Din cuprinsul articolului
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), alături de mai multe organizații de profil au reușit să identifice numărul cailor care trăiesc pe meleagurile rezervației UNESCO.
Este vorba de VF-Vier Pfoten, ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy au demarat în cursul lunii februarie o acțiune prin care au evaluat numărul de cai sălbatici precum și zonele de distribuție a cabalinelor pe teritoriul Rezervației.
Numărul de cai sălbatici s-a dublat în zona Grindul Letea
”Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)”, a comentat ARBDD.
Pentru a-și atinge obiectivele părțile implicate au folosit metoda survolului aerian, mai exact a fost utilizat un elicopter ridicat la o înălțime suficient de mare pentru a identifica și numără cât mai precis numărul exemplarelor.
Au fost identificate 1.926 de cai în cele 16 zone monitorizate. Elicopterul a stat în aer 6,5 ore de zbor. Se pare că cea mai populată regiune este Grindul Letea unde au fost identificate puțin peste 915 exemplare, față de 444 cât au fost descoperite în 2019, date oferite de adevarul.ro.
Cele mai multe exemplare au fost identificate în Zona Grindul Letea
”Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere”, precizează cei din ARBDD.
Specialiștii consideră că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona asigurată, pot creea rezultate optime și o reducere a impactului pontențial asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea.
Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, a precizat pentru ”Adevărul” că trebuie întreprinsă o analiză din trei puncte de vedere a acestei probleme: modul în care caii și vacile pot influența negativ anumite habitate( în special zonele strict protehate); angajamentul României privind eliminarea completă a anemiei infecțioase; controlul și evidența animalelor.
”Nu dispar caii din Delta Dunării. Trebuie să vorbim și de interesul turistic deosebit adus de aceste animale. Sunt deja zone consacrate cu cai ținuți în semisălbăticie”.