Din cuprinsul articolului
Cauzele vărsăturilor la căţei pot avea mai multe motive. Câinii pot vomita dacă au mâncat ceva ce nu le-a priit sau au înfulecat prea repede prea multă hrană. Acestea nu sunt, de obicei, cauze care să te îngrijoreze.
Vărsăturile pot fi, însă, indicii ale unor afecţiuni grave, cum sunt tulburările gastrointestinale sau bolile sistemice. De asemenea, este posibil ca câinele să fi ingerat o substanţă toxică.
Prin urmare, mai ales dacă ştii că i-ai dat cea mai potrivita hrana şi că l-ai supravegheat îndeaproape, deci nu prea avea cum să-şi bage botul în gunoi, de pildă, este foarte important să recunoşti semnele sau manifestările care pot anunţa probleme grave şi să-ţi duci câinele rapid la medicul veterinar. Pe de altă parte, la fel de important este să nu te impacientezi dintr-o nimica toată şi să-ţi păstrezi calmul.
Mai înainte de a vorbi despre cauzele vărsăturilor la căţei, este important să nu faci o confuzie între vomă şi regurgitare pentru că au cauze diferite şi nu se tratează la fel.
Voma este un proces activ, în care au loc contracţii puternice ale pereţilor abdominali, poate conţine fiere sau resturi alimentare care au fost parţial digerate şi poate mirosi a acru. Expulzarea conţinutului gastric şi/sau intestinal (intestinul superior) este violentă. Vărsăturile pot să apară la câteva ore după ce câinele a mâncat şi pot fi precedate de stări de greaţă (câinele salivează excesiv, îşi linge botul frecvent şi înghite des).
În schimb, regurgitarea este un proces pasiv, care nu presupune contracții abdominale, iar mâncarea nedigerată este eliminată prin esofag. Regurgitarea are loc la scurt timp după ce patrupedul a mâncat.
Când câinele începe să vomite brusc şi este un episod acut şi violent, atunci este posibil să fie vorba despre una dintre multiplele cauze de mai jos:
In cazul în care câinele vomită frecvent o perioadă mai lungă de timp, atunci cauza poate fi:
În ceea ce priveşte manifestările clinice, vărsăturile în cazul câinilor sunt precedate de anumite semne, printre care:
Oricât de neplăcut ar fi, este bine să vezi cum arată voma căţelului pentru că aspectul ei poate da indicii despre cauza care a dus la vărsături. Iată câteva exemple, în acest sens:
Dacă patrupedul a vomitat, dar episodul a fost izolat, atunci nu trebuie să te îngrijorezi. Aceasta numai în cazul în care este vorba despre un exemplar matur. Reţine că puii sunt foarte vulnerabili. Pot vomita din aceleaşi cauze ca adulţii, dar nu pot suporta la fel de bine ca aceştia impactul vărsăturilor asupra organismului lor (deshidratare, dezechilibru electrolitic – scade nivelul de sodiu, magneziu, calciu sau potasiu). Prin urmare, dacă un pui a vomitat, du-l de urgenţă la medic.
Dacă vărsăturile sunt frecvente sau cronice, acestea pot fi semnele unor afecţiuni grave, cum sunt colitele, obstrucţia intestinală sau o infecţie cu parvovirus. Dacă nu e vorba de un episod izolat, atunci este bine să-ţi duci câinele la medicul veterinar pentru o examinare completă şi pentru diagnosticare. De menţionat este faptul că unul dintre cele mai mari pericole este deshidratarea.
Un episod izolat înseamnă că după ce câinele a vomitat îşi revine şi mănâncă normal, fără să i se mai facă rău. Tot procesul de digestie decurge normal şi atunci totul este în regulă.
Cum pot fi atât de multe cauze ale vărsăturilor, uneori este greu de pus un diagnostic exact. Prin urmare este foarte important să-ţi duci câinele la medicului veterinar şi să-i dai acestuia cât mai multe informaţii dacă pe lângă vomă au mai existat şi alte manifestări cum ar fi:
În funcţie de vârsta câinelui, istoricul medical, examinarea fizică şi de simptomele specifice pe care le are patrupedul, medicul veterinar poate alege mai multe metode de diagnosticare:
În ceea ce priveşte tratamentul, dacă e vorba de un episod izolat, poţi să-ţi îngrijeşti câinele acasă, aşa cum ai face-o şi în cazul tău, dar fără să-i dai medicamente după ureche. Iată care sunt recomandările specialiştilor, menţionând că dacă nu îşi revine complet în trei zile, trebuie să-l duci la consult:
În unele situaţii, însă, este posibil ca patrupedul să aibă nevoie de perfuzii, antibiotice, o schimbare a regimului alimentar, medicamente antivomitive sau alt tip de medicaţie. Cel mai indicat este să mergi la medicul veterinar şi să recurgi la sfatul acestuia pentru ca tratamentul să fie cel corect şi câinele tău să se recupereze cât mai repede.
Foarte multe dintre cauzele care duc la vărsături în cazul câinilor nu pot fi prevenite. Însă, există câteva reguli de care e bine să ţii cont, ca să eviţi pe cât posibil apariţia acestora:
Indiferent cât de uşoare sau severe ţi se par simptomele, nu-ţi trata niciodată câinele după ureche şi, mai ales, după ce spune lumea. Există o singură cale sigură de diagnostic şi tratament: consultul medicului veterinar care va pune diagnosticul şi va recomanda tratamentul adecvat. Mai jos sunt câteva dintre miturile despre vărsăturile la câini, pe care e bine să le ştii ca să nu cazi în capcana de a crede că sunt adevărate:
Este normal ca patrupedul să vomite – este adevărat că vărsăturile sunt frecvente în cazul câinilor, în special al celor care sunt neastâmpăraţi. Dacă are loc un episod izolat şi este o reacţie normală a organismului, prin care se elimină obiecte sau substanţe periculoase pentru stomac sau intestine este utilă, nicidecum normală. În mod normal, câinele nu trebuie să vomite. Cu atât mai puţin dacă vorbim despre episoade severe sau frecvente. Prin urmare, nu te impacienta din orice, dar nici nu ignora simptomele serioase.
Vărsături, atunci îi dăm un antivomitiv şi îi trece – deşi tentaţia e mare, nu îi da câinelui medicamente după capul tău. Un antivomitiv poate opri voma, dar nu şi restul semnelor asociate vărsăturilor cum sunt: diareea, febra, durerea la palparea abdomenului, scăderea în greutate.
Practica urmăreşte şi aşteaptă – este adevărat că nu trebuie să te impacientezi din orice, dar trebuie să ţii cont de anumiţi factori când faci o primă evaluare a situaţiei: este vorba despre un pui sau despre un adult, vârsta câinelui tău, suferă sau nu de alte afecţiuni, aspectul vomei în sine, dacă este severă şi continuă sau dacă se repetă pe parcursul mai multor zile.
Cauzele vărsăturilor la câini sunt multiple, pornind de la simplul fapt că au mâncat ceva ce nu le-a priit sau că au înghiţit vreo jucărie şi ajungând până la situaţia în care reprezintă ele însele simptomele altor afecţiuni grave. În mod normal, episoadele izolate, în urma cărora câinele îşi revine rapid, nu sunt motiv de îngrijorare. Dacă ele se repetă sau dacă este vorba de pui, atunci este bine să nu stai pe gânduri şi să-ţi duci patrupedul la medicul veterinar pentru consult, diagnostic şi tratament.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…