Lumea animalelor

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și cât se poate de loial. Noi cercetări au dezvăluit un alt motiv pentru care câinii merită fiecare picătură din dragostea noastră. S-a dovedit că cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta.

Da, câinii sunt foarte sensibili la emoțiile și relațiile noastre sociale, iar cercetările susțin că pot detecta nuanțele din interacțiunile umane. Această abilitate se bazează pe capacitatea lor de a citi indicii subtile din tonul vocii, limbajul corporal și mirosul uman, factori care îi ajută să perceapă atunci când cineva nu este binevoitor sau prietenos cu noi.

Studiile au arătat că, atunci când oamenii din jurul lor manifestă o atitudine negativă față de stăpânii lor, câinii reacționează în consecință, putând deveni vigilenți sau chiar agresivi față de acea persoană .

De asemenea, un studiu realizat de Kyoto University a concluzionat că câinii evită în mod activ oamenii care îi resping sau îi tratează necorespunzător pe stăpânii lor. Câinii au o capacitate surprinzătoare de a-și aminti comportamentele negative pe termen lung, ceea ce îi determină să fie mai precauți sau defensivi cu anumite persoane care, în trecut, nu s-au comportat bine cu proprietarii lor .

Această trăsătură reflectă în mare parte loialitatea și empatia câinilor, calități care i-au făcut să fie printre cele mai apropiate animale de companie ale omului de-a lungul evoluției noastre.

Sursă foto: Shutterstock

Din cuprinsul articolului

Datele studiului

În acest experiment, câinii au fost martori la interacțiuni diferite între stăpânii lor și un experimentator, într-un scenariu conceput pentru a testa sensibilitatea câinilor față de comportamentele negative sau neutre ale oamenilor față de proprietarii lor. Proprietarii câinilor le-au cerut experimentatorilor să îi ajute să deschidă un borcan:

  • Grupul 1: Experimentatorul a rămas complet indiferent, ignorând cererea de ajutor.
  • Grupul 2: Experimentatorul a oferit ajutor și a deschis borcanul, răspunzând pozitiv cererii.
  • Grupul 3: Experimentatorul a refuzat explicit să ajute, demonstrând un comportament negativ.

La finalul experimentului, câinii aveau opțiunea de a lua recompense fie de la experimentatorul „ajutor” din grupul 2, fie de la cei care au refuzat (grupul 3) sau au ignorat (grupul 1) stăpânul.

Rezultatele au arătat că acei câini care au asistat la comportamente negative (refuzul de a ajuta) au fost mult mai puțin dispuși să accepte mâncarea de la experimentatorul respectiv, în comparație cu cei care observaseră comportamentele neutre sau de ajutor.

Aceste rezultate sugerează că, într-adevăr, câinii pot detecta și reacționa la tratamentul pe care oamenii îl acordă stăpânilor lor, demonstrând empatie și preferințe sociale complexe.

Recent Posts

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

23 de minute ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

22 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

23 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

24 de ore ago