Din cuprinsul articolului
Ce animal e mai deștept? Ambele sunt domestice, dar este una mai inteligentă? Proprietarii de câini și pisici fac multe presupuneri cu privire la inteligența companionilor lor patrupezi. Bineînțeles, tuturor ne place să ne imaginăm că Rex sau Felix al nostru este cel mai inteligent animal. Deci, cine sunt mai deștepți, câinii sau pisicile?
Se pare că răspunsul nu este atât de simplu pe cât și-ar dori iubitorii de animale de companie.
Ce animal e mai deștept
„Cercetătorii care se ocupă de cogniția câinilor nu studiază „inteligența” în sine; noi analizăm diferite aspecte ale cogniției.”, a declarat Alexandra Horowitz, cercetător senior specializat în cogniția câinilor la Barnard College din New York și autorul cărții „Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know” (Scribner, 2010).
De fapt, Horowitz pune la îndoială obiceiul oamenilor de a compara inteligența între specii.
„Pisicile sunt inteligente la lucrurile pe care le fac pisicile, iar câinii la lucrurile pe care le fac câinii”, a spus Horowitz. „Nu cred că are niciun sens să vorbim despre „inteligența” relativă a speciilor.”
Dar, vrem să știm
Brian Hare, profesor de antropologie evoluționistă la Universitatea Duke, a fost de acord cu această evaluare.
„A întreba dacă un câine este mai deștept decât o pisică este ca și cum ai întreba dacă un ciocan este o unealtă mai bună decât o șurubelniță. Depinde pentru ce a fost proiectat”, a declarat el.
Acest lucru nu înseamnă că cercetătorii în domeniul comportamentului animalelor nu au încercat să măsoare inteligența câinilor și pisicilor. Inteligența animalelor este de obicei împărțită în trei mari domenii: capacitatea de rezolvare a problemelor, formarea de concepte și inteligența socială.
Inteligența socială
Deseori stereotipate ca fiind distante și dezinteresate de oameni, pisicile prezintă de fapt un grad ridicat de inteligență socială, adesea la același nivel cu cel al câinilor, potrivit livescience.
Studiile arată că pisicile pot distinge între numele lor și cuvinte cu un sunet similar. S-a constatat că preferă interacțiunile cu oamenii în locul mâncării, jucăriilor și mirosurilor. Dacă o persoană acorda atenție unei pisici, pisica a răspuns petrecând mai mult timp cu acea persoană.