Din cuprinsul articolului
Cât durează gestația la câini? Durata gestației la câini este, în medie, de 63 de zile, dar poate varia între 57 și 72 de zile. Aceasta înseamnă că o cățea va naște puii aproximativ la nouă săptămâni de la prima împerechere, dar este normal să existe variații în această perioadă.
Pentru a determina momentul potrivit pentru împerechere, poți consulta un medic veterinar care poate efectua o examinare ginecologică pentru a detecta nivelul hormonului progesteron în sânge. Acest lucru te va ajuta să stabilești momentul optim pentru a permite împerecherea.
Pentru a confirma dacă cățeaua este gestantă, un test de sarcină în sânge poate fi efectuat cel mai devreme după aproximativ trei săptămâni de la împerechere. Acest test detectează prezența hormonului relaxină în sânge, confirmând astfel gestația.
Cu toate acestea, un rezultat negativ în ziua 21 nu exclude posibilitatea unei sarcini. Repetarea testului după o săptămână poate oferi o confirmare mai exactă. O scanare cu ultrasunete poate oferi informații suplimentare despre stadiul gestației și numărul de căței, de obicei după patru săptămâni. Din săptămâna a opta, inimile cățeilor pot fi auzite cu un stetoscop.
Pe măsură ce sarcina progresează, vor exista semne vizibile ale gestației la câini. Acestea includ umflarea mameloanelor, schimbarea culorii glandelor mamare începând cu a cincea săptămână, comportamentul mai liniștit al cățelei, creșterea treptată a burticii începând cu a șasea sau a șaptea săptămână și urinarea mai frecventă.
Glandele mamare devin mai tari și pot elimina o secreție apoasă atunci când sunt presate cu atenție în jurul celei de-a opta săptămâni.
Nutriția adecvată joacă un rol esențial în perioada de gestație a câinilor. Începând cu a șasea săptămână de gestație, necesitățile calorice ale cățelei cresc semnificativ, iar aportul de calorii trebuie crescut treptat cu 15% pe săptămână până la momentul nașterii.
Hrana ar trebui să fie de înaltă calitate, echilibrată și adaptată nevoilor individuale ale cățelei. Alimentația corectă variază în funcție de rasă, vârstă, greutate și nivel de activitate.
În ceea ce privește îngrijirea prenatală, vizitele regulate la veterinar sunt esențiale. Vaccinurile obligatorii și vaccinarea împotriva herpes-virusului canin în anumite circumstanțe ar trebui efectuate, de asemenea, pentru a preveni complicațiile.
Deparazitarea este recomandată în jurul zilei a 40-a și a 55-a de gestație. Ecografia poate fi utilă pentru a urmări evoluția sarcinii și pentru a pregăti proprietarul pentru naștere.
Chiar dacă în mod normal cățeaua poate naște fără asistența omului, este întotdeauna bine să consulți un medic veterinar pentru pregătirea corectă a perioadei de gestație și pentru a fi pregătit pentru orice complicații potențiale, conform zooplus.ro.
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…
V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…