otrăvitor decât cel al văduvelor negre, dar nu injectează foarte mult atunci când mușcă, iar complicațiile grave sunt chiar mai rare decât mușcăturile.

Păianjenii Brown Recluse

În Statele Unite, mulți oameni își fac griji inutile cu privire la colții reclusei brune (Loxosceles reclusa). Le puteți identifica după marcajul în formă de vioară de pe abdomenul lor. Păianjenii Brown recluse își iubesc intimitatea și vor evita cu plăcere contactul cu oamenii, rămânând în locuri mici și întunecate, ferite de lumina soarelui.

Acestea fiind spuse, păianjenul brun poate provoca o mușcătură dureroasă și, în cazuri extreme, toxinele din veninul său vă pot lăsa cu cicatrici semnificative în urma distrugerii țesuturilor. Este posibil ca rana rezultată să se infecteze, ceea ce ar putea duce la deces, dar șansele sunt foarte mari în favoarea supraviețuirii dumneavoastră.

Tarantule

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

În realitate, aversiunea noastră față de tarantule, indusă de arahnofobie, este nejustificată. Firele hirsute ale acestei creaturi formidabile sunt mai degrabă iritante decât veninul său. Deși o mușcătură de tarantulă pasivă va provoca durere locală, aceasta nu vă va ucide decât dacă sunteți foarte alergic.

Recent Posts

Horoscop: Care 3 semne astrologice sunt cele mai mari iubitoare de câini?

Top 3 zodii cele mai mari iubitoare de câini. Știați că Marte este planeta câinilor?…

o oră ago

Animale de companie: 10 cele mai populare rase de câini de talie medie

Atunci când aleg un câine, viitorii proprietari iau în considerare și dimensiunea câinelui, care corespunde…

2 ore ago

Cele mai loiale trei rase de câini

Aveți un câine? Prietenul tău preferat, confidentul tău? Acea creatură care te face întotdeauna fericit…

4 ore ago

Premiera în medicina veterinară din România: doi medici români sunt singurii care obțin certificarea internațională de la Academia de Hemodializă Universității Davis din California

Succes remarcabil în medicina veterinară din România: doi medici veterinari români au obținut certificarea internațională…

5 ore ago

CJ Ilfov depășește pragul de 10.000 de animale sterilizate gratuit, în mai puțin de 3 ani

Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov a demarat în ianuarie 2022 o serie de…

6 ore ago

Primul brand românesc de hrană gătită pentru câini: un produs autentic, gătit cu grijă, din ingrediente simple și naturale

Andrei Cerbu, un fost inginer-arhitect din București, și-a transformat dragostea pentru câini și pasiunea pentru…

7 ore ago

Parteneri