Din cuprinsul articolului
Cauzele mușcatului cozii la câini pot fi multiple. Câinele dumneavoastră își mușcă, roade sau își mestecă coada? Cauzele mușcatului cozii pot fi reprezentate de alergi, răni, infecți și stresul.
Deoarece câinii nu pot vorbi, nu ne pot face cunoscute nevoile sau dorințele lor într-un mod simplu sau inteligibil. Este ușor să ne simțim frustrați atunci când câinii noștri se angajează în comportamente repetitive, deranjante sau distructive. Pe de altă parte, cu toții simțim un anumit grad de plăcere când vedem un câine care își urmărește coada.
Totuși, atunci când o urmărire ocazională a cozii canine se transformă într-un obicei, iar acest obicei se termină prin mușcarea sau mestecarea cozii, poate semnala o serie de probleme potențiale.
Ceea ce este și mai îngrijorător este volumul mare de oameni care nu numai că întreabă: „De ce câinele meu continuă să își muște coada și să se plângă?”, ci și încheie întrebarea cu „fără niciun motiv?”. Doar pentru că nu putem izola imediat sursa comportamentului ciudat nu înseamnă că acesta este fără scop sau fără fundament. Comportamentele canine obsesive sau compulsive, cum ar fi urmărirea și roaderea cozii, au întotdeauna o cauză principală.
Cele mai frecvente cauze ale mușcăturilor și ale ronțăitului cozii la câini sunt:
Să analizăm mai îndeaproape fiecare dintre aceste probleme mai jos.
Puricii și căpușele sunt afecțiuni sezoniere destul de comune pentru câini. Cu toții am văzut un câine zgâriindu-se la un loc de pe corp unde puricii țopăie sau o căpușă s-a atașat. Cu gulere medicamentate, băi regulate și rețete, acești dăunători sunt destul de ușor de tratat. În același mod în care oamenii sunt alergici la saliva pisicilor sau a câinilor, la fel și unii câini sunt alergici, nu la prezența căpușelor și puricilor, ci la saliva din mușcăturile acestora.
Un câine cu o alergie la purici nediagnosticată poate mușca în mod repetat la locul unei reacții alergice până când își rupe propria piele pentru a găsi alinare.
Tenia poate provoca, de asemenea, un asemenea disconfort fizic în zona din jurul anusului încât un câine se simte obligat să își roadă baza cozii. În cele din urmă, durerea pe care și-o provoacă singur prin mestecarea constantă este cea care o determină să se plângă.
Inflamația pielii, sau dermatita, cauzată de purici și căpușe nu este singura alergie care poate determina un câine să își roadă coada. Alergiile de mediu – orice, de la polenul de afară până la substanțele chimice de uz casnic din interior – pot da naștere la reacții alergice. Indiferent dacă sursa alergiei câinelui dumneavoastră este reprezentată de acarieni, mucegai sau contactul cu alte animale, reacțiile sunt mai severe în primii ani de viață ai câinelui, între 3 luni și 6 ani.
Primul instinct al unui om în fața unei alergii cutanate este de a se scărpina, și la fel se întâmplă și în cazul unui câine. Interesant este că încercarea de a trata o alergie poate duce la descoperirea alteia diferite. Dacă câinele tău are pielea sensibilă, ceva la fel de simplu ca șampoanele sau săpunurile pe care le folosești pentru a-l îmbăia pot, de asemenea, să stimuleze un răspuns alergic.
Un punct fierbinte este o zonă de pe corpul câinelui în care scărpinarea sau mestecarea repetată duce la crearea unei răni deschise. Căldura și umiditatea sunt condițiile optime pentru formarea punctelor fierbinți. În cazul în care o bacterie rătăcită își găsește drumul spre locul respectiv înainte de a fi tratată corespunzător, o infecție secundară este un rezultat tipic. Recunoașteți un punct fierbinte prin prezența sângelui, a puroiului și a părului împleticit.
Dacă cățelul sau câinele dumneavoastră mușcă la baza cozii atât de frecvent încât scoate sânge, atunci infecțiile secundare nu reprezintă cauza principală a problemei, ci doar un alt simptom. Un medic veterinar vă poate ajuta să determinați dacă adevăratul motiv are legătură cu igiena, nutriția sau un alt factor.
Stresul, anxietatea și plictiseala pot conduce câinii la o serie de comportamente distructive și repetitive: ruperea pantofilor tăi favoriți, a celor mai confortabile perne de pe canapea și așa mai departe. Din necesitate, unii oameni își țin câinii în cușcă atunci când pleacă pentru o zi. Dacă câinii petrec prea mult timp închiși, ei își pot îndrepta atenția spre interior și pot căuta alinare acolo unde pot.
Același lucru este valabil și pentru câinii care nu fac suficient exercițiu, nu se joacă interactiv sau nu sunt stimulați mental. Unii oameni pot crede că un câine se îndreaptă spre activități autodistructive, cum ar fi mușcatul de coadă, ca modalități de a atrage atenția, iar în aceste cazuri, cine îi poate învinovăți?
Orice fel de rănire în partea din spate sau a sferturilor posterioare – un os al cozii rupt sau fracturat, de exemplu – este ceva despre care un câine nu își poate informa stăpânul și poate trece neobservat în condiții normale. Intensitatea durerii câinelui îl poate determina pe acesta să acționeze sau să atragă atenția asupra ei prin mestecarea, mușcarea sau lingerea excesivă a zonei afectate. Doar radiografiile veterinare vor putea diagnostica corect o astfel de problemă.
În cele din urmă, un alt motiv comun pentru care un câine poate mușca la baza cozii până la sângerare este o glandă anală afectată. Glandele anale ale unui câine sunt la fel de importante pentru un câine cum sunt mâinile noastre pentru noi și, din punct de vedere social, ele îndeplinesc nevoi similare. La fel cum noi dăm mâna când ne întâlnim cu oamenii, glandele anale canine secretă fluide interesante pe care câinii le miros când se întâlnesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care câinii sunt atât de dornici să se adulmece la fundul celuilalt cu orice ocazie.
Un semn evident că un câine are o problemă cu glanda anală este ”scootingul”, atunci când se așează și își târăște fundul pe jos. Alte simptome includ un miros mai urât decât în mod normal care provine din spatele câinelui, probleme la defecație (îi spuneți constipație) și, în cazuri grave, sânge sau puroi în fecale.
Tu te-ai confruntat cu mușcătura de coadă a câinelui tău? Dacă răspunsul este da și nu ai știut ce să faci atunci, distribuie acest articol să-i ajuți pe alți posesori de câini să le face acestora viața mai frumoasă. Mulțumim!
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…
Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…