Din cuprinsul articolului
Cât de răspândită este rabia. Rabia este o boală virală care poate infecta toate animalele cu sânge cald, inclusiv pisicile și oamenii, deși unele specii sunt oarecum rezistente în mod natural la această boală. Atunci când apar semne de rabie, este o boală aproape invariabil fatală. Rabia a fost recunoscută și descrisă încă din aproximativ 2300 î.Hr.
Cât de răspândită este rabia?
Rabia apare pe toate continentele, cu excepția Australiei și a Antarcticii. Majoritatea țărilor sunt afectate. Majoritatea țărilor care nu sunt afectate de rabie sunt insule.
Printre țările sau insulele care sunt acceptate în prezent ca fiind libere de rabie se numără: Aceste țări libere de rabie s-au bazat pe legi stricte de carantină pentru a ține boala departe și, în special, pentru a împiedica virusul să ajungă în animalele sălbatice din aceste țări. Această listă se poate modifica, deoarece statutul de țară cu rabie este în mod constant revizuit.
Cum se transmite virusul?
Virusul rabiei nu supraviețuiește mult timp în afara corpului unui mamifer. Deoarece virusul poate fi eliminat prin saliva animalelor infectate, virusul se transmite, de obicei, atunci când saliva unui animal infectat este introdusă sub pielea unei plăgi mușcate. În America de Nord, sconcsul, ratonul, vulpea și liliacul sunt rezervoare importante pentru virus, în timp ce în Europa, vulpile sunt principala sursă de infectare pentru oameni și alte animale. În Asia, Africa și America Latină, principalul rezervor nu este reprezentat de animalele sălbatice, ci de câinii vagabonzi, liberi. În aceste zone, infecția umană este mai frecventă.
Cât durează perioada de incubație între mușcătura de la un animal infectat și apariția simptomelor la pisică?
Aceasta poate varia de la zece zile la un an sau mai mult. Incubația la pisică este în general mai mică decât la câine și este de obicei de trei până la opt săptămâni. Moartea apare, de obicei, în termen de zece zile de la prima apariție a semnelor.
Cât de răspândită este rabia: Viteza cu care apar semnele clinice depinde de:
1. Sediul de infecție. Cu cât mușcătura este mai aproape de creier și de măduva spinării, cu atât mai repede virusul ajunge în țesutul nervos și provoacă simptome, potrivit vcahospitals.
2. Gravitatea mușcăturii.
3. Cantitatea de virus introdusă de mușcătură. Virusul rabiei nu este întotdeauna prezent în saliva unui animal infectat.