Din cuprinsul articolului
Cât trăiesc pisicile? Conform petmd.com, durata medie de viață a pisicilor este cuprinsă între 13 și 17 ani. Unele pisici ajung să trăiască 20 de ani sau chiar mai mult. O pisică este considerată bătrână după vârsta de 10 ani.
Deținătoarea recordului mondial pentru cea mai bătrână pisică înregistrată vreodată este
. Aceasta a trăit până la vârsta de 38 de ani și 3 zile.
Cât trăiesc pisicile? Factorii de care depinde durata de viață a pisicilor
Durata vieții unei pisici depinde de mai mulți factori, iată cei mai importanți:
Alimentația
O dietă completă și echilibrată oferă pisicii substanțele nutritive, vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a asigura buna funcționare a organelor, un sistem imunitar puternic și o greutate optimă.
Stilul de viață
Stilul de viață al unei pisici va avea un impact direct asupra longevității ei. Pisicile de interior tind să trăiască mai mult decât pisicile de exterior, pur și simplu pentru că nu sunt expuse la factori de mediu agresivi și au acces la îngrijire preventivă de rutină, datorită stăpânului.
Pisicile de exterior se confruntă cu multe pericole, precum:
- boli infecțioase (de la alte animale);
- traume (de la prădători sau vehicule);
- paraziți (purici, căpușe sau paraziți intestinali).
În ceea ce privește durata de viață a pisicilor de casă sau a pisicilor care trăiesc doar în interior, acestea beneficiază, de obicei, de o durată de viață mai lungă, deoarece sunt protejate de cele mai frecvente pericole și beneficiază, de obicei, de o alimentație echilibrată.
Îngrijire preventivă
Pisicile care sunt complet vaccinate și au analize de sânge la zi vor fi tratate mai repede în cazul problemelor de sănătate. Pisicile care iau regulat medicamente preventive, cum ar fi cele pentru purici sau căpușe, trăiesc mai mult deoarece nu se vor îmbolnăvi de boli declanșate de paraziți.
Rasa
Unele rase de pisici trăiesc mai mult decât altele, cum ar fi o Siameză față de o Maine Coon. Siamezele tind să aibă mai puține probleme de sănătate și, prin urmare, trăiesc mai mult, în timp ce Maine Coon, o pisică mai mare de statură, este predispusă la probleme de sănătate din cauza dimensiunii sale.
Pisicile de rasă mixtă vor trăi adesea mai mult decât pisicile de rasă pură datorită vigorii hibride. Atunci când două rase de pisici genetic diferite se împerechează și au pui, aceștia tind să fie mai sănătoși și cu mai puține probleme genetice.
Genetica
Genetica unei pisici și predispoziția sa la anumite afecțiuni și boli pot cauza o durată de viață mai scurtă. Testele genetice ar trebui efectuate întotdeauna înainte de reproducerea a două pisici.
Sterilizarea
Pisicile care sunt sterilizate pot trăi mai mult decât cele nesterilizate. Prin sterilizare se elimină riscului de cancer ovarian, mamar, uterin și testicular.
De ce se spune că pisica are nouă vieți
Datorită agilității, reflexelor și capacității de a scăpa de pericol, despre pisici se spune că au mai multe vieți. Mitul celor nouă vieți ale pisicii își are originea în civilizațiile antice, potrivit petmate.com.
Egiptenii antici credeau că pisicile aveau puteri protectoare și erau creaturi divine, o credință care ar fi putut sta la baza mitului vieților multiple. Legenda care a dat naștere mitului celor nouă vieți este legată de Zeul Soareului Atum-Ra. Se spune că Zeul Soarelui lua forma unei pisici pentru a coborî în lumea subterană și din propriul trup a creat alți opt zei, în total nouă pisici cu nouă vieți.
Explicația pragmatică a faptului că mitul încă rezistă este legată de agilitatea pisicilor și de capacitatea lor de a se redresa în aer în timpul unei căderi pentru a ateriza în picioare. Totuși, ideea potrivit căreia pisicile cad mereu în picioare este și ea un mit.
Alte culturi cred că pisicile au mai multe vieți, dar numărul nu este întotdeauna nouă. Spaniolii cred că pisicile au șapte vieți, în timp ce mitologia arabă și turcă atribuie pisicilor șase vieți.