Care este istoria pisicii, animal care a fost alaturi de om de la inceputul existentei acestuia? Pisica este un spirit bun sau rau?
O dovadă sănătoasă arheologică a arătat de nenumărate ori că pisica a trăit alături de om şi în urmă cu cel puţin 10.000 de ani. Primul job al pisicii, cel pe care îl îndeplineşte cu excelenţă oricând este prinderea şoarecilor.
Acesta a fost motivul pentru care a fost domesticită.Potrivit site-ului toateanimalele.ro, cu timpul oamenii au început să îndrăgească pisica nu doar pentru utilitatea ei, dar şi pentru graţia şi comportamentul ei.
Zeiţă Bastet, zeiţă pământului şi a fertilităţii, dar şi a felinelor – avea cap de pisica. Se credea că felină este sacră. Pisica era hrănită cu cele mai bune bucate şi crescută în sanctuare. Avea preoţi şi enoriaşi. Multă vreme s-a crezut că este înrudită cu zeul soarelui Ra, pentru abilitatea să de a-şi modifică pupilele după intensitatea luminii. În India şi Egipt cine făcea rău vreunei pisici era pedepsiţi cu moartea.
Între om şi pisica există o legătură spirituală. Se credea că pisica trebuie să-şi urmeze stăpânul şi în lumea de dincolo. Arheologii au găsit figuri de pisici de lut în Siria, Turcia şi Israel.
Egiptenii nu ar fi vrut că răspândirea pisicii să se facă, dar abilităţile sale (în special prinderea soarecior, păsărilor şi pescuitul) nu au trecut neobservate şi în scurt timp a ajuns în Europa, şi Asia, iar mai târziu în America.
Pisica este un spirit bun sau rău?Nu toată lumea era de acord cu teoria că pisica este un spirit bun, şi peste tot în lume sunt răspândite superstiţii pozitive sau negative despre pisici. Una din multele superstiţii de care se ţine cont şi la noi în ziua de astăzi este „Dacă îţi taie calea o pisica neagră o să ai ghinion toată ziua”.
Altă superstiţie din egiptul antic spune că „O pisica neagră îmi stă pe suflet”. Această face referire la gândurile apăsătoare pe care le are persoană respectivă. Unii cred că pisica are puteri fermecătoare, dar din păcate puteri întunecate. Se crede că această vede spiritele rele şi ascultă comenzile lor. În casele unde erau morţi se aduceau pisici pentru a păzi casă de spirite.În India încă mai persistă credinţă că pisica absoarbe energia de la oameni în timpul somnului. Pentru marinarii englezi, pisica neagră înseamnă noroc.
Ele nu făceau decât ce ştiau mai bine, mâncau peste şi prindeau şoareci. În caz de naufragiu pisicile erau salvate primele. Budiştii spun că reîncarnarea în pisica este penultimul pas pe care îl face un om înainte de a ajunge în răi. Aşadar există posibilitatea că în milioanele de pisici care există pe planetă să fie o mulţime de lucruri bune, de îngeri. Şi chinezii au o părere bună despre pisici, în afară faptului că sunt gustoase. Pisicile sunt duşmanii spiritelor rele, ai demonilor, ele au puteri magice pe care le folosesc să îi salveze pe cei din lumea văzută. În Japonia pisica este considerată „animalul norocos”.
Legendă spune că o pisica a salvat viaţă unui călugăr ademenindu-l de sub un copac înainte că acesta să fie lovit de fulger. În Europa pisicile erau obiectul superstiţiilor. Deseori lumea le asocia cu răul şi credea că sunt investite cu puteri malefice. Erau asociate cu vrăjitori şi alteori erau considerate că întruchipează diavolul.
Cei care deţineau pisici erau suspecţi de vrăjitorie şi erau condamnaţi la moarte împreună cu pisicile. Pisicile erau vânate, torturate sacrificate şi arse de vii în urmă unei celebrări. Iar când numărul acestora a scăzut, nu a mai avut cine prinde şobolanii şi s-a răspândit ciumă şi alte boale în Europa. Preotesele din temple întonau incantaţii pentru sufletele felinelor. Templele erau pline de sculpturi şi gravuri ce reprezentau pisici. În fiecare reprezentare pisica avea o laba ridicată pentru a salută.
Această este şi reprezentarea clasică a pisicii japoneze Maneki-Neko.Dar cum este pisica de fapt? Este un animal domestic fantastic. În afară de instinctele materne de a vană, mânca şi de a se odihni, pisica este şi rămâne un animal uimitor din mai multe puncte de vedere.
Că orice felină are simţurile dezvoltate extrem de bine şi le foloseşte de câte ori are ocazia. Mulţi savanţi şi călugări spune că omul trebuie să studieze pisica. Intelignţă şi înţelepciunea ei ne pot învaţă multe. Se spune că trebuie să te odihneşti că pisica. Sunt momente în care pisica doarme atât de propund că parcă intră în tranşă.
Pisica simte bolile stăpânului. Spre exemplu, pisica poate să ştie cu o zi înainte că stăpânul o să aibă o criză de epilepsie (în cazul în care acesta este epileptic). În secolul 17 pisica a început să-şi recâştige locul de companion al omului şi a fost lăsată în pace să elimine rozătoarele. Cardinalul Richelieu era renumit pentru dragostea să faţă de pisici.Diverşi scriitori francezi şi englezi au început să deţină pisici că animale de companie.
Cele mai celebre pisici sunt Tom, din celebrele desene animate Tom şi Jerry sau Motanul încălţat care este tradus în toate limbile. Rasă de pisica Egipteană Mau este considerată una din cele mai vechi rase de pisici din lume.