Din cuprinsul articolului
Cât de importante sunt mustățile pisicilor? Oricine știe ce înseamnă mustățile unei pisici, mai ales din copilărie, când părinții ne spuneau întotdeauna să nu tragem pisica de mustăți, că nu mai prinde șoareci.
În afara acestui detaliu, mustățile îi sunt foarte folositoare pisicii, din multe alte puncte de vedere. Aceste fire de păr, lungi și groase, mult diferite de celelalte fire de păr din blana unei pisici, joacă un foarte important rol tactil.
Există 12 perechi de mustăți care sunt așezate în rânduri orizontale pe bot, pe obrajii, deasupra pleoapelor, pe bărbie și pe partea dorsala a membrelor anterioare, imediat deasupra labei.
Vârfurile mustăților nu sunt altceva decât terminații ale organelor sensibile și sunt indicatori ai presiunii. Rădăcinile acestor senzori sunt fixate adânc în piele. Într-o zonă bogată în vase de sânge.
Deși se crede că pisicile au o vedere excelentă, aceasta nu este întotdeauna suficientă, ele folosindu-se de mustăți pentru a avea o cât mai bună orientare în spațiu.
Să nu uităm că noaptea pisicile nu văd aproape deloc. Cu ajutorul mustăților, ele reușesc să detecteze forma, mărimea și amplasarea diverselor obiecte.
Mai ales pe timpul nopții, mobilele din casă ar putea deveni o adevărată aventură pentru o pisică fără mustăți.
Cu ajutorul acestor fire de păr atât de sensibile, ele vor putea detecta chiar și cele mai mici schimbări ale curenților de aer care se formează în jurul diferitelor obiecte.
În felul acesta, chiar dacă mâța nu vede prea multe în jurul ei, mustățile îi vor oferi o mulțime de informații necesare despre camera în care se află. Așa se face că o pisică știe întotdeauna unde este canapeaua și unde este masa din bucătărie.
Chiar și în întuneric, pisica poate vâna un șoarece cu o precizie maximă. Repezindu-se asupra lui cu o viteză extraordinară și fără a greși.
Nici pe timpul zilei pisicile nu se pot lăuda cu un simț vizual perfect; ele nu pot vedea obiectele care se afla la mica distanta în fața lor. Mustățile de deasupra labelor și cele de pe bot o ajuta să localizeze și să simtă șoarecele.
Activitățile zilnice ale unei pisici, mai ales ale aceleia care își petrece mare parte a timpului în afara locuinței, implică parcurgerea unor anumite distante în teritoriul său.
Fiecare loc prin care trece corespunde unei mulțimi de obstacole. Mustățile o ajută să aprecieze distanța dintre două obiecte și dacă aceasta distanță îi permite trecerea.
Dacă vă urmăriți cu atenție pisica, veți observa că întotdeauna când e vorba să se strecoare între două obiecte sau printr-o gaură, ea va introduce întâi botul și capul.
Mustățile de pe bot sunt în tot acest timp ținute drept. Dacă este nevoie să își strângă mustățile pentru a trece. Înseamnă că locul este prea strâmt și există pericolul să rămână blocată. În asemenea situații, va renunța și își va căuta altă trecătoare.
Mustățile de deasupra ochilor și cele de pe obrajii nu sunt atât de spectaculoase, nici din punct de vedere al aspectului și al dimensiunilor, și nici al rolului pe care îl au. Ori de câte ori acestea sunt atinse, pisica închide în mod instinctiv ochii, pentru a se feri de o eventuală lovitură.
Mustățile pisicilor sunt elemente de ajutor pentru vederea pe timp de noapte. Din acest motiv, pisicile domestice și prădătorii de noapte, cum sunt leoparzii, vor avea mustățile mult mai lungi decât cele ale prădătorilor de zi, cum este ghepardul.
Pisica poate controla cu ușurință mișcarea mustăților de pe bot. Cu ajutorul cărora verifică dacă prada mai prezintă semne de viață.
Din cauza că sunt foarte sensibile. Atunci când mănâncă sau când se luptă, pisica va ține mustățile lipite de bot, ferindu-se de atingeri bruște.
În afara faptului că au importante proprietăți senzoriale, mustățile sunt și indicatori ai dispoziției în care se afla pisica. Atunci când animalul este nervos sau se apără are o poziție anume.
Poziția acestora va fi una defensivă, lipite de bot, ca și în cazul de mai sus. În schimb, dacă pisica este fericită și relaxată, mustățile vor fi și ele relaxate, împinse înspre înainte.
Așadar, ori de câte ori vă jucați cu micul prădător, urmăriți-i reacțiile și mișcările cu mare atenție, conform eva.ro.
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…