Sari la conținut
Home » Cât timp mai are de trăit animăluțul tău iubit? Metoda care prezice probabilitatea decesului în termen de șase luni

Cât timp mai are de trăit animăluțul tău iubit? Metoda care prezice probabilitatea decesului în termen de șase luni

cât mai are de trăit animalul tau de companie

Cât mai are de trăit animalul tău de companie? Un studiu de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord propune un nou instrument pentru a ajuta oamenii și veterinarii să evalueze starea sănătății câinilor vârstnici și să ia decizii medicale informate, scrie Science Alert, care citează Frontiers in Veterinary Science.

Instrumentul poate prezice probabilitatea decesului în termen de șase luni, prin evaluarea stării de sănătate și a calității vieții câinilor în vârstă.

Cât timp mai are de trăit animăluțul tău iubit?

Conform unuia dintre autorii studiului, Natasha Olby, profesoară de gerontologie la NC State, fragilitatea este asociată la oameni cu pierderea forței, scăderea vitezei de mers, pierderea în greutate și reducerea activității, indicii că organismul începe să își piardă capacitatea de a funcționa optim.

„La om, clasificăm fragilitatea ca o stare fizică sau fiziologică asociată cu pierderea forței, viteza redusă de mers, pierderea în greutate, epuizarea și reducerea activității – ceea ce se întâmplă atunci când corpul începe să se oprească”, spune Natasha Olby, Dr. Kady M. Gjessing și Rahna M. Davidson Distinguished Chair în Gerontologie la NC State.

„La om, fragilitatea se corelează cu dizabilitatea și mortalitatea și avem instrumente pentru evaluarea fragilității la om. Cu toate acestea, acesta este un domeniu emergent la câini și există o nevoie de instrumente de screening care pot fi aplicate cu ușurință”, susține neurocercetătoarea.

Instrumentul, sub forma unui chestionar, colectează informații despre starea nutrițională, oboseală, slăbiciunea musculară, activitate socială și mobilitatea câinelui.

Câinii care prezintă deficiențe în trei dintre cele cinci domenii sunt considerați fragili și au de cinci ori mai multe șanse de a muri în următoarele șase luni.

Mecanismele implicate în procesul de îmbătrânire canină

Olby este cercetătorul principal al programului de neuro-îmbătrânire canină al NC State, care încearcă să înțeleagă mecanismele implicate în procesul de îmbătrânire canină.

„Am fost motivați să dezvoltăm un fenotip de fragilitate, sau un set de caracteristici comune, în parte pentru că credem că fragilitatea poate altera rezultatele pentru unii dintre câinii din studiile noastre clinice”, spune Olby.

„Cealaltă motivație este că vedem câini fragili în fiecare zi – și condiția nu este bine descrisă”.

„Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc medicii veterinari de la proprietarii care încearcă să decidă asupra tratamentelor pentru câinii bătrâni este: „Cât va trăi câinele meu?”” spune Olby.

„Dacă am putea dezvolta un fenotip care să prezică în mod rezonabil mortalitatea pe termen scurt, acesta ar putea fi util pentru proprietarii care se confruntă cu decizii de tratament.”

Chestionar de screening al fragilității

Cercetătorii au elaborat un chestionar de screening al fragilității care a adresat întrebări proprietarilor cu privire la starea nutrițională a câinelui (care include starea generală a corpului și apetitul), nivelul de epuizare/energie, mobilitatea, starea musculară și activitatea socială. Aceste cinci „domenii” sunt, de asemenea, utilizate în evaluările fragilității umane.

Ei au validat apoi instrumentul în raport cu două populații de câini: 39 de câini care erau participanți actuali la studiul Olby privind neuroîmbătrânirea și 198 de câini în vârstă de 10 ani și peste care nu erau înscriși în studiul privind neuroîmbătrânirea.

Câinii care au fost clasificați ca fiind afectați în trei din cele cinci domenii au fost considerați fragili și aveau de două ori mai multe șanse să moară în termen de șase luni decât câinii care nu erau fragili.

„Desigur, realitatea este că niciodată nu știi cu adevărat cât timp va trăi un câine, dar acest chestionar împreună cu scorurile de condiție corporală și musculară este bun pentru a prezice mortalitatea la șase luni”, spune Olby.

„Și este un instrument de screening ușor de implementat, care nu necesită nicio lucrare de laborator – un medic veterinar poate evalua starea corpului și a mușchilor prin simpla palpare”.

Cercetătorii speră că acest instrument de screening va conduce la fenotipuri mai complete pentru fragilitatea canină.

Etichete: