Sari la conținut
Home » Cât de periculos este COVID-19 pentru animale? Expert: „Fiecare specie…”

Cât de periculos este COVID-19 pentru animale? Expert: „Fiecare specie…”

Cât de periculos este COVID-19 pentru animale?  Expert: „Fiecare specie de animal are propriul virus corona”!

Noul virus a creat multă panică și suspiciune în rândul oamenilor. Pentru că situația nu s-a ameliorat, mulți încă se mai întreabă cum se transmite această infecție: au animalele un rol anume?

Situația a fost clarificări, într-un scurt interviu cu Prof. Univ. Dr. Norbert Nowotny, expert în Zoonoze și Boli Infecțioase, de la Institutul de Virologie, Vetmeduni, Viena, potivit animalutze.com.

Redăm integral interviul cu Prof. Univ. Dr. Norbert Nowotny

Domnule Profesor, peste tot s-a instaurat starea de urgență. Veterinarii și specialiștii în creșterea animalelor sunt confruntați frecvent cu această întrebare, de aceea ne-am gândit să o adresăm unui expert: ce rol joacă animalelede companie în această pandemie?

Coronavirusurile fac parte dintr o mare familie: fiecare specie de animal are propriul virus corona, cu care se infectează. Aceste virusuri însă (n.a Corona), există de foarte multă vreme și nu au nimic în comun cu actualul SARS-CoV-2, cel care provoacă boala atât de dezbătută zilele acestea. Până în prezent, s au înregistrat 3 infecții virale cu Corona, infecții care au ‘’sărit’’ de la animal, la om: SARS, MERS și acum acest virus. Este vorba deci doar despre aceste virusuri, în rest, oamenii nu trebuie să se teamă de posibile infecții cu Corona. Așa cum deja se cunoaște, acest virus provine de la o specie de liliac chinezesc, cunoscut fiind faptul că aceștia sunt gazde pentru multe alte virusuri. Liliecii nu se îmbolnăvesc, ei sunt doar purtătorii, și eventual, cei care elimină și răspândesc virusul.

Însă, în acest caz, virusul a fost excretat și ingerat de un alt animal sensibil la infecție, anume un pangolin.

Acum, problema cu siguranță nu este la aceste animale, ci la piața de produse animaliere din China (exotice, sălbatice sau domestice) unde sute de animale vii sau moarte intră în contact cu oamenii. Probabil, un om a fost infectat în urma contactului cu pangolinul, și cum acesta are nu numai capacitatea de a infecta oameni, dar și de a se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, s-a ajuns la actuala pandemie. Prin urmare, în momentul actual (6 aprilie) exista 1,3 milioane de oameni infectați, deși se presupune că cifrele ar fi mult mai ridicate.

Ce riscuri există pentru animalele noastre de companie?

Cum spuneam, până în prezent (6 aprilie) s-au înregistrat numai cazuri izolate de infecție, la pisici (inclusive la feline mari) – și la câini. Nu s a înregistrat nici o infecție a unui animal de rentă. Un studiu din China a arătat că în principal pisicile și dihorii ar avea o sensibilitate mai mare la infecție, dar nu și câinii, porcii, găinile sau rațele domestice. Un alt studiu serologic din Wuhan a identificat 11 din 102 pisici seropozitive, și după cum era de așteptat, titrul cel mai mare de anticorpi a fost depistat la animale ai căror proprietari erau infectați. Aparent, animalele de companie ale persoanelor infectate, se pot infecta la rândul lor. DAR nu există nici o dovada că oamenii au fost cei care s au infectat de la animalele de companie. De asemenea,legat de știrea care circulă, potrivit căreia un tigru dintr o gradina zoological din New York a fost seropozitiv – animalul prezenta doar o tuse uscată, fară febră. Alti doi tigrii și trei lei din aceeași gradină zoologică au prezentat unele simptome, în special pierderea apetitului. Ar fi existat suspiciunea că un îngrijitor a infectat animalele, el fiind purtător asimptomatic.Se mai cunosc până acum două cazuri de câini din Hong Kong, care trăiau în același spațiu cu persoane infectate, aceștia au ‘’adulmecat’’ probabil suprafețe contaminate, astfel încât virusul a fost diagnosticat /identificat și la aceștia, dar nu se poate vorbi în acest caz de o infectare propriu-zisă.

Se pot îmbolnăvi animalele noastre de Covid-19?

Câinii din Hong Kong nu au prezentat nici un semn clinic, iar cazul pisicii din Belgia, infectată, s a tradus prin simptomatologie respiratorie moderată. Așadar, transmiterea virusului de la un animal de companie, la un om, s ar putea realiza doar în acest lanț ‘’special’’?…

Transmiterea infecției de la un animal de companie la om nu a fost demonstrate până acum, în nici un caz. Invers, ar trebui că toți cei infectați să se comporte responsabil față de animalele de companie, și să respecte câteva norme de igiena.

De aceea, se recomandă de mai multe ori spălatul mâinilor, atât înainte, cât și după ce am intrat în contact cu animalul de companie. Acest virus are un înveliș lipidic, ceea ce înseamnă că la contactul cu săpun sau un dezinfectant pe bază de alcool, virusul poate fi inactivat.

Se recomandă frecvent chiar și spălarea animalului, în special după ce a fost afară, iar în cazul în care curățam litiera pisicii, ar fi indicat să purtăm mască și mănuși.

Este necesară protecția medicilor veterinari?

Medicii veterinari sunt într o oarecare măsură obișnuiți să aibă de a face cu bolile infecțioase la animale, prin urmare, fața de pacienții patrupezi, măsuri normale de protecție. Fața de proprietar desigur, trebuie păstrată distanța necesară, recomandată, plus normele de igienă reglementate, evitarea atingerii feței cu mâinile murdare, mucoasele sunt locurile de penetrare preferate ale virusului. Un dezinfectant pe bază de alcool este recomandat de asemenea, dar medicii folosesc oricum în rutina zilnică mijloace de dezinfecție eficiente.

Există și alte virusuri, generatoare de probleme?

Din fericire, nu. De altfel parvovirusurile sunt mult mai rezistente decât coronavirusurile. Rămân în mediu înconjurător multă vreme și sunt foarte dificil de inactivat.

Cât rezistă Coronavirusul în mediu exterior?

Greu de zis, în funcție de mai mulți factori. Lumina solară distruge SARS-CoV2 destul de repede. În general, se poate spune că afară virusul rămâne infecțios undeva între 2 și 72 de ore.

Există terapie pentru Covid-19?

Există câteva încercări, câteva medicamente antivirale, care funcționează în infecțiile virale generale umane precum și teste cu medicamente pe bază de HCQ (Hidroxicloroquina), administrate în malarie. În orice caz, în momentul de fața se cercetează intens pentru elaborarea unor protocoale terapeutice adecvate.