Sari la conținut
Home » Căței, cadou, dragoste, anchetă. Poveste cu final fericit

Căței, cadou, dragoste, anchetă. Poveste cu final fericit

  • de

Conform Monitorului de Botoșani, un cadou între iubiţi s-a soldat cu o anchetă deschisă de poliţie şi un căţel ajuns la un pas de moarte. Povestea a început în urmă cu câteva zile când o adolescentă a cumpărat doi căţei de amstaff.

Investigații deschise de poliție

„În cursul zilei de 5 noiembrie Biroul pentru protecţia animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani a fost sesizat de către un cabinet medical veterinar cu privire la abandonul unui câine pe raza municipiului Botoşani. În prezent poliţiştii Biroului pentru protecţia animalelor efectuează verificări pentru a stabili persoanele implicate, urmând ca, în situaţia în care vor fi constatate fapte de natură penală sau contravenţională, a se dispune măsuri legale”, a declarat inspector Sorin Chiţan, şef al Biroului pentru protecţia animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Dintre cei doi cățeluși, unul l-a păstrat pentru ea, iar pe cel de-al doilea i l-a făcut cadou iubitului. Din nefericire puiul dăruit s-a îmbolnăvit, iar tânărul l-a dus la veterinar.

Starea acestuia era destul de gravă aşa că medicul a investigat căţelul, iar ulterior l-a returnat proprietarului. În drum spre casă tânărul a crezut că animăluţul a murit aşa că, pe Pietonalul Unirii, i l-a dat unei persoane aflată în stare de ebrietate pentru a-l îngropa.

Milă și puterea de a supraviețui

Ulterior, însă, bărbatul în cauză a observat că micuţul amstaff este viu, aşa că i s-a făcut milă de el şi l-a dus pe treptele cabinetului veterinar Triovet unde l-a lăsat învelit în câteva prosoape. Pe parcursul nopţii căţelul s-a ascuns în nişte tufişuri, iar dimineaţă, când personalul cabinetului a ajuns l-a serviciu a mai găsit doar prosoapele.

Angajaţii au căutat în jur, însă nu au găsit căţelul aşa că s-au uitat şi pe camerele de supraveghere. Între timp la cabinet a ajuns o femeie care a adus căţelul pe care îl găsise în tufişurile unde se refugiase.

„Căţelul a fost abandonat seara la 21.00, iar el s-a târât probabil în laterala cabinetului şi s-a ascuns în nişte vegetaţie, fiind bolnav. Avea 40⁰C febră. A stat o noapte întreagă cu 40⁰C febră, la 0⁰C afară”, a declarat medicul veterinar Daniel Bejinariu din cadrul cabinetului.

Autorităţi sesizate de angajaţii cabinetului pentru identificarea proprietarului

Personalul i-a acordat animăluţului îngrijiri, acesta fiind în stare gravă, iar ulterior au făcut o postare pe facebook în care atrăgeau atenţia asupra fenomenului de abandon şi făceau un apel pentru găsirea proprietarului pentru a fi tras la răspundere pentru faptele sale.

Postarea respectivă a fost văzută şi de adolescenta care cumpărase căţelul aşa că aceasta şi-a anunțat iubitul după care s-a prezentat la cabinet alături de două prietene, dar şi de mama sa.

„Căţelul a fost dus la medic pentru că era bolnav şi ulterior, pentru că era leşinat, ca şi mort, a fost abandonat. Fetele au cumpărat ambii căţei de la acelaşi stăpân, unul l-a cumpărat pentru iubit şi unul pentru ea”, a declarat mama fetei.

Între timp a fost anunţată şi Poliţia, întrucât abandonul animalelor constituie o infracţiune.

p

„Este un metis de amstaf. Am înţeles că a fost cumpărat. Am rugat colegii de la Poliţie să cerceteze în continuare cine sunt părinţii acestui câine, dacă au drept de montă, pentru că nu orice câine are acest drept. Sterilizarea cânilor fără pedigriee este obligatorie prin lege şi bineînţeles dacă proprietarii pot comercializa aceşti câni”, a mai spus Daniel Bejinariu.

Abandonul animalelor este interzis prin lege

În perioada următoare căţelul va rămâne la cabinet pentru a primi îngrijirile medicale de care are nevoie, deoarece starea sa este în continuare una grave. Personalul trage însă un semnal de alarmă cu privire la faptul că adoptarea sau cumpărarea unui animal este o decizie ce trebuie luată cu multă grijă, deoarece atrage după sine o serie de responsabilităţi.

„Proprietarii animalelor ar trebui să ştie că orice rasă are tabieturile ei, are nevoi diferite şi în special această rasă sunt câini puternici, care au nevoie de dresaj, care trebuie înregistraţi la Poliţie şi sunt mai greu de controlat decât cei normali. Şi, bineînţeles, orice om care îşi cumpără un câine trebuie să aibă şi o stabilitate financiară, să-l poată duce la un veterinar”, a spus Daniel Bejinariu.

„Cabinetul nostru trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu se  mai abandonează în ultimul timp doar câini de rasa comună, ci se abandonează extrem de mulţi câini de rasă, pitbulli, amstafi, labradori, husky . Adăposturile publice sunt pline cu astfel de câini. Adolescenţii au astfel de câni, nu ştiu dacă încurajaţi de părinţi sau nu sau poate părinţii nu dau atât de multă importanţă şi atunci când ajung la un punct, din varii motive, îl abandonează”, a declarat Daniel Bejinariu.