Ordinul Crocodylia se împarte în 3 clase: crocodilii, aligatorii si gavialul.
Crocodilul are cel mai complex creier dintre toate reptilele.Unii crocodili pot rămâne în apă peste o oră. În aceste situații, urechea din exterior se închide peste timpan, iar ochii sunt acoperiți de o membrană ce joacă rolul unor ochelari de apă.Crocodilii și aligatorii își pot schimba dantura de peste 40 de ori de-a lungul vieții.Crocodilii au 24 de dinți ascuțiți. Aceștia nu sunt făcuți pentru a mesteca, ci pentru a înșfăca și zdrobi.
În stomacul unui aligator s-au găsit trei bucăți de lemn, un plumb de pescuit și o cutie de tutun.Când vine vorba de hrană, crocodilul nu are limite și atacă aproape orice animal pe care-l poate doborî.Cea mai mare specie de crocodil este crocodilul de apă sărată, Crocodylus porosus, și se găsește din India până în Australia de Nord și Fiji. Acesta poate depăți 7 metri lungime și poate cântări până la o tonă. Crocodilul de apă sărată este una dintre cele mai agresive specii de crocodil.Cel mai mic crocodil este crocodilul pitic, Osteolaemus tetraspis, trăiește în Africa centrală și nu depășește 1.9 metri.“A plânge cu lacrimi de crocodil” este o expresie folosită pentru a descrie falsa tristețe sau falsul plânset. Expresia provine dintr-un mit conform căruia reptilele se “smiorcăie” în timp ce mănâncă oameni. Credeți sau nu, dar crocodilii chiar fac asta în timp ce se hrănesc, însă nu din cauza remușcărilor, ci din motive pur fiziologice.Pielea de crocodil este considerată una dintre cele mai bune, fiind fină și durabilă. Însă doar pielea de pe burtă are aceste calități, cea de pe spate fiind acoperită de oase (osteoderme) și solzi. Prețul unei poșete din piele de crocodil poate depăși câteva mii de dolari.Crocodilul era venerat in Egiptul Antic.În Noua Guinee încă există triburi ce consideră crocodilul o zeitate. Majoritatea acestor oameni își mutilează corpul prin proceduri foarte dureroase, pentru a semăna cu acesta.
99% din puii de crocodil sunt mâncați în primul an de viață de către pești, alte reptile, păsări sau chiar de către semeni de-ai lor – adulți.Crocodilii pot înota cu până la 40 km/h doar cu ajutorul cozii masive. Pe uscat pot alerga cu până la 20 km/h, însă obosesc repede.Crocodilul de Nil este cea mai mare reptilă prădătoare. Are în jur de 60 de dinți, iar cei care se rup sau cad sunt înlocuiți de alții noi.Mușchii fălcilor unui crocodil sunt capabili de a genera forțe enorme, însă mușchii ce îi deschid fălcile au o putere foarte mică, chiar și o bandă de cauciuc îi poate ține gura închisă.Crocodilii au un auz foarte ascuțit: pot auzi până și “plânsetele” puilor încă aflați în ouă.Crocodilii “servesc” în medie 50 de “mese” pe an și pot supraviețui perioade de câteva luni fără a se hrăni.Crocodilii sunt cele mai “sociabile” reptile: uneori coopereaza pentru a vâna.Pentru a se putea scufunda cât mai adânc, uneori, crocodilii iau pietre în gură.Conform unor statistici federale, în SUA, avioanele se “întâlnesc” pe pista de decolare, în medie, cu un crocodil pe an.Crocodilii nu își pot mișca limba și trebuie să-și ridice capul pentru a înghiți.