Din cuprinsul articolului
Speranța medie de viață a unui câine este de peste 10 ani, dar durata de viață variază foarte mult în funcție de rase. Și, totuși, cât de mult trăiesc câinii?
Câinii cresc mult mai repede decât oamenii, ceea ce înseamnă că acești tovarăși blănoși nu trăiesc adesea la fel de mult ca stăpânii lor.
Cam cât de mult trăiesc câinii
Durata de viață a unui câine poate depinde foarte mult de rasa sa, potrivit unui studiu din 2022. Analizând vârstele a peste 30.000 de câini care au murit între 2016 și 2020, oamenii de știință au calculat speranța medie de viață a 18 rase și rase încrucișate din Regatul Unit.
Câinii au avut o speranță de viață medie generală de 11,2 ani. Cu toate acestea, durata de viață a acestor companioni canini a variat în funcție de rasă.
Poate n-am făcut bine
Crearea raselor în urmă cu aproximativ 150 de ani le-a permis crescătorilor de câini „să dea frâu liber capriciilor și dorințelor noastre privind cât de sălbatic și de extrem am putea remodela corpul canin”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, autorul principal al studiului, Dr. Dan O’Neill, medic veterinar și epidemiolog la Royal Veterinary College din Hertfordshire, Anglia.
Având în vedere că mulți dintre acești câini nu mai aveau o funcție de lucru, ca paza, cerințele s-au modificat. De exemplu, „cerința de a avea o stare de sănătate bună nu mai era o constrângere” la noile rase.
Cercetătorii au constatat că câinii de talie mică aveau o speranță de viață mai mare decât cei de talie mare.
Un paradox
„Avantajul speranței de viață pentru câinii de talie mică contrazice de fapt regulile de bază ale speranței de viață. În natură, speciile mai mici trăiesc în general vieți mai scurte decât speciile mai mari”, a spus O’Neill. „Un șoarece se poate aștepta să trăiască unul sau doi ani. Un elefant, însă, se poate aștepta să trăiască între 60 și 70 de ani”, potrivit livescience.
O posibilă explicație nu este faptul că câinii mici trăiesc mai mult, ci că rasele mai mari trăiesc mai puțin. Este posibil ca în urma împerecherii să fi rezultat rase mari care cresc foarte repede în comparație cu predecesorii lor. ”Asta poate declanșa boli cu debut precoce, cum ar fi osteoartrita și cancerul”, a spus O’Neill.